Uwielbiamy smak pieczonych ziemniaków i moglibyśmy jeść je codziennie. Dzięki dodaniu ziół oraz klarowanego masła warzywa zyskują wyjątkowy smak i rozpływają się w ustach. Musisz wypróbować ten przepis.
Jak zrobić ziemniaki pieczone z rozmarynem i tymiankiem?
Ziemniaki z poniższego przepisu wymagają wcześniejszego ugotowania. Możesz również upiec ziemniaki z wczorajszego obiadu, ale wcześniej polecam zalać je wrzącą wodą, przykryć pokrywką i po 2-3 minutach odcedzić – zimne ziemniaki zmiękną i będzie łatwiej przygotować je do pieczenia.
Najlepsze są młode ziemniaki. Wybieram małe warzywa o podobnej wielkości i nie kroję ich, żeby zbytnio nie nasiąkły wodą, a następnie usuwam nadmiar łuszczącej się skórki, myję i gotuję niemal do miękkości w osolonym wrzątku. Tak przygotowane ziemniaki układam w wysmarowanym klarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i rozgniatam dłonią lub tłuczkiem do ziemniaków (warzywa powinny być lekko spłaszczone, ale nie mogą się rozpaść).
Za pomocą silikonowego pędzelka smaruję wierzch ziemniaków klarowanym masłem, a następnie posypuję rozmarynem i tymiankiem. Tak przygotowane ziemniaki trafiają na 10-15 minut do mocno nagrzanego piekarnika (czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków).
Przepis: Ziemniaki pieczone z rozmarynem i tymiankiem
Te obłędnie smaczne ziemniaki podasz solo i jako dodatek do różnych dań.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 289 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 3 łyżki roztopionego klarowanego masła
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie niemal do miękkości (ok. 15 minut). Ugotowane ziemniaki wyłóż na durszlak i pozostaw do odcieknięcia.
- Przygotowanie do pieczeniaNaczynie do zapiekania posmaruj masłem klarowanym. Ułóż ziemniaki i lekko rozgnieć je dłonią lub tłuczkiem. Wierzch i boki warzyw posmaruj klarowanym masłem, a następnie posyp roztartym w dłoniach rozmarynem i tymiankiem.
- PieczeniePiecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół bez termoobiegu) przez 10-15 minut. Wskazówka: jeżeli chcesz, żeby skórka ziemniaków wyszła bardzo chrupiąca, to pod koniec pieczenia włącz funkcję grillowania lub termoobieg. Gotowe ziemniaki oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Jak podawać ziemniaki pieczone z rozmarynem i tymiankiem?
Ziemniaki pieczone z rozmarynem i tymiankiem podaję od razu po przygotowaniu. Idealnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska oraz dodatek na przykład do dań mięsnych lub rybnych. Można je podawać z m.in.:
- zimnymi i ciepłymi sosami np. kwaśną śmietaną, gęstym jogurtem naturalnym, sosem tzatziki, czosnkowym, śmietanowo-ziołowym, pieczarkowym, z grzybów leśnych i myśliwskim oraz ketchupem;
- twarożkiem z dodatkiem jogurtu, czosnku i szczypiorku, posypane serem feta, mozzarellą lub startym na tarce serem żółtym (np. parmezanem);
- warzywnymi i mięsnymi potrawkami oraz daniami jednogarnkowymi z warzyw i mięsa, takimi jak np.: potrawka z gotowanego kurczaka, marchewki i groszku, klasyczny gulasz, warzywne leczo;
- kiełbasą, karkówką i rybami z grilla lub piekarnika;
- sadzonymi jajkami i ulubionym chłodnikiem.
Czytaj też:
Odkryłem przepis na kotlety ziemniaczane sprzed 100 lat. Poznaj 2 sekrety, które zmieniają wszystkoCzytaj też:
Tak podane ziemniaki z patelni robią u mnie za cały obiad. Spróbuj, a pokochasz ich smak