Smak białej kapusty, duszonej w bulionie z aromatycznymi dodatkami, nie ma sobie równych. Kapusta myśliwska to doskonała alternatywa dla długo gotowanego bigosu, kapuśniaku i tradycyjnej kapusty zasmażanej.
Jak zrobi kapustę myśliwską?
Bazę potrawy stanowi biała kapusta, która dzięki kilku dodatkom zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Do potrawy dodaję wędzony lub pieczony boczek, wysokiej jakości kiełbasę myśliwską oraz ugotowane osobno ziemniaki (typ kulinarny A lub B).
Kapustę dość grubo szatkuję, a następnie podsmażam w rondlu boczek, dodaję cebulę i kiełbasę oraz wrzucam na tłuszcz kapustę. Smażę składniki na niewielkim ogniu, często mieszając, żeby nic się nie przepaliło. Tak przygotowaną kapustę zalewam bulionem mięsnym lub warzywnym i duszę na małym ogniu. Ziemniaki gotuję niemal do miękkości i przekładam do garnka z kapustą, żeby doszły i przeszły jej smakiem.
Potrawę możesz również przygotować z kapustą włoską, kapustą czerwoną i kapustą młodą, której użycie skraca czas przygotowania dania o 20 minut – młoda kapusta mięknie bardzo szybko, więc warto często kontrolować, czy nie jest zbyt miękka.
Przepis: Kapusta myśliwska
Pyszne i szybkie danie jednogarnkowe.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 546 w każdej porcji
Składniki
- 1 średnia główka białej kapusty
- 500 ml bulionu warzywnego
- 300 g boczku
- 300 g kiełbasy myśliwskiej
- 6 średnich ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 1 liść laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 owoce jałowca
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKapustę obierz z wierzchnich liści, pokrój w ćwiartki i poszatkuj. Boczek pokrój w dużą kostkę. Kiełbasę pokrój w grube plastry lub dużą kostkę. Cebulę pokrój w kostkę lub piórka.
- SmażenieW rondlu z grubym dnem podsmaż boczek. Na wytopiony tłuszcz dodaj cebulę oraz kiełbasę i smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj kapustę i smaż 5 minut, często mieszając. Wskazówka: jeżeli boczek i kiełbasa były chude, to dodaj na patelnię nieco oleju do smażenia, klarowanego masła lub smalcu.
- DuszenieDodaj do rondla podgrzany bulion, liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca oraz mielony kminek i duś, aż kapusta zmięknie.
- Gotowanie i dodanie ziemniakówZiemniaki obierz i pokrój w ćwiartki, a następnie ugotuj niemal do miękkości, odcedź i pozostaw na sitku lub durszlaku, żeby odciekły z wody. Odsączone z wody ziemniaki dodaj do rondla, delikatnie wymieszaj i duś, aż zmiękną.
Gotową potrawę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kapustę myśliwską podaję na ciepło jako samodzielne danie oraz jako dodatek do mięs.
Czytaj też:
Tylko 20 minut i pachnie jak u babci. Przepis na ciepłe bułeczki bez drożdżyCzytaj też:
Mało kto tak grilluje białą kiełbasę. Zobacz, co robi różnicę już po pierwszym kęsie