Żaden bigos czy kapuśniak. Ta potrawa z kapusty smakuje o niebo lepiej i jest gotowa raz-dwa

Żaden bigos czy kapuśniak. Ta potrawa z kapusty smakuje o niebo lepiej i jest gotowa raz-dwa

Dodano: 
Kapusta myśliwska
Kapusta myśliwska Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Kapusta myśliwska to danie, które łączy białą kapustę oraz aromatyczne wędliny. Idealny pomysł na sycący obiad oraz rewelacyjny dodatek do schabowych.

Smak białej kapusty, duszonej w bulionie z aromatycznymi dodatkami, nie ma sobie równych. Kapusta myśliwska to doskonała alternatywa dla długo gotowanego bigosu, kapuśniaku i tradycyjnej kapusty zasmażanej.

Jak zrobi kapustę myśliwską?

Bazę potrawy stanowi biała kapusta, która dzięki kilku dodatkom zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Do potrawy dodaję wędzony lub pieczony boczek, wysokiej jakości kiełbasę myśliwską oraz ugotowane osobno ziemniaki (typ kulinarny A lub B).

Kapustę dość grubo szatkuję, a następnie podsmażam w rondlu boczek, dodaję cebulę i kiełbasę oraz wrzucam na tłuszcz kapustę. Smażę składniki na niewielkim ogniu, często mieszając, żeby nic się nie przepaliło. Tak przygotowaną kapustę zalewam bulionem mięsnym lub warzywnym i duszę na małym ogniu. Ziemniaki gotuję niemal do miękkości i przekładam do garnka z kapustą, żeby doszły i przeszły jej smakiem.

Potrawę możesz również przygotować z kapustą włoską, kapustą czerwoną i kapustą młodą, której użycie skraca czas przygotowania dania o 20 minut – młoda kapusta mięknie bardzo szybko, więc warto często kontrolować, czy nie jest zbyt miękka.

Przepis: Kapusta myśliwska

Pyszne i szybkie danie jednogarnkowe.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
546 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średnia główka białej kapusty
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 300 g boczku
  • 300 g kiełbasy myśliwskiej
  • 6 średnich ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 owoce jałowca
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKapustę obierz z wierzchnich liści, pokrój w ćwiartki i poszatkuj. Boczek pokrój w dużą kostkę. Kiełbasę pokrój w grube plastry lub dużą kostkę. Cebulę pokrój w kostkę lub piórka.
  2. SmażenieW rondlu z grubym dnem podsmaż boczek. Na wytopiony tłuszcz dodaj cebulę oraz kiełbasę i smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj kapustę i smaż 5 minut, często mieszając. Wskazówka: jeżeli boczek i kiełbasa były chude, to dodaj na patelnię nieco oleju do smażenia, klarowanego masła lub smalcu.
  3. DuszenieDodaj do rondla podgrzany bulion, liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca oraz mielony kminek i duś, aż kapusta zmięknie.
  4. Gotowanie i dodanie ziemniakówZiemniaki obierz i pokrój w ćwiartki, a następnie ugotuj niemal do miękkości, odcedź i pozostaw na sitku lub durszlaku, żeby odciekły z wody. Odsączone z wody ziemniaki dodaj do rondla, delikatnie wymieszaj i duś, aż zmiękną.

Gotową potrawę dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kapustę myśliwską podaję na ciepło jako samodzielne danie oraz jako dodatek do mięs.

Czytaj też:
Tylko 20 minut i pachnie jak u babci. Przepis na ciepłe bułeczki bez drożdży
Czytaj też:
Mało kto tak grilluje białą kiełbasę. Zobacz, co robi różnicę już po pierwszym kęsie