Gdy chcę szybko ugotować bigos, nie sięgam po mięso. Zastępuję je równie pożywnym produktem

Gdy chcę szybko ugotować bigos, nie sięgam po mięso. Zastępuję je równie pożywnym produktem

Dodano: 
Bigos z kiełbasą
Bigos z kiełbasą Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Klasyczny bigos wymaga co najmniej 2-3 godzin gotowania. To głównie kwestia mięsa, które w kwaśnym środowisku gotuje się dosyć długo. Wystarczy jednak z niego zrezygnować, by tą aromatyczną potrawą można było cieszyć się szybciej.

Najsmaczniejszy bigos to ten gotowany z kapusty kiszonej i surowej, ze sporym dodatkiem mięsa i wędlin oraz suszonych grzybów. Potrawa ta wymaga dość długiego gotowania, bo wtedy wszystkie składniki robią się miękkie i doskonale przenikają się ich smaki. Najdłużej trzeba gotować mięso, którym zwykle jest mieszanka wieprzowiny i wołowiny. Ja jednak zastępuję je białą kiełbasą i bigos mam raz-dwa.

Jak przygotować mięso do bigosu?

Do bigosu najlepiej jest dodać różne rodzaje mięs. Dobrze sprawdza się nieco tłuściejsza wieprzowina, np. łopatka, karkówka, które dodają bigosowi soczystości. Warto też dorzucić trochę wołowiny, np. pręgi wołowej, dla wyrazistego smaku. Mięso przed dodaniem dobrze jest pokroić na nieduże kawałki i zrumienić na patelni. Dzięki temu zatrzyma więcej soków, ale też doda potrawie przyjemnego smaku.

Jak ugotować szybki bigos z kiełbasą?

Dobrym zamiennikiem mięsa w bigosie będzie biała kiełbasa. Jest to zwykle mięso wieprzowe, zmielone, parzone lub nie. Kiełbasę też warto pokroić i podsmażyć przed dodaniem do bigosu. Oprócz białej kiełbasy, do tej potrawy dobrze jest też wrzucić trochę wędzonki. Może to być wędzona, cienka kiełbasa i/lub boczek. Kiełbasę dodaje się do bigosu, gdy kapusta i grzyby będą już niemal miękkie.

Przepis: Szybki bigos z białą kiełbasą

Aromatyczny bigos z dodatkiem białej kiełbasy, wędzonki i suszonych grzybów

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 500 g kapusty świeżej
  • 30 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • 2 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 300 g białej kiełbasy
  • 150 g wędzonej kiełbasy lub boczku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówGrzyby opłucz, namocz w dobrze ciepłej wodzie. Gdy zmiękną, pokrój je na kawałki. Wodę z namaczania zachowaj. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj grzyby, smaż 2-3 minuty. Kapustę surową oczyść, poszatkuj.
  2. Gotowanie bigosuPodsmażone grzyby i cebulę przełóż do garnka. Dodaj kiszoną kapustę, zalej ją wodą z namaczania grzybów i uzupełnij wodą, tak by sięgała do 2/3 wysokości kapusty. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie, gotuj ok. 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie dodaj kapustę surową i gotuj całość jeszcze 20 minut.
  3. Dodawanie kiełbasyKiełbasę białą i wędzoną pokrój w plasterki lub półplasterki, zrumień na tłuszczu. Dodaj je do bigosu razem z pozostałymi przyprawami. W razie potrzeby uzupełnij wodę. Bigos gotuj jeszcze 20-30 minut. Dopraw go do smaku.

Czym można dosmaczyć bigos?

Jeśli chcecie zneutralizować nieco kwaśny smak bigosu, możecie dodać do niego np. trochę rodzynek, suszonych śliwek lub miodu. Gdy zaś bigos jest za mało kwaśny, warto go dokwasić np. koncentratem pomidorowym lub zakwasem na żur.

Czytaj też:
Pierogi z kapustą i grzybami, jakich nie jadłeś. Jeden sekretny składnik zmienia wszystko
Czytaj też:
Ta wersja bigosu bije inne na głowę. Jest aromatyczna i pełna smaku, choć nie zawiera mięsa