Filety rybne zalej tym lekkim sosem. Nie uwierzysz, że ryba z piekarnika może być tak soczysta

Filety rybne zalej tym lekkim sosem. Nie uwierzysz, że ryba z piekarnika może być tak soczysta

Dodano: 
Pieczona ryba
Pieczona ryba Źródło: Shutterstock / Chudo2307
Poznaj mój sposób na pieczoną rybę, która nigdy nie wychodzi sucha. To danie jest nie tylko zdrowe i pożywne, ale także dziecinnie proste w przygotowaniu.

Ryba z piekarnika często wychodzi przesuszona. Mam na to swój sposób – surowe filety zalewam prostym sosem z mleka, jajek i masła, dzięki któremu danie zachwyca smakiem i wychodzi bardzo soczyste.

Jaka ryba jest najlepsza się do pieczenia?

Pieczona ryba to perfekcyjny pomysł na zdrowy obiad lub lekką kolację dla całej rodziny. W piekarniku możesz przygotować zarówno filety (ze skórą i bez skóry), jak i rybę pokrojoną w dzwonka lub całą tuszkę rybną. Kupując rybę, zwracam uwagę na jej pochodzenie. Najmniej szkodliwych związków (np. rtęci) mają ryby, które nie pochodzą z hodowli. W poniższym przepisie uwzględniłem polędwiczki z dorsza atlantyckiego, ale doskonale sprawdzą się również m.in. filety z mintaja, filety z łososia, świeże śledzie i makrela oraz ryby słodkowodne np. amur i pstrąg.

Jak zrobić pieczoną rybę w kremowym sosie?

Rybę przed pieczeniem rozmrażam i starannie osuszam, a następnie oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane kawałki ryby układam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i zalewam mlekiem z jajkami oraz roztopionym masłem. Sos możesz doprawić wedle uznania, dodając np. przyprawę do ryb lub świeże i suszone zioła (np. koperek i natkę pietruszki). Moja rodzina lubi naturalny smak ryby, więc do sosu dodaję jedynie podstawowe przyprawy.

Tak przygotowaną rybę wstawiam do piekarnika i piekę do miękkości (czas pieczenia zależy od grubości kawałków ryby, jej rodzaju, a także piekarnika). Polecam sprawdzać w czasie pieczenia, czy ryba jest gotowa.

Przepis: Pieczona ryba w kremowym sosie

Ta genialna ryba z piekarnika jest wyjątkowo soczysta.

Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
317 w każdej porcji

Składniki

  • 800 g polędwiczek z dorsza atlantyckiego
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 3 duże jajka
  • 300 ml mleka krowiego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła do wysmarowania formy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rybyŚwieżą lub rozmrożoną rybę opłucz pod zimną wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek ryby oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ułóż przyprawione kawałki ryby w posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania.
  2. Połączenie składników na sosW misce roztrzep jajka. Dodaj mleko, roztopione i przestudzone masło, a także sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną, aż składniki się połączą i powstanie jednolity sos. Gotowym sosem polej rybę i lekko potrząśnij naczyniem.
  3. PieczenieWstaw naczynie z rybą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 20-25 minut. Ryba jest gotowa, gdy mięso stanie się nieprzezroczyste.

Z czym podawać pieczoną rybę w sosie?

Delikatna ryba w kremowym sosie doskonale smakuje z prostymi, klasycznymi dodatkami. Podaję do niej:

  • gotowane ziemniaki z koperkiem, purée ziemniaczane, ziemniaki pieczone z boczkiem i serem feta, frytki z batatów,
  • ryż basmati, ryż jaśminowy, ryż brązowy i ryż kolorowy,
  • kaszę jaglaną i kaszę bulgur,
  • gotowane na parze brokuły, fasolkę szparagową z bułką tartą, duszony szpinak oraz gotowane i pieczone szparagi,
  • lekkie sałatki i surówki ze świeżych oraz kiszonych warzyw np. sałatkę z rukoli z sosem winegret, sałatkę z pomidorów, ogórków i cebuli z oliwą z oliwek, surówkę z kiszonej kapusty, sałatkę z kiszonych ogórków i cebuli z sosem miodowo-musztardowym.

Czytaj też:
Zapomniana ryba z Polski, którą warto jeść. Zdrowsza niż łosoś, tańsza od dorsza
Czytaj też:
Chuda, zdrowa i bez ości. Robię tę rybę, bo jest o niebo lepsza od dorsza