Ryba z piekarnika często wychodzi przesuszona. Mam na to swój sposób – surowe filety zalewam prostym sosem z mleka, jajek i masła, dzięki któremu danie zachwyca smakiem i wychodzi bardzo soczyste.
Jaka ryba jest najlepsza się do pieczenia?
Pieczona ryba to perfekcyjny pomysł na zdrowy obiad lub lekką kolację dla całej rodziny. W piekarniku możesz przygotować zarówno filety (ze skórą i bez skóry), jak i rybę pokrojoną w dzwonka lub całą tuszkę rybną. Kupując rybę, zwracam uwagę na jej pochodzenie. Najmniej szkodliwych związków (np. rtęci) mają ryby, które nie pochodzą z hodowli. W poniższym przepisie uwzględniłem polędwiczki z dorsza atlantyckiego, ale doskonale sprawdzą się również m.in. filety z mintaja, filety z łososia, świeże śledzie i makrela oraz ryby słodkowodne np. amur i pstrąg.
Jak zrobić pieczoną rybę w kremowym sosie?
Rybę przed pieczeniem rozmrażam i starannie osuszam, a następnie oprószam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Tak przygotowane kawałki ryby układam w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i zalewam mlekiem z jajkami oraz roztopionym masłem. Sos możesz doprawić wedle uznania, dodając np. przyprawę do ryb lub świeże i suszone zioła (np. koperek i natkę pietruszki). Moja rodzina lubi naturalny smak ryby, więc do sosu dodaję jedynie podstawowe przyprawy.
Tak przygotowaną rybę wstawiam do piekarnika i piekę do miękkości (czas pieczenia zależy od grubości kawałków ryby, jej rodzaju, a także piekarnika). Polecam sprawdzać w czasie pieczenia, czy ryba jest gotowa.
Przepis: Pieczona ryba w kremowym sosie
Ta genialna ryba z piekarnika jest wyjątkowo soczysta.
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 317 w każdej porcji
Składniki
- 800 g polędwiczek z dorsza atlantyckiego
- sól i pieprz
Na sos:
- 3 duże jajka
- 300 ml mleka krowiego
- 2 łyżki roztopionego masła
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie rybyŚwieżą lub rozmrożoną rybę opłucz pod zimną wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek ryby oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ułóż przyprawione kawałki ryby w posmarowanym masłem naczyniu do zapiekania.
- Połączenie składników na sosW misce roztrzep jajka. Dodaj mleko, roztopione i przestudzone masło, a także sól oraz świeżo zmielony pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj rózgą kuchenną, aż składniki się połączą i powstanie jednolity sos. Gotowym sosem polej rybę i lekko potrząśnij naczyniem.
- PieczenieWstaw naczynie z rybą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 20-25 minut. Ryba jest gotowa, gdy mięso stanie się nieprzezroczyste.
Z czym podawać pieczoną rybę w sosie?
Delikatna ryba w kremowym sosie doskonale smakuje z prostymi, klasycznymi dodatkami. Podaję do niej:
- gotowane ziemniaki z koperkiem, purée ziemniaczane, ziemniaki pieczone z boczkiem i serem feta, frytki z batatów,
- ryż basmati, ryż jaśminowy, ryż brązowy i ryż kolorowy,
- kaszę jaglaną i kaszę bulgur,
- gotowane na parze brokuły, fasolkę szparagową z bułką tartą, duszony szpinak oraz gotowane i pieczone szparagi,
- lekkie sałatki i surówki ze świeżych oraz kiszonych warzyw np. sałatkę z rukoli z sosem winegret, sałatkę z pomidorów, ogórków i cebuli z oliwą z oliwek, surówkę z kiszonej kapusty, sałatkę z kiszonych ogórków i cebuli z sosem miodowo-musztardowym.
Czytaj też:
Zapomniana ryba z Polski, którą warto jeść. Zdrowsza niż łosoś, tańsza od dorszaCzytaj też:
Chuda, zdrowa i bez ości. Robię tę rybę, bo jest o niebo lepsza od dorsza