Placki ziemniaczane to tanie i smaczne danie, które jest w stanie zastąpić nam obiad. Dużo zależy od tego, w jaki sposób je podamy. A dokładniej od tego, z czym je podamy. Zwykle jadłam placki ziemniaczane ze śmietaną i cukrem. Ostatnio poczęstowano mnie inną wersją tej potrawy i przypadła mi do gustu.
Jak rozdrobnić ziemniaki na placki?
Ziemniaki na placki ziemniaczane zwykle ściera się na tarce. Można zetrzeć je na oczkach drobnych lub średnich, ale też na grubych. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcemy uzyskać. Z ziemniaków startych na małych oczkach otrzymamy gładką, jednolitą masę. Gdy zetrzemy ziemniaki na średnich oczkach, będą nieco bardziej puszyste. Placki z ziemniaków startych na dużych oczkach będą miały wyczuwalne kawałki warzywa i potrafią wyjść przyjemnie chrupiące. Oczywiście ziemniaki można też rozdrobnić na gładką masę przy pomocy blendera.
Jak zrobić placki ziemniaczane pełne smaku?
Placki ziemniaczane, które ostatnio zachwyciły mnie smakiem były podane nieco inaczej, niż zwykle. Ja zazwyczaj jadam je ze śmietaną i cukrem albo z gulaszem. Tym razem zaserwowano je ze startym serem i podduszonymi pieczarkami. Muszę przyznać, że było to bardzo udane połączenie.
Przepis: Placki ziemniaczane z serem i pieczarkami
Chrupiące placki ziemniaczane podane ze startym żółtym serem i duszonymi pieczarkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 320 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 200 g pieczarek
- 1 łyżka masła
- 100 g żółtego sera
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówPieczarki obierz, pokrój w plasterki. Połowę cebuli posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj pieczarki, przesmaż je. Oprósz solą i pieprzem, podduś, aż odparuje nadmiar płynu. Ser zetrzyj na małych oczkach.
- Przygotowanie masyZiemniaki obierz, zetrzyj na średnich oczkach, odciśnij z nich nadmiar płynu. Płyn zlej znad osadu, osad dodaj do ziemniaków razem z jajkiem, połową startej cebuli, mąką, pieprzem i solą. Wymieszaj masę.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je rozpłaszcz. Smaż po ok. 3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Placki osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj posypane pieczarkami i startym serem.
Inna wersja placków ziemniaczanych
Jeśli lubicie ser żółty, możecie też użyć go w plackach w inny sposób. Trochę startego sera można bowiem dodać do masy na placki. Dzięki temu potrawa nabierze wyraźniejszego smaku i aksamitnej konsystencji.
Czytaj też:
Przepis na delikatne, puszyste placki ziemniaczane. Tani obiad, który robi się w 20 minutCzytaj też:
Chrupiące placki ziemniaczane? To nie tylko kwestia ziemniaków. Sprawdź, co robi różnicę