Piersi z kurczaka wyjdą idealnie soczyste. Sekretem jest prosta marynata

Piersi z kurczaka wyjdą idealnie soczyste. Sekretem jest prosta marynata

Dodano: 
Pieczona pierś z kurczaka
Pieczona pierś z kurczaka Źródło: Shutterstock / Brent Hofacker
Ta marynata dla wielu osób może być zaskoczeniem. Robi się ją łatwo, a filety z kurczaka wychodzą nadzwyczaj smaczne.

Jeśli mięso z kurczaka wychodzi ci zawsze zbyt suche i mało soczyste, spróbuj tej wyjątkowej marynaty. To marynata jogurtowa. Łatwa do zrobienia, bardzo aromatyczna, idealnie podkreślająca smak drobiu. Nasza propozycja to marynowane w jogurcie piersi z kurczaka.

Jak zrobić piersi z kurczaka w marynacie jogurtowej?

Patent jest prosty: wystarczy wymieszać jogurt naturalny z czosnkiem i skórką z limonki, a następnie dodać marynatę do doprawionych solą i pieprzem filetów. Marynata powinna otulać całe kawałki mięsa, można je wymieszać ręcznie, aby jogurt pokrył wszystko.

Naszym zdaniem to marynata idealna do piersi z kurczaka, ale jeśli chcesz, to możesz marynować w jogurcie dowolne części drobiu (np. pałki, ćwiartki, filety z udek), ale też całego kurczaka. Dobrze jest, aby mięso poleżało w marynacie około dwóch godzin.

Zamarynowane mięso można upiec albo usmażyć na patelni. W każdym przypadku dobrze jest zdjąć z mięsa nadmiar marynaty. Równie pyszną opcją, którą podajemy jako kolejną inspirację, jest panierowanie kawałków mięsa wyjętych z marynaty w bułce tartej lub panko i smażenie. Marynowane w jogurcie mięso można również upiec na grillu.

Przepis: Piersi z kurczaka w jogurcie

Pomysł na soczystego kurczaka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
340 w każdej porcji

Składniki

  • 4 piersi z kurczaka
  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z limonki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsa i marynatyJogurt wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i skórką z limonki. Kurczaki dopraw solą i pieprzem, zalej marynatą i odstaw na ok. 2 godziny do lodówki.
  2. Pieczenie mięsaZdejmij z filetów nadmiar marynaty. Piecz mięso ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak podawać piersi z kurczaka w marynacie jogurtowej?

Piersi z kurczaka z naszego przepisu to przede wszystkim doskonałe mięso do obiadu. Podaj je np. z ziemniakami lub ryżem i lekką surówką z kapusty pekińskiej, sałaty lub ogórków. Mięso po upieczeniu można jeszcze delikatnie skropić sokiem z limonki i udekorować świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Pokrojone, zimne mięso można również kłaść na kanapki oraz dodawać do sałatek. W wersji z grilla serwuj gotowe kawałki mięsa z pieczonymi ziemniakami oraz sosami na bazie jogurtu, np. sosem czosnkowym.

Czytaj też:
To najlepsza karkówka, jaką jadłem. Proste i aromatyczne danie zrobisz bez żadnego wysiłku
Czytaj też:
Maślankowy koktajl pij dla smaku i zdrowia jelit. Jest idealny na diecie

Źródło: smaki.pl