Zetrzyj z ziemniakami, a placki wyjdą chrupiące i złociste. Danie, jak w najlepszej restauracji

Zetrzyj z ziemniakami, a placki wyjdą chrupiące i złociste. Danie, jak w najlepszej restauracji

Dodano: 
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane Źródło: Shutterstock / freeskyline
Jeśli lubicie placki ziemniaczane, te po prostu pokochacie. Dzięki jednemu prostemu dodatkowi staną się jeszcze bardziej chrupiące i rumiane niż zwykle. Takie placki możecie podać na wczesną kolację lub lekki obiad.

Nie macie gotowego obiadu, a wszyscy są głodni? Obierzcie więc ziemniaki i zetrzyjcie je lub zblendujcie. Po wymieszaniu z kilkoma składnikami powstanie masa, którą wystarczy usmażyć. Placki ziemniaczane to zawsze dobre, awaryjne rozwiązanie. By były pożywniejsze, smaczniejsze i bardziej chrupiące, wzbogaćcie je popularnym produktem.

Co dodać do ciasta na placki ziemniaczane?

Do ciasta na placki ziemniaczane zwykle dodaje się startą cebulę. To jednak niejedyna możliwość, która wychodzi potrawie na korzyść. Dobrym pomysłem jest też dorzucenie do startych ziemniaków przeciśniętego przez praskę czosnku albo posiekanych ziół. Warto też wsypać trochę przypraw, np. wędzonej papryki, gałki muszkatołowej. Świetnym dodatkiem jest też starty, żółty ser. Dodaje wyraźnego smaku i kremowej struktury.

Jak zrobić churpiące placki ziemniaczane?

Najlepsze placki ziemniaczane to te o miękkim środku i chrupiącej skórce. Jak uzyskać taki efekt? Po pierwsze trzeba wybrać ziemniaki o dużej zawartości skrobi. Po drugie do ciasta warto dodać trochę startego żółtego sera. Potem placki trzeba odpowiednio usmażyć. Zalecana jest średnio rozgrzana patelnia i spora ilość oleju. Po usmażeniu placki warto zaś osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przepis: Chrupiące placki ziemniaczane

Złociste, chrupiące placki ziemniaczane z dodatkiem żółtego sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3–4 łyżki mąki pszennej
  • 1–2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówZiemniaki obierz, zetrzyj na małych oczkach. Odsącz je z nadmiaru płynu, odciśnij. Płyn delikatnie zlej, a pozostały na dnie naczynia osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do startych ziemniaków. Cebulę obierz, zetrzyj na małych oczkach. Na drobnych oczkach zetrzyj też żółty ser.
  2. Łączenie składnikówDo startych ziemniaków dodaj rozdrobnioną cebulę, jajka, mąkę pszenną i dodatkowo ziemniaczaną. Masę wymieszaj, połącz ze startym serem, dopraw sporą ilością soli i pieprzu.
  3. Smażenie plackówPatelnię rozgrzej na średnim ogniu. Wlej na nią sporą ilość oleju, łyżką kładź porcje ciasta, delikatnie je spłaszczaj. Placki smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Z czym podać placki ziemniaczane?

Większość osób spożywa placki ziemniaczane z dodatkiem śmietany i cukru. Warto jednak przetestować też inne połączenia, bo także świetnie smakują. I tak dobrym dodatkiem do placków ziemniaczanych będzie sos pieczarkowy lub z grzybów leśnych, a także gulasz. Warto też podać je z surówką z kiszonej kapusty albo z sosem czosnkowym.

Czytaj też:
Te placki z dwóch tanich warzyw biją na głowę ziemniaczane. A robi się je o wiele szybciej
Czytaj też:
Te placki ziemniaczane zrobiłam inaczej niż zwykle. Mąż i dzieci zjedli ich całą stertę