Moja rodzina lubi ogórki i to w każdej postaci: świeże, kiszone, konserwowe. Te pierwsze są idealne na przekąskę, a także na mizerię. Ten chrupiący dodatek pasuje do wielu dań obiadowych, co nie oznacza, że nie może być jeszcze smaczniejszy. Ja ulepszam go wiosennym warzywem.
Jak przygotować ogórki na mizerię?
Ogórki na mizerię można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy jest bardziej klasyczny i polega na pokrojeniu warzywa w cienkie plasterki, a potem oprószeniu go solą i odstawieniu na kilkanaście minut. W tym czasie warzywo puści sok, który następnie się odlewa. Dzięki temu mizeria jest bardziej zawiesista i nie ma rzadkiego sosu.
Ja jednak ogórki na mizerię przygotowuję inaczej. Po pokrojeniu w plasterki oprószam je solą, pieprzem i cukrem i od razu mieszam ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Dzięki temu ogórki są chrupiące i pełne smaku. Po prostu nie lubię takich pozbawionych wody.
Jak zrobić mizerię z rzodkiewką?
Klasyczna mizeria to ogórki pokrojone w plasterki, doprawione i wymieszane ze śmietaną. Wiele osób jednak zastępuje śmietanę jogurtem naturalnym lub dorzuca do mizerii np. posiekany szczypiorek albo koperek. Ja natomiast sięgam po rzodkiewkę. Pokrojona w plasterki, dodaje mizerii pięknego wyglądu, chrupkości i wyrazistego smaku. Cała moja rodzina już polubiła tę wersję mizerii.
Przepis: Mizeria z rzodkiewką
Chrupiąca, kolorowa mizeria z ogórków i rzodkiewki
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 75 w każdej porcji
Składniki
- 2 ogórki sałatkowe
- kilka rzodkiewek
- koperek lub szczypiorek
- sól, pieprz, cukier
- 4 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówOgórki umyj, wytrzyj, obierz je lub jeśli chcesz, pozostaw skórkę. Warzywo pokrój w jak najcieńsze plasterki. Rzodkiewki oczyść, umyj, pokrój w plasterki. Zieleninę opłucz, osusz, posiekaj.
- Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w salaterce. Dopraw je solą, pieprzem i cukrem. Dodaj śmietanę, wymieszaj.
Wskazówka: Mizerię można też doprawić do smaku odrobiną soku z cytryny lub octu jabłkowego.
Do czego podać mizerię?
Mizerię zalicza się do surówek, bo jest przygotowana z surowego warzywa. Ten dodatek najlepiej pasuje do mięsnych dań obiadowych, np. duszonej wieprzowiny, kotletów mielonych, kotletów schabowych. Można ją też podać do pieczonego kurczaka czy indyka.
Czytaj też:
Ta surówka z marchewki to prawdziwe arcydzieło. Smaku dodaje jej aromatyczna mieszankaCzytaj też:
Z kapusty pekińskiej i dwóch dodatków robię soczystą surówkę. Pasuje niemal do każdego obiadu