Kapusta pekińska to popularne, tanie warzywo dostępne przez cały rok. Ma też tę zaletę, że jest bardzo trwała. Dzięki temu zawsze można ją mieć w swoich zapasach w lodówce i sięgnąć po nią, gdy nie będziecie mieć innego pomysłu. U mnie właśnie często surówka z kapusty pekińskiej, to awaryjny dodatek do obiadu.
Jakie dodatki pasują do kapusty pekińskiej?
Przygotowując surówkę z kapusty pekińskiej, można ją połączyć z różnymi dodatkami. Warzywo to bardzo dobrze harmonizuje z ogórkiem świeżym i konserwowym, papryką, pomidorem, marchewką, cebulą i kukurydzą z puszki. Jeśli chodzi o owoce, można sięgnąć po: jabłko, ananas, granat. Smacznym i zdrowym dopełnieniem surówki będą orzechy i pestki.
Jak zrobić chrupiącą i soczystą surówkę z kapusty pekińskiej?
Przygotowując kapustę pekińską do surówki należy ją opłukać, osuszyć i rozdrobnić. Ponieważ warzywo to nie jest zbyt soczyste, zwykle oprósza się je solą i odstawia na 10 minut, by nieco zmiękło. W mojej surówce nie trzeba jednak tego robić, bo pomidory dodają surówce naturalnej soczystości.
Przepis: Soczysta surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem pomidora i natki pietruszki
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 niedużej główki kapusty pekińskiej
- 2 pomidory
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówKapustę opłucz, osusz, drobno poszatkuj. Pomidory umyj, wytrzyj, pokrój w dużą kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
- Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki umieść w misce, wymieszaj. Z oliwy, octu, przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj sos. Polej nim surówkę, wymieszaj, dopraw do smaku.
Do czego podać surówkę z kapusty pekińskiej?
Surówka z kapusty pekińskiej ma dość łagodny, naturalny smak. Z tego powodu stanowi dobry dodatek do wielu dań obiadowych. Można ją więc podać do: kotletów mielonych, schabowych, smażonych i pieczonych ryb, kurczaka pieczonego i z grilla. Dobrze komponuje się również z ziemniakami, ziemniaczanym puree i frytkami. Surówką tą warto też podbić smak tortilli z kurczakiem, burgerów czy nuggetsów.
Czytaj też:
Do kapusty pekińskiej dodaję warzywo z puszki. Sekretem tej surówki jest pyszny sosCzytaj też:
Siekam botwinkę i robię genialną surówkę do obiadu. To tylko 10 minut pracy