Uwielbiam odkrywać nowe potrawy. Potrafią zaskoczyć smakiem i wprowadzają do życia powiew świeżości. Tak właśnie było z zapiekanką, która powstała z połączenia mielonego mięsa i startego kalafiora. Danie wyszło pożywne, ciekawe w smaku, po prostu pyszne. A jego przygotowanie nie zajęło mi więcej niż pół godziny.
Jak przygotować kalafior do zapiekanki?
Kalafior do zapiekanki można przygotować na kilka sposobów. Najłatwiej jest podzielić go na małe różyczki, które należy zblanszować, a potem ułożyć na mięsnej masie. Podgotowane różyczki można też zblendować na gładką masę z kilkoma dodatkami. Dzięki nim warzywo nabierze soczystości i ciekawego smaku. Ja natomiast starłam surowy kalafior i posypałam nim warstwę mięsa. Tak rozdrobniony szybko zmiękł i wcale nie potrzebował gotowania. Warto jednak wzbogacić go kilkoma składnikami.
Jak zrobić mięsną zapiekankę z kalafiorem?
Przygotowanie mięsnej zapiekanki z kalafiorem składa się w zasadzie z trzech etapów. Pierwszy to podsmażenie mielonego mięsa z dodatkami, drugi – przygotowanie kalafiora, a trzeci – ułożenie na sobie obu mas i pieczenie potrawy.
Przepis: Zapiekanka mięsna z kalafiorem
Pożywna zapiekanka z mielonego mięsa i kalafiora
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 480 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1 marchewka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 100 ml bulionu
- 1 mały kalafior
- 100 g tartego sera
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podsmażanie składnikówNa patelni rozgrzej olej, zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj drobno pokrojoną marchewkę, smaż 3 minuty. Dorzuć mięso mielone, dopraw solą, pieprzem i ziołami, całość przesmaż. Dodaj pomidory z puszki i bulion, duś ok. 10 minut
- Przygotowanie kalafioraKalafior oczyść, opłucz, osusz. Zetrzyj go na tarce z dużymi oczkami. Wymieszaj z ziołami prowansalskimi, odrobiną soli i połową startego sera.
- Układanie warstw i pieczenieNaczynie żaroodporne natłuść olejem. Przełóż do niego mięsną masę, równomiernie rozprowadź. Posyp ja obficie startym kalafiorem, a potem pozostałym startym serem. Całość piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: By wierzch zapiekanki wyszedł chrupiący, startego kalafiora warto wymieszać z bułką tartą i skropić całość oliwą.
Jak podać zapiekankę z mięsa i kalafiora?
Zapiekankę z mięsa i kalafiora przed podaniem warto posypać świeżą, posiekaną zieleniną, np. natką pietruszki, szczypiorkiem. Warto też do niej podać np. miks sałat z sosem winegret oraz gotowane lub pieczone ziemniaki, ewentualnie ryż lub chrupiące pieczywo.
Czytaj też:
To danie robi furorę! Zapiekanka z cukinii i mozzarelli, którą pokochasz od pierwszego kęsa