Kroję karkówkę w plastry i obkładam prostymi składnikami. To jeden z szybszych obiadów z piekarnika

Kroję karkówkę w plastry i obkładam prostymi składnikami. To jeden z szybszych obiadów z piekarnika

Dodano: 
Karkówka do pieczenia
Karkówka do pieczenia Źródło: Shutterstock / danshanin
Karkówkę zwykle pieczemy w dużym kawałku lub grillujemy jej plastry. Ja przyrządzam ją, łącząc oba te sposoby. Pokrojone mięso piekę bowiem w piekarniku. Dzięki temu raz-dwa otrzymuję smaczny i pożywny obiad.

W tygodniu nie mamy czasu na długie pieczenie, ani na grillowanie. Jeśli jednak macie ochotę na karkówkę, możecie tak, jak ja, przyrządzić ją w piekarniku. By szybko się upiekła, wystarczy pokroić ją w cienkie plastry. Smaku potrawie doda smaczna kołderka, którą warto wcześniej obłożyć porcje mięsa. Cała moja rodzina uwielbia to aromatyczne, miękkie mięso.

Jak przygotować karkówkę do pieczenia?

Jeśli chcecie szybko upiec karkówkę, pokrójcie ją w niezbyt grube plastry. Warto je też rozbić kuchennym młotkiem, by były jeszcze cieńsze i miały równą grubość na całej powierzchni. Mięso można wcześniej zamarynować, ale tak naprawdę wystarczy oprószyć je przyprawami. Cienkie płaty mięsa łatwo i szybko przenikną przyprawami.

Jak zrobić plastry karkówki pieczone pod kołderką?

Gdy macie już przygotowane plastry karkówki, wystarczy ułożyć je na blasze do pieczenia i obłożyć prostymi składnikami. Blachę dobrze jest wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia, dzięki czemu mięso do niej nie przywrze. Pozostaje tylko położyć na każdym płacie mięsa kołderkę składającą się z krążków cebuli i doprawionej masy śmietanowo-majonezowej. Po upieczeniu mięso będzie miękkie, smaczne i aromatyczne.

Przepis: Karkówka pieczona pod kołderką

Plastry karkówki pieczone pod kołderką z cebuli i aksamitnego sosu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

  • 4 plastry karkówki
  • papryka mielona słodka i ostra
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPlastry karkówki rozbij kuchennym młotkiem. Każdy oprósz z dwóch stron papryką, solą i pieprzem. Mięso ułóż na blasze z piekarnika.
  2. Obkładanie mięsaCebulę obierz, pokrój w krążki, ułóż po kilka na każdym plastrze mięsa. Śmietanę wymieszaj z majonezem i zmiażdżonym czosnkiem, dopraw solą i pieprzem. Na każdy plaster wyłóż czubatą łyżkę sosu, lekko go rozsmaruj.
  3. Pieczenie karkówkiBlachę z karkówką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz mięso ok. 20 minut. Po tym czasie podnieś temperaturę do 190-200 stopni Celsjusza i piecz mięso jeszcze ok. 10 minut, aż ładnie się zrumieni.

Z czym podać pieczoną karkówkę?

Pieczona karkówka najlepiej będzie smakować podana z ziemniakami. Ich forma pozostaje jednak dowolna. Mogą to więc być ziemniaki ugotowane, pieczone czy w postaci frytek. Do mięsa warto też podać sos, np. pieprzowy, musztardowy, a także porcję surówki. Świetnie będzie pasować mizeria, colesław czy sałatka z pomidorków, którą przygotujesz w 5 minut.

Czytaj też:
Zalej mięso tym sosem i zapiecz pod serową pierzynką. Tym obiadem zawsze zrobię furorę
Czytaj też:
Pierś kurczaka jeszcze nigdy nie była tak pyszna. Jeden dodatek zmienia wszystko