Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dzięki dwóm dodatkom smakują jak marzenie

Zwykłe pulpety? Nie tym razem! Dzięki dwóm dodatkom smakują jak marzenie

Dodano: 
Zapiekane pulpety z ryżem
Zapiekane pulpety z ryżem Źródło: Shutterstock / Evgeniya369
Pulpety z ryżem zapiekam z pysznymi dodatkami. Dzięki temu smakują jak marzenie. Koniecznie wypróbuj mój sposób na soczyste, aromatyczne i bardzo sycące danie z piekarnika.

Pulpety to jedno z uwielbianych dań kuchni polskiej. Ostatnimi czasy przygotowuję je w nietypowy sposób. Kulki z mięsa mielonego oraz podgotowanego ryżu układam na blasze do pieczenia i dodaję dwa składniki, dzięki którym mięso zyskuje wyjątkowy smak oraz soczystość.

Jak zrobić pulpety z ryżem zapiekane z serem i majonezem?

Mięsne danie z poniższego przepisu można zaliczyć do kategorii ekspresowych i bezproblemowych w przygotowaniu. Podgotowany ryż mieszam z surowym mięsem i przyprawami, formuję małe pulpety, a następnie dokładam majonez i ser. Tak przygotowane mięso trafia na 40-45 minut do piekarnika. Pierzynka z majonezu i sera chroni pulpety przed nadmiernym wysychaniem w czasie pieczenia oraz wpływa na jego walory smakowe.

Majonez oraz mięso możesz doprawić zgodnie z indywidualnymi preferencjami. Możliwość modyfikacji przepisu pozwala również przygotować jedno danie na kilka sposobów, co sprawia, że domowe obiady nigdy się nie nudzą. Pod przepisem podaję kilka wypróbowanych przeze mnie dodatków do pulpetów z ryżem zapiekanych z serem i majonezem. Wskazówka: na pulpety nadaje się nie tylko mięso mielone wieprzowe, ale także mięso wołowe, mieszane i drobiowe (najlepiej z udźca).

Przepis: Pulpety z ryżem, serem i majonezem

Pyszne danie z piekarnika idealne na rodzinny obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
519 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g mielonej wieprzowiny
  • 1 szklanka ryżu ugotowanego al dente
  • 1 duże jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 150 g startego żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy mięsnejMięso mielone umieść w dużej misce. Dodaj ugotowany al dente ryż, jajko, startą na tarce cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz ziołowy i oregano. Wyrób masę mięsną dłonią, a następnie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  2. Formowanie pulpetów i nakładanie dodatkówZ masy mięsnej uformuj takiej samej wielkości kulki, ułóż je na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i lekko rozpłaszcz. Na każdym pulpecie ułóż niewielką porcję majonezu i startego sera żółtego.
  3. PieczeniePiecz pulpety z ryżem, serem i majonezem przez 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).

Jak zmienić smak pulpetów z ryżem zapiekanych z serem i majonezem?

Smak dania zmienia dodanie do masy na pulpety np. startej na tarce marchewki, cukinii oraz papryki, a także podsmażonej na maśle cebulki. Możesz też zmienić smak bazy potrawy, dodając ulubione zioła i przyprawy.

Bez problemu zmienisz również smak układanych na mięsie dodatków. Wystarczy, że dodasz do majonezu np. drobno pokrojone pomidory suszone, koperek, natkę pietruszki, bazylię, rozmaryn lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Możesz też dodać do majonezu pikantną papryczkę chili oraz pieprz cayenne. Smak potrawy podbija również użycie aromatycznego sera camembert, brie lub gorgonzoli, słonej fety lub sera żółtego z dodatkiem np. ziół.

Czytaj też:
Zalewam ziemniaki aromatycznym płynem i wstawiam do piekarnika. Smakują, że palce lizać
Czytaj też:
Siekam kapustę pekińską i łączę z paroma dodatkami. Dwa z nich są zaskakujące, a pasują idealnie