Siekam kapustę pekińską i łączę z paroma dodatkami. Dwa z nich są zaskakujące, a pasują idealnie

Siekam kapustę pekińską i łączę z paroma dodatkami. Dwa z nich są zaskakujące, a pasują idealnie

Dodano: 
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej Źródło: Shutterstock / Elena Hramova
Surówka nie musi się składać z samych warzyw. Można wzbogacić ją na przykład owocami, dzięki czemu zyska na smaku i soczystości. Oto dobry przykład takiego udanego połączenia. Ten dodatek do obiadu jest pyszny i wygląda bardzo apetycznie.

Bazą surówek do obiadu są zwykle warzywa. Doskonale pasują one do potraw z mięs, drobiu, ryb i jarskich. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by połączyć warzywa np. z owocami. Takie zestawienie zastosowałam, robiąc surówkę z kapusty pekińskiej. Dorzuciłam do niej soczysty owoc i całość zyskała na smaku i wyglądzie.

Jakie owoce warto dodawać do surówek?

Najpopularniejszym owocem dodawanym do surówek jest jabłko. Jego słodko-winny smak doskonale harmonizuje z warzywami, a zwarty miąższ nie rozwadnia zbytnio całej kompozycji. Lecz jabłko to niejedyny owoc, który warto dodać do surówki. W tej roli dobrze też sprawdzą się np.: winogrona, śliwki, gruszki, maliny, pomarańcze czy granat. Pestki tego ostatniego są soczyste, ale dopiero wtedy, gdy się je rozgryzie. To sprawia, że ładnie prezentują się w surówce. Do surówek warto też wsypać trochę posiekanych orzechów dodadzą chrupkości i podniosą wartość odżywczą całości.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i granatu?

Surówkę z kapusty pekińskiej zawsze robi się szybko, bo z łatwością się ją szatkuje. Niewiele czasu zajmuje też starcie marchewki, jabłka, dodanie pestek granatu i orzechów. Potem pozostaje tylko przygotować lekki sos, polać nim składniki i całość wymieszać. Jestem pewna, że ta prosta i smaczna surówka nieraz zagości na waszych stołach.

Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej i granatu

Soczysta, chrupiąca surówka z kapusty pekińskiej, marchewki, jabłka, granatu i orzechów

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 sporej główki kapusty pekińskiej
  • 1 marchewka
  • 1 jabłko
  • 1/2 owocu granatu
  • 2 łyżki orzechów włoskich

Na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówKapustę pekińską opłucz, osusz, grubo poszatkuj. Marchewkę obierz, opłucz, zetrzyj na średnich oczkach. Jabłko umyj, obierz, zetrzyj na dużych oczkach. Z owocu granatu wyjmij pestki. Orzechy lekko podpraż, grubo posiekaj.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione składniki surówki umieść w salaterce, wymieszaj. Z podanych składników przygotuj sos, polej nim surówkę, całość ponownie wymieszaj.

Do jakich potraw pasuje surówka z kapusty pekińskiej?

Surówka z kapusty pekińskiej jest lekka, chrupiąca, orzeźwiająca i pasuje do wielu dań. Można ją podać do tradycyjnych potraw, typu kotlety schabowe, pieczony kurczak, żeberka czy karkówka, a także do zrazów. Dobrze też będzie smakować jako dodatek do ryb smażonych i pieczonych, zapiekanek, domowych burgerów, wrapów, hot-dogów, a także dań kuchni azjatyckiej.

Czytaj też:
Dziadek do kiszonej kapusty obowiązkowo dodawał zdrowe warzywo. To pyszna i tania surówka do obiadu
Czytaj też:
Kroję rzodkiewki i w kilka chwil mam genialną surówkę do obiadu. Sekret to zdrowe dodatki