Po wiosennym spacerze gotuję przepyszną zupę. Tę potrawę robiła też moja babcia

Po wiosennym spacerze gotuję przepyszną zupę. Tę potrawę robiła też moja babcia

Dodano: 
Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa Źródło: Shutterstock / anmbph
Wiosna to nie tylko piękna pogoda, ale też sezonowe przysmaki. Wiele z nich można znaleźć na spacerze i wykorzystać do przyrządzenia potraw. Ostatnio z zebranych na łące liści ugotowałam zupę, którą pamiętam jeszcze z dzieciństwa.

Uwielbiam wiosenne spacery, bo są przyjemne i można z nich przynieść różne przysmaki. Teraz na przykład jest najlepszy czas na szczaw. Ma młode, delikatne listki, które idealnie nadają się na zupę. Tę potrawę doskonale pamiętam z dzieciństwa, bo gotowała ją moja babcia. Wtedy wcale nie przepadałam za zupą szczawiową, za to teraz uważam, że jest przepyszna.

Czy szczaw jest zdrowy?

Szczaw jest smaczny i wartościowy, ale ma też pewną wadę. To liściowe warzywo jest bogate w witaminę C, a także w magnez, potas i beta-karoten. Za ich sprawą wzmacnia odporność, wspomaga trawienie i działa lekko oczyszczająco. Zawiera też kwas szczawiowy, który niestety nie jest zdrowy. A to dlatego, że składnik ten może wiązać wapń i tworzyć szczawiany. Obniża więc zawartość wapnia w naszym organizmie i może przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych. Z tego powodu nie powinniśmy jeść szczawiu zbyt często i najlepiej wzbogacać potrawy z jego dodatkiem produktami bogatymi w wapń, np. śmietaną, jogurtem, jajkami.

Jak przyrządzić zupę szczawiową?

Zupę szczawiową można ugotować na wywarze warzywnym lub drobiowym. Dodaje się do niego przesmażony na maśle szczaw, a po podgotowaniu całość zaprawia się np. śmietaną i doprawia do smaku. Ta zupa ma orzeźwiający, kwaśny smak i jest bardzo lekka.

Przepis: Zupa szczawiowa ze śmietaną

Wiosenna zupa szczawiowa zabielana śmietaną

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 1 l wywaru lub bulionu warzywnego albo drobiowego
  • 250-300 g świeżego szczawiu
  • 1 łyżka masła
  • 100 g śmietany
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie szczawiuŚwieży szczaw opłucz, osusz, posiekaj i przesmaż na maśle. Dodaj go do zagotowanego bulionu, gotuj kilka minut.
  2. Zaprawianie zupyŚmietanę wymieszaj z mąką i rozprowadź częścią gorącego wywaru. Zaprawę wlej do zupy, wymieszaj, gotuj na małym ogniu ok. 3 minuty. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki, podawaj z ulubionymi dodatkami.

Z czym podać zupę szczawiową?

Zupę szczawiową podaje się zwykle z ugotowanym na twardo jajkiem. Jednak to niejedyna opcja. Do szczawiowej można też dorzucić ziemniaki lub podać ją z ziemniaczanym purée, ewentualnie z grzankami czy z pieczywem. Niektórzy lubią też zupę szczawiową wzbogaconą podsmażonym, wędzonym boczkiem.

Czytaj też:
W 10 minut robię zielony sos, który wymiata klasyczne pesto. Rodzina prosi o dokładkę
Czytaj też:
Lepsza niż kapuśniak. Ta zupa z kapustą i soczewicą smakuje obłędnie i syci na długo