Uwielbiam wiosenne spacery, bo są przyjemne i można z nich przynieść różne przysmaki. Teraz na przykład jest najlepszy czas na szczaw. Ma młode, delikatne listki, które idealnie nadają się na zupę. Tę potrawę doskonale pamiętam z dzieciństwa, bo gotowała ją moja babcia. Wtedy wcale nie przepadałam za zupą szczawiową, za to teraz uważam, że jest przepyszna.
Czy szczaw jest zdrowy?
Szczaw jest smaczny i wartościowy, ale ma też pewną wadę. To liściowe warzywo jest bogate w witaminę C, a także w magnez, potas i beta-karoten. Za ich sprawą wzmacnia odporność, wspomaga trawienie i działa lekko oczyszczająco. Zawiera też kwas szczawiowy, który niestety nie jest zdrowy. A to dlatego, że składnik ten może wiązać wapń i tworzyć szczawiany. Obniża więc zawartość wapnia w naszym organizmie i może przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych. Z tego powodu nie powinniśmy jeść szczawiu zbyt często i najlepiej wzbogacać potrawy z jego dodatkiem produktami bogatymi w wapń, np. śmietaną, jogurtem, jajkami.
Jak przyrządzić zupę szczawiową?
Zupę szczawiową można ugotować na wywarze warzywnym lub drobiowym. Dodaje się do niego przesmażony na maśle szczaw, a po podgotowaniu całość zaprawia się np. śmietaną i doprawia do smaku. Ta zupa ma orzeźwiający, kwaśny smak i jest bardzo lekka.
Przepis: Zupa szczawiowa ze śmietaną
Wiosenna zupa szczawiowa zabielana śmietaną
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 100 w każdej porcji
Składniki
- 1 l wywaru lub bulionu warzywnego albo drobiowego
- 250-300 g świeżego szczawiu
- 1 łyżka masła
- 100 g śmietany
- 2 łyżeczki mąki
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie szczawiuŚwieży szczaw opłucz, osusz, posiekaj i przesmaż na maśle. Dodaj go do zagotowanego bulionu, gotuj kilka minut.
- Zaprawianie zupyŚmietanę wymieszaj z mąką i rozprowadź częścią gorącego wywaru. Zaprawę wlej do zupy, wymieszaj, gotuj na małym ogniu ok. 3 minuty. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekaną natką pietruszki, podawaj z ulubionymi dodatkami.
Z czym podać zupę szczawiową?
Zupę szczawiową podaje się zwykle z ugotowanym na twardo jajkiem. Jednak to niejedyna opcja. Do szczawiowej można też dorzucić ziemniaki lub podać ją z ziemniaczanym purée, ewentualnie z grzankami czy z pieczywem. Niektórzy lubią też zupę szczawiową wzbogaconą podsmażonym, wędzonym boczkiem.
Czytaj też:
W 10 minut robię zielony sos, który wymiata klasyczne pesto. Rodzina prosi o dokładkęCzytaj też:
Lepsza niż kapuśniak. Ta zupa z kapustą i soczewicą smakuje obłędnie i syci na długo