Do czerwonej kapusty dodaję dwa produkty. Ta surówka schodzi u mnie kilogramami

Do czerwonej kapusty dodaję dwa produkty. Ta surówka schodzi u mnie kilogramami

Dodano: 
Surówka z czerwonej kapusty z orzechami włoskimi i żurawiną
Surówka z czerwonej kapusty z orzechami włoskimi i żurawiną Źródło: Shutterstock / Kolpakova Svetlana
Zwykłe, poszatkowane warzywo potrafi zachwycać smakiem. Gdy dodaję te orzechy i suszone owoce, surówka jest słodsza i bardziej chrupiąca. W 20 minut mam pyszny dodatek do obiadu, który wszyscy chcą jeść kilogramami.

Zapomnij o kapuście z jabłkiem czy rodzynkami. Suszona żurawina ma w sobie i kwas, i słodycz, znakomicie podbijając smak surówki. Balansują go orzechy włoskie, które nadają potrawie wykwintne nuty. Całość spaja apetyczny, słodko-kwaśny dressing.

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z orzechami i żurawiną?

Poszatkowaną czerwoną kapustę na początku zmiękczam, by całość smakowała lepiej. Oprócz miażdżenia z solą można zastosować blanszowanie we wrzątku, jednak ta metoda pozbawia kapustę części smaku i stosuję ją jak najrzadziej. Dodaję do niej paseczki marchewki, które strugam na specjalnej szatkownicy. Warzywo można też zwyczajnie zetrzeć na grubych oczkach.

Do surówki warto dodać dobrej jakości żurawinę i świeże orzechy włoskie. Można użyć ich wprost z paczki, ale jeszcze lepsze są podprażone. Ponieważ jednak łatwo przypalić je na patelni, zawsze wybieram dłuższe pieczenie w temperaturze 100 stopni.

Przepis: Surówka z czerwonej kapusty z orzechami włoskimi i żurawiną

Smakowity dodatek do obiadu z szatkowanej czerwonej kapusty z marchewką, orzechami i suszoną żurawiną

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
246 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g czerwonej kapusty
  • 1 mała marchewka
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywPoszatkuj kapustę i ugnieć z dodatkiem odrobiny soli. Marchewkę potnij na cienkie paski, posiekaj cebulę, a orzechy pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj te składniki, dodając natkę pietruszki.
  2. Mieszanie sosuPołącz oliwę z sokiem z cytryny, sosem sojowym i syropem. Polej warzywa, dodaj żurawinę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie żurawiny?

Suszone owoce powinny być jędrne i kształtne. Jeśli kawałki żurawiny są zmiażdżone i rozmazane, sugeruje to, że najpierw wyciśnięto z nich sok, a później namoczono w roztworze cukru. Mają przez to mniej smaku i wartości odżywczych, a przy tym nie prezentują się najlepiej. W sklepie zawsze wybieram sprawdzone produkty lub szukam opakowań z okienkiem, by móc podejrzeć zawartość.

Surówka z czerwonej kapusty jak w kebabie

Surowa kapusta to popularny dodatek do kebabu. Choć częściej używa się tej białej, do opiekanego mięsa pasuje również czerwona. Poszatkowane warzywo najczęściej łączy się z marchewką i ewentualnie papryką, natomiast sos przyrządza się z gęstego jogurtu z majonezem. Dołożenie cebuli jest opcjonalne, bo składnik ten często dorzuca się osobno. Dobrze jest natomiast uwzględnić natkę pietruszki, choć nigdy koperek. To zioło nie jest typowym składnikiem dań bliskowschodnich.

Czytaj też:
Ekspresową surówkę zrobisz z dwóch chrupiących warzyw. Jest pyszna i bardzo zdrowa
Czytaj też:
Ta wersja surówki Colesław jest zdrowsza i bardzo apetyczna. Jeden składnik dużo zmienia