Zapomnij o kapuście z jabłkiem czy rodzynkami. Suszona żurawina ma w sobie i kwas, i słodycz, znakomicie podbijając smak surówki. Balansują go orzechy włoskie, które nadają potrawie wykwintne nuty. Całość spaja apetyczny, słodko-kwaśny dressing.
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z orzechami i żurawiną?
Poszatkowaną czerwoną kapustę na początku zmiękczam, by całość smakowała lepiej. Oprócz miażdżenia z solą można zastosować blanszowanie we wrzątku, jednak ta metoda pozbawia kapustę części smaku i stosuję ją jak najrzadziej. Dodaję do niej paseczki marchewki, które strugam na specjalnej szatkownicy. Warzywo można też zwyczajnie zetrzeć na grubych oczkach.
Do surówki warto dodać dobrej jakości żurawinę i świeże orzechy włoskie. Można użyć ich wprost z paczki, ale jeszcze lepsze są podprażone. Ponieważ jednak łatwo przypalić je na patelni, zawsze wybieram dłuższe pieczenie w temperaturze 100 stopni.
Przepis: Surówka z czerwonej kapusty z orzechami włoskimi i żurawiną
Smakowity dodatek do obiadu z szatkowanej czerwonej kapusty z marchewką, orzechami i suszoną żurawiną
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 246 w każdej porcji
Składniki
- 250 g czerwonej kapusty
- 1 mała marchewka
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka syropu z agawy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywPoszatkuj kapustę i ugnieć z dodatkiem odrobiny soli. Marchewkę potnij na cienkie paski, posiekaj cebulę, a orzechy pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj te składniki, dodając natkę pietruszki.
- Mieszanie sosuPołącz oliwę z sokiem z cytryny, sosem sojowym i syropem. Polej warzywa, dodaj żurawinę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, po czym odstaw do lodówki na co najmniej godzinę.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie żurawiny?
Suszone owoce powinny być jędrne i kształtne. Jeśli kawałki żurawiny są zmiażdżone i rozmazane, sugeruje to, że najpierw wyciśnięto z nich sok, a później namoczono w roztworze cukru. Mają przez to mniej smaku i wartości odżywczych, a przy tym nie prezentują się najlepiej. W sklepie zawsze wybieram sprawdzone produkty lub szukam opakowań z okienkiem, by móc podejrzeć zawartość.
Surówka z czerwonej kapusty jak w kebabie
Surowa kapusta to popularny dodatek do kebabu. Choć częściej używa się tej białej, do opiekanego mięsa pasuje również czerwona. Poszatkowane warzywo najczęściej łączy się z marchewką i ewentualnie papryką, natomiast sos przyrządza się z gęstego jogurtu z majonezem. Dołożenie cebuli jest opcjonalne, bo składnik ten często dorzuca się osobno. Dobrze jest natomiast uwzględnić natkę pietruszki, choć nigdy koperek. To zioło nie jest typowym składnikiem dań bliskowschodnich.
Czytaj też:
Ekspresową surówkę zrobisz z dwóch chrupiących warzyw. Jest pyszna i bardzo zdrowaCzytaj też:
Ta wersja surówki Colesław jest zdrowsza i bardzo apetyczna. Jeden składnik dużo zmienia