Soczyste pierożki z mięsem. Farszu nie smażę, a ciasto rozpływa się w ustach. Efekt zaskakuje

Soczyste pierożki z mięsem. Farszu nie smażę, a ciasto rozpływa się w ustach. Efekt zaskakuje

Dodano: 
Pierożki z mięsem
Pierożki z mięsem Źródło: Shutterstock / Arkadiusz Fajer
Gdy nie mam do wykorzystania mięsa z rosołu, a mam chęć na pierogi, sięgam po przepis z surowym mięsem. Do zrobienia delikatnych pierożków potrzebuję tylko kilku składników. Danie inspirowane jest kuchnią rosyjską.

Pierożki pielmieni, to bardzo znane danie kuchni rosyjskiej. W odróżnieniu od polskich pierogów z mięsem oraz uszek krążki z ciasta nadziewane są surowym farszem. Warto spróbować ich chociaż raz.

Jakie mięso mielone wybrać na farsz do pierożków?

Na farsz do pierożków nadaje się zarówno mięso mielone wieprzowe (np. szynka, łopatka), jak i mięso mielone wołowe np. karkówka, antrykot. Można też pomieszać oba rodzaje mięsa, co sprawi, że nadzienie będzie jeszcze smaczniejsze. Nie polecam nadziewać pielmieni mielonym mięsem drobiowym z piersi, bo niska zawartość tłuszczu sprawia, że farsz po ugotowaniu nie ma odpowiedniej konsystencji. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać mielone mięso drobiowe (najlepiej mięso z udek) do mięsa wieprzowego i wówczas konsystencja będzie odpowiednia.

Jak przygotować pierożki z mięsem à la pielmieni?

Żeby mięso mielone po ugotowaniu było soczyste, dodaję do niego zimny bulion (możesz zastąpić rosołem lub wodą). Masa mięsna powinna być jednolita i mocno napowietrzona, dzięki czemu farsz nie będzie twardy. Farsz do pierogów jest ważny, ale podstawą potrawy jest ciasto, które powinno być delikatne w smaku, elastyczne i miękkie po ugotowaniu. Robię ciasto do wytrawnych oraz słodkich pierogów, a także uszek z tego samego przepisu. Jest to ciasto bez jajka, ale z dodatkiem oleju lub masła (wedle uznania).

Mąkę pszenną mieszam z gorącą wodą i resztą składników, wyrabiam ciasto, owijam folią i odstawiam na 1 godzinę, żeby odpoczęło. Odstawienie ciasta sprawia, że staje się miękkie, elastyczne, nie wymaga podsypywania mąką podczas wałkowania i bardzo łatwo się lepi.

Przepis: Pierożki z mięsem

Delikatne ciasto nadziane soczystym mięsnym farszem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
5
Liczba kalorii
684 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml gorącej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli

Na nadzienie:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml bulionu mięsnego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta na pierożkiMąkę przesiej do dużej miski. Dodaj sól, olej oraz gorącą wodę i wymieszaj łyżką. Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez 10-15 minut, aż stanie się miękkie, elastyczne i przestanie lepić się do dłoni. Podziel ciasto na 4 części, owiń folią i odstaw na 1 godzinę.
  2. Przygotowanie farszuDodaj do mięsa mielonego drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i zimny bulion. Wyrabiaj masę mięsną, aż przestanie kleić się do dłoni i miski, a następnie dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: możesz też dodać do mięsa np. oregano, rozmaryn lub majeranek.
  3. WykonanieKażdą porcję ciasta rozwałkuj na cienki placek i wykrój szklanką krążki. Na krążkach ułóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi. Gotowe pierożki układaj na posypanej mąką tacce i przykryj ściereczką. Wskazówka: ułożone na tacce pierożki możesz włożyć do zamrażalnika i gdy stwardnieją, przełożyć do woreczków lub pojemników.
  4. GotowanieWrzucaj pierożki z mięsem małymi partiami na osolony wrzątek i gotuj 4-5 minut (od momentu, aż wypłyną na powierzchnię), a następnie przełóż łyżką cedzakową na sitko, odsącz z wody, polej roztopionym masłem, żeby się nie posklejały i wymieszaj. Wskazówka: pierożki z mięsem możesz również ugotować w bulionie/rosole.

Jak podawać pierożki z mięsem?

Gotowe pierożki z mięsem podaję polane roztopionym masłem. Wyśmienicie smakują bez dodatków oraz z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym z dodatkiem posiekanej zieleniny. Pierożki à la genialnie smakują także z aromatycznym rosołem, barszczem czerwonym i zupą grzybową.

Czytaj też:
Spróbuj tych pierogów po góralsku, a już nigdy nie zrobisz ruskich jak dawniej
Czytaj też:
Dodaj tylko 1 składnik i zapomnij o nudnej cebuli. Ten sekret znali już nasi przodkowie