Wrzuć karkówkę i warzywa na patelnię. To szybkie danie jest tanie, a smakuje jak marzenie

Wrzuć karkówkę i warzywa na patelnię. To szybkie danie jest tanie, a smakuje jak marzenie

Dodano: 
Karkówka z warzywami
Karkówka z warzywami Źródło: Shutterstock / Richard M Kyle
Soczysta karkówka, aromatyczne warzywa i tylko jedna patelnia – ten prosty przepis ratuje mi każdy dzień, gdy chcemy szybko i tanio zjeść coś pysznego. Danie jest gotowe w pół godziny, a znika ze stołu w kilka minut.

Karczek wieprzowy idealnie nadaje się na kotlety à la schabowe oraz steki. Zamarynowany przed obróbką termiczną w ziołach i przyprawach, zachwyca smakiem i rozpływa się w ustach. Dziś jednak zachęcam, by przygotować karkówkę z mniej typowy sposób. Smażona na patelni razem z warzywami smakuje obłędnie. U mnie każdy się nią zajada.

Jakie warzywa pasują do karkówki?

Świetnie ze smakiem wieprzowiny współgrają m.in. marchew, pietruszka, seler, por, papryka, cukinia, bakłażan, brokuły, kapusta biała i kiszona oraz pomidory. Karkówkę z warzywami można przygotować zarówno na patelni, jak i w piekarniku (mięso może być w całości lub w plastrach). Poniższy przepis uwzględnia dodanie na patelnię wyrazistej w smaku cebuli żółtej, czosnku oraz słodkiej papryki czerwonej, którą dla urozmaicenia możesz zastąpić papryką w różnych kolorach np. żółtą, zieloną i białą.

Karkówka z warzywami z patelni – prosty, tani i pyszny pomysł na rodzinny obiad

Do przygotowania potrawy potrzebujesz 4 grube plastry karkówki (o grubości 2–2,5 cm). Wieprzowina w czasie smażenia i duszenia mocno się kurczy, co warto wziąć pod uwagę, jeżeli chcesz podać spore porcje potrawy – wówczas najlepiej usmażyć po 2 plastry karkówki na osobę. Mięso przed obsmażeniem marynuję w oliwie z oliwek z dodatkiem m.in. musztardy z ziarnami gorczycy, mielonego ziela angielskiego, mielonego kminku oraz tymianku. Karkówka powinna marynować się minimum 4 godziny (im dłuższy czas marynowania, tym bardziej kruche, soczyste i aromatyczne jest mięso).

Obsmażone mięso zdejmuję z patelni, na której podsmażam warzywa, a następnie duszę składniki do miękkości. Karkówka nie wymaga długiej obróbki termicznej – pokrojona na plastry jest gotowa do spożycia po około 20 minutach (w zależności od wielkości i grubości plastrów). Stopień wysmażenia mięsa możesz dopasować do indywidualnych potrzeb, korzystając z termometru kuchennego.

Wskazówka: pyszną karkówkę z warzywami możesz również przygotować na grillu, układając mięso i dodatki na jednorazowej tacce lub macie wielorazowego użytku.

Przepis: Karkówka z warzywami z patelni

To soczyste mięso w towarzystwie ulubionych warzyw jest idealnym pomysłem na rodzinny posiłek.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
712 w każdej porcji

Składniki

  • 4 grube plastry karkówki wieprzowej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie papryki czerwone
  • 2 średnie cebule żółte
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Na marynatę:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaKarkówkę umyj i osusz. W misce umieść oliwę z oliwek, musztardę oraz zioła i przyprawy. Dodaj mięso, wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
  2. Przygotowanie warzywCebule i czosnek obierz. Cebule pokrój w dużą kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę.
  3. Smażenie mięsaObsmaż zamarynowaną karkówkę na mocno rozgrzanej oliwie z oliwek. Mięso powinno lekko przyrumienić się z obu stron. Zdejmij mięso z patelni i odłóż na talerz.
  4. Smażenie warzywNa patelni po smażeniu mięsa zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz paprykę i smaż, aż warzywa lekko zmiękną.
  5. DuszenieDodaj na patelnię resztki marynaty, mięso i 100 ml wody (możesz również dodać bulion lub rosół). Duś pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości składników.

Karkówkę z warzywami z patelni podaję na ciepło m.in. z gotowanymi oraz pieczonymi ziemniakami lub pieczywem.

Czytaj też:
Już nie smażę mielonych. Kotlety pod pierzynką są bardziej soczyste i aromatyczne
Czytaj też:
Moje sznycle są o wiele zdrowsze od kotletów schabowych. Różnicę robi jeden składnik