Karczek wieprzowy idealnie nadaje się na kotlety à la schabowe oraz steki. Zamarynowany przed obróbką termiczną w ziołach i przyprawach, zachwyca smakiem i rozpływa się w ustach. Dziś jednak zachęcam, by przygotować karkówkę z mniej typowy sposób. Smażona na patelni razem z warzywami smakuje obłędnie. U mnie każdy się nią zajada.
Jakie warzywa pasują do karkówki?
Świetnie ze smakiem wieprzowiny współgrają m.in. marchew, pietruszka, seler, por, papryka, cukinia, bakłażan, brokuły, kapusta biała i kiszona oraz pomidory. Karkówkę z warzywami można przygotować zarówno na patelni, jak i w piekarniku (mięso może być w całości lub w plastrach). Poniższy przepis uwzględnia dodanie na patelnię wyrazistej w smaku cebuli żółtej, czosnku oraz słodkiej papryki czerwonej, którą dla urozmaicenia możesz zastąpić papryką w różnych kolorach np. żółtą, zieloną i białą.
Karkówka z warzywami z patelni – prosty, tani i pyszny pomysł na rodzinny obiad
Do przygotowania potrawy potrzebujesz 4 grube plastry karkówki (o grubości 2–2,5 cm). Wieprzowina w czasie smażenia i duszenia mocno się kurczy, co warto wziąć pod uwagę, jeżeli chcesz podać spore porcje potrawy – wówczas najlepiej usmażyć po 2 plastry karkówki na osobę. Mięso przed obsmażeniem marynuję w oliwie z oliwek z dodatkiem m.in. musztardy z ziarnami gorczycy, mielonego ziela angielskiego, mielonego kminku oraz tymianku. Karkówka powinna marynować się minimum 4 godziny (im dłuższy czas marynowania, tym bardziej kruche, soczyste i aromatyczne jest mięso).
Obsmażone mięso zdejmuję z patelni, na której podsmażam warzywa, a następnie duszę składniki do miękkości. Karkówka nie wymaga długiej obróbki termicznej – pokrojona na plastry jest gotowa do spożycia po około 20 minutach (w zależności od wielkości i grubości plastrów). Stopień wysmażenia mięsa możesz dopasować do indywidualnych potrzeb, korzystając z termometru kuchennego.
Wskazówka: pyszną karkówkę z warzywami możesz również przygotować na grillu, układając mięso i dodatki na jednorazowej tacce lub macie wielorazowego użytku.
Przepis: Karkówka z warzywami z patelni
To soczyste mięso w towarzystwie ulubionych warzyw jest idealnym pomysłem na rodzinny posiłek.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 712 w każdej porcji
Składniki
- 4 grube plastry karkówki wieprzowej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 średnie papryki czerwone
- 2 średnie cebule żółte
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Na marynatę:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaKarkówkę umyj i osusz. W misce umieść oliwę z oliwek, musztardę oraz zioła i przyprawy. Dodaj mięso, wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
- Przygotowanie warzywCebule i czosnek obierz. Cebule pokrój w dużą kostkę, a czosnek drobno posiekaj. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę.
- Smażenie mięsaObsmaż zamarynowaną karkówkę na mocno rozgrzanej oliwie z oliwek. Mięso powinno lekko przyrumienić się z obu stron. Zdejmij mięso z patelni i odłóż na talerz.
- Smażenie warzywNa patelni po smażeniu mięsa zeszklij cebulę. Dodaj czosnek oraz paprykę i smaż, aż warzywa lekko zmiękną.
- DuszenieDodaj na patelnię resztki marynaty, mięso i 100 ml wody (możesz również dodać bulion lub rosół). Duś pod przykryciem, na małym ogniu, do miękkości składników.
Karkówkę z warzywami z patelni podaję na ciepło m.in. z gotowanymi oraz pieczonymi ziemniakami lub pieczywem.
Czytaj też:
Już nie smażę mielonych. Kotlety pod pierzynką są bardziej soczyste i aromatyczneCzytaj też:
Moje sznycle są o wiele zdrowsze od kotletów schabowych. Różnicę robi jeden składnik