Makaronowe muszle z tym farszem to mistrzostwo. Odkryj, dlaczego każdy się nimi zachwyca

Makaronowe muszle z tym farszem to mistrzostwo. Odkryj, dlaczego każdy się nimi zachwyca

Dodano: 
Muszle z ricottą i szpinakiem
Muszle z ricottą i szpinakiem Źródło: Shutterstock / Anna Shepulova
Muszle makaronowe z ricottą i szpinakiem to pyszny pomysł na obiad i kolację. Zapieczone z dodatkiem sosu pomidorowego, zapewniają wyjątkowe doznania smakowe i sycą na długi czas.

Duże muszle z makaronu idealnie nadają się do przygotowania sycących zapiekanek i efektownych przystawek. Wypełnione farszem, zachwycają wyglądem, zachęcając do skosztowania nawet największego niejadka. Połączenie sera ricotta, szpinaku oraz sosu z pomidorów pomaga wprowadzić do jadłospisu dodatkową porcję cennych składników odżywczych m.in. białka, żelaza i potasu.

Jak zrobić muszle makaronowe z ricottą i szpinakiem?

Muszle makaronowe z ricottą i szpinakiem to bardzo proste w przygotowaniu i smaczne danie, które nie wymaga długiego stania przy kuchni. Najwięcej uwagi wymaga przygotowanie sosu, który gotuję na patelni około 15 minut, żeby nadmiar wody odparował. Sos robię z passaty (możesz również użyć przecieru pomidorowego z kartonu, pomidorów z puszki lub świeżych pomidorów). Przygotowanie sosu na patelni sprawia, że ma bardziej wyrazisty smak, ale możesz też wymieszać passatę lub przecier z cebulą, czosnkiem oraz innymi dodatkami i od razu wlać do naczynia żaroodpornego. Następnie gotuję muszle z makaronu al dente, wypełniam farszem, układam na gorącym sosie pomidorowym i wstawiam do piekarnika. Efektowna potrawa jest gotowa po 20 minutach pieczenia.

Smak dania możesz modyfikować, dopasowując go do indywidualnych preferencji. Wyśmienicie smakują muszle makaronowe z ricottą i szpinakiem oraz delikatnym w smaku sosem pomidorowym ze śmietanką kremówką, sosem z dodatkiem dużej ilości ziół np. bazylii, oregano i rozmarynu, a także sosem z kawałkami pikantnej papryczki chili lub płatków chili. Ser ricotta możesz zastąpić np. serem feta, serem mozzarella i serem gorgonzola.

Porada: podczas nadziewania muszli makaronowych uważaj, żeby delikatne ciasto się nie porwało, bo farsz wypłynie i danie nie będzie miało apetycznego wyglądu.

Przepis: Muszle makaronowe z ricottą i szpinakiem

Danie idealne na obiad i kolację oraz jako przystawka na rodzinnym spotkaniu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
487 w każdej porcji

Składniki

  • 16 dużych muszli makaronowych

Na farsz:

  • 500 g sera ricotta
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuUgotuj makaron al dente, a następnie odcedź i ułóż na talerzu lub desce do krojenia.
  2. Przygotowanie farszuCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Szpinak, przebierz, umyj i osusz. Rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie i zmięknie. Wyłącz grzanie. Gdy zawartość patelni przestygnie, dodaj ricottę i wymieszaj. Dopraw farsz do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  3. Przygotowanie sosuCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Cebulę zeszklij, dodaj czosnek, a następnie wlej na patelnię passatę i dodaj oregano. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. Dopraw sos solą i pieprzem.
  4. WykonanieWypełnij podgotowany makaron farszem ze szpinaku i ricotty. Wlej sos do naczynia żaroodpornego i dodaj nadziewany makaron.
  5. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 20 minut.

Muszle makaronowe z ricottą i szpinakiem podaję od razu po przygotowaniu.

Czytaj też:
Do makaronu dorzuć dwa pożywne składniki. To ekspresowe danie jest idealne na ciepłą kolację
Czytaj też:
To iście królewska zapiekanka mięsna z makaronem. Przepis jest bardzo prosty