Duże muszle z makaronu idealnie nadają się do przygotowania sycących zapiekanek i efektownych przystawek. Wypełnione farszem, zachwycają wyglądem, zachęcając do skosztowania nawet największego niejadka. Połączenie sera ricotta, szpinaku oraz sosu z pomidorów pomaga wprowadzić do jadłospisu dodatkową porcję cennych składników odżywczych m.in. białka, żelaza i potasu.
Jak zrobić muszle makaronowe z ricottą i szpinakiem?
Muszle makaronowe z ricottą i szpinakiem to bardzo proste w przygotowaniu i smaczne danie, które nie wymaga długiego stania przy kuchni. Najwięcej uwagi wymaga przygotowanie sosu, który gotuję na patelni około 15 minut, żeby nadmiar wody odparował. Sos robię z passaty (możesz również użyć przecieru pomidorowego z kartonu, pomidorów z puszki lub świeżych pomidorów). Przygotowanie sosu na patelni sprawia, że ma bardziej wyrazisty smak, ale możesz też wymieszać passatę lub przecier z cebulą, czosnkiem oraz innymi dodatkami i od razu wlać do naczynia żaroodpornego. Następnie gotuję muszle z makaronu al dente, wypełniam farszem, układam na gorącym sosie pomidorowym i wstawiam do piekarnika. Efektowna potrawa jest gotowa po 20 minutach pieczenia.
Smak dania możesz modyfikować, dopasowując go do indywidualnych preferencji. Wyśmienicie smakują muszle makaronowe z ricottą i szpinakiem oraz delikatnym w smaku sosem pomidorowym ze śmietanką kremówką, sosem z dodatkiem dużej ilości ziół np. bazylii, oregano i rozmarynu, a także sosem z kawałkami pikantnej papryczki chili lub płatków chili. Ser ricotta możesz zastąpić np. serem feta, serem mozzarella i serem gorgonzola.
Porada: podczas nadziewania muszli makaronowych uważaj, żeby delikatne ciasto się nie porwało, bo farsz wypłynie i danie nie będzie miało apetycznego wyglądu.
Przepis: Muszle makaronowe z ricottą i szpinakiem
Danie idealne na obiad i kolację oraz jako przystawka na rodzinnym spotkaniu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 487 w każdej porcji
Składniki
- 16 dużych muszli makaronowych
Na farsz:
- 500 g sera ricotta
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Na sos:
- 400 ml passaty pomidorowej
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie makaronuUgotuj makaron al dente, a następnie odcedź i ułóż na talerzu lub desce do krojenia.
- Przygotowanie farszuCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Szpinak, przebierz, umyj i osusz. Rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Dodaj szpinak i smaż, aż zwiędnie i zmięknie. Wyłącz grzanie. Gdy zawartość patelni przestygnie, dodaj ricottę i wymieszaj. Dopraw farsz do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Przygotowanie sosuCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Cebulę zeszklij, dodaj czosnek, a następnie wlej na patelnię passatę i dodaj oregano. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar płynu odparuje i sos zgęstnieje. Dopraw sos solą i pieprzem.
- WykonanieWypełnij podgotowany makaron farszem ze szpinaku i ricotty. Wlej sos do naczynia żaroodpornego i dodaj nadziewany makaron.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 20 minut.
Muszle makaronowe z ricottą i szpinakiem podaję od razu po przygotowaniu.
Czytaj też:
Do makaronu dorzuć dwa pożywne składniki. To ekspresowe danie jest idealne na ciepłą kolacjęCzytaj też:
To iście królewska zapiekanka mięsna z makaronem. Przepis jest bardzo prosty