Lekkie bliny gryczane vs tradycyjne pankejki. Odkryj, dlaczego warto je wypróbować

Lekkie bliny gryczane vs tradycyjne pankejki. Odkryj, dlaczego warto je wypróbować

Dodano: 
Bliny
Bliny Źródło: Shutterstock / BarthFotografie
Bliny to pyszne placki z mąki gryczanej i drożdży, które uwielbia moja rodzina. Zrobisz je z kilku prostych składników, bez konieczności zagniatania i wyrabiania ciasta.

Bliny to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Pyszne placki gryczane to zdrowsza alternatywa dla pszennych pankejków i klasycznych racuchów drożdżowych, które najczęściej robimy z mąki pszennej.

Dlaczego warto przygotowywać potrawy z mąką gryczaną?

Mąka gryczana to prawdziwa skarbnica cennych związków odżywczych. W kuchni polskiej jest używana sporadycznie, a szkoda, bo w porównaniu do mąki pszennej, jest o wiele zdrowsza – zawiera nie tylko błonnik pokarmowy, ale także żelazo, wapń, magnez oraz potas. Zaletą tego produktu jest również wyjątkowy smak. Często używam mąki gryczanej, więc kupuję produkty gotowe, ale możesz zrobić mąkę gryczaną samodzielnie, mieląc na pył suchą kaszę gryczaną paloną (ciemną) lub niepaloną (jasną). Ciemna mąka gryczana ma bardziej wyrazisty, orzechowy smak. Mąka z jasnej kaszy gryczanej jest równie wartościowa pod względem odżywczym, ale nie ma charakterystycznego dla ciemnej kaszy posmaku.

Jak zrobić bliny z mąki gryczanej?

Ciasto na bliny gryczane zawiera zaledwie 6 tanich składników. Używam drożdży świeżych, które możesz zastąpić kopiatą łyżeczką drożdży suchych. Wyrośnięte ciasto delikatnie mieszam i smażę na klarowanym maśle. Z poniższych proporcji składników usmażysz 12 dużych lub 16 średnich placków.

Wskazówka: możesz dodać 2 łyżki roztopionego, letniego masła do ciasta i usmażyć bliny na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką lub upiec w piekarniku.

Przepis: Bliny

Pyszne drożdżowe naleśniki z ciasta z mąki gryczanej.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
2 godz.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
291 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1 jajko
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól

Dodatkowo:

  • 3 łyżki klarowanego masła

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaDo dużej miski wkrusz drożdże, posyp je cukrem i utrzyj. Poczekaj, aż drożdże staną się płynne (suche drożdże wymieszaj z mlekiem i cukrem). Wbij jajko, dodaj mleko, przesianą mąkę gryczaną oraz szczyptę soli. Wymieszaj składniki łyżką.
  2. WyrastaniePrzykryj miskę z ciastem ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  3. SmażenieSmaż bliny na niewielkiej ilości klarowanego masła (opcjonalnie oleju), formując okrągłe placki. Gdy spód placków się przyrumieni, przewróć je na drugą stronę. Wskazówka: bliny najlepiej smażyć małymi partiami, żeby nie obniżyć temperatury tłuszczu.

Gotowe bliny gryczane możesz odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podawać bliny z mąki gryczanej?

Bliny gryczane najlepiej smakują tuż po usmażeniu, ale można je również odgrzać na suchej patelni lub w piekarniku. Gryczane placki serwuję ułożone jeden na drugim. Na wierzchu kładę kawałek masła, które roztapia się pod wpływem ciepła i polewam bliny miodem.

Inne dodatki do blinów z mąki gryczanej to np. cukier puder, dżem, mus owocowy, świeże owoce, karmelizowane jabłka. Puszyste placki doskonale smakują również z wytrawnymi dodatkami np. serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i koperkiem, twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką oraz kwaśną śmietaną/gęstym jogurtem naturalnym.

Czytaj też:
Moje naleśniki są fit i smakują każdemu. Poznaj ich sekret i zaskocz bliskich pysznymi plackami
Czytaj też:
Dwa jabłka wystarczą, by zwykłe naleśniki zmienić w obłędne danie. Przepis mam od szefa kuchni