Placki ziemniaczane to prosta, tania potrawa, która smakuje chyba każdemu. Połączenie miękkiego środka i chrupiącej skórki jest doskonałe, choć masę przyrządza się z prostych składników. Są to: ziemniaki, jajko, mąka i często cebula. Ja jednak zamiast cebuli dodaję do masy ziemniaczanej zupełnie inne warzywo. Placki ziemniaczane dzięki niemu wychodzą przyjemnie słodkawe i nie trzeba ich już posypywać cukrem.
Jakie warzywa można dodać do placków ziemniaczanych?
Do masy na placki ziemniaczane często dodaje się startą cebulę. Ma ona na celu zaostrzyć smak potrawy. Da się ją zastąpić np. posiekanym porem czy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Też mają wyrazisty smak i pasują do ziemniaków. Jednak masę ziemniaczaną można też łączyć z łagodniejszymi warzywami. Tak, jak ziemniaki, wystarczy zetrzeć cukinię czy marchewkę. Dzięki nim placki nabiorą delikatniejszego smaku.
Jak zrobić placki ziemniaczane z marchewką?
Przygotowanie placków ziemniaczanych z marchewką nie zajmie wam więcej czasu, niż tych klasycznych. Marchewkę wystarczy tylko obrać i zetrzeć na średnich oczkach tarki. Można też rozdrobnić ją na dużych oczkach, jednak niektórym mogą przeszkadzać wyczuwalne kawałki warzywa, zatopione w miękkiej masie ziemniaczanej. Na 1 kg ziemniaków wystarczy użyć 1-2 marchewki. Warzywo to doda potrawie koloru i przyjemnie słodkawego smaku.
Przepis: Placki ziemniaczane z marchewką
Chrupiące, lekko słodkawe placki ziemniaczane z dodatkiem startej marchewki
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 355 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1-2 marchewki
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie warzywZiemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na średnich lub małych oczkach tarki. Przełóż je na sito, zawieś nad miską, odciśnij z nich nadmiar soku. Sok odstaw, by na dnie zebrał się osad. Płyn delikatnie zlej, osad dodaj do ziemniaków. Marchewkę obierz, zetrzyj na średnich oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Przygotowanie ciastaRozdrobnione warzywa połącz w misce. Dodaj jajko, mąkę pszenną, ok. 1/2 łyżeczki soli i trochę pieprzu. Wymieszaj jednolite ciasto.
- Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je rozpłaszczaj, by placki miały grubość ok. 1 cm. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu, aż będą chrupiące.
Jak podać placki ziemniaczane z marchewką?
Placki ziemniaczane z marchewką doskonale będą smakować podane z gęstą, kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. W porze obiadowej warto je zaserwować np. z sosem czosnkowym czy ketchupem oraz surówką.
Czytaj też:
Placki z brokuła i sera są smaczniejsze i lżejsze od ziemniaczanych. 4 składniki, 35 minut i gotoweCzytaj też:
Babcia zdradziła sekretny przepis na farszynki. Chrupiące kotlety ziemniaczane z idealnym farszem