Nie cebula, ani czosnek. Smak moich placków ziemniaczanych doskonale podkręca inne warzywo

Nie cebula, ani czosnek. Smak moich placków ziemniaczanych doskonale podkręca inne warzywo

Dodano: 
Placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane Źródło: Shutterstock / robert6666
Placki ziemniaczane są doskonałym pomysłem na awaryjny obiad lub wczesną kolację. Najlepiej smakują, gdy są miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Wiele osób zjada je posypane cukrem. Ja dosładzam je w o wiele zdrowszy sposób.

Placki ziemniaczane to prosta, tania potrawa, która smakuje chyba każdemu. Połączenie miękkiego środka i chrupiącej skórki jest doskonałe, choć masę przyrządza się z prostych składników. Są to: ziemniaki, jajko, mąka i często cebula. Ja jednak zamiast cebuli dodaję do masy ziemniaczanej zupełnie inne warzywo. Placki ziemniaczane dzięki niemu wychodzą przyjemnie słodkawe i nie trzeba ich już posypywać cukrem.

Jakie warzywa można dodać do placków ziemniaczanych?

Do masy na placki ziemniaczane często dodaje się startą cebulę. Ma ona na celu zaostrzyć smak potrawy. Da się ją zastąpić np. posiekanym porem czy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Też mają wyrazisty smak i pasują do ziemniaków. Jednak masę ziemniaczaną można też łączyć z łagodniejszymi warzywami. Tak, jak ziemniaki, wystarczy zetrzeć cukinię czy marchewkę. Dzięki nim placki nabiorą delikatniejszego smaku.

Jak zrobić placki ziemniaczane z marchewką?

Przygotowanie placków ziemniaczanych z marchewką nie zajmie wam więcej czasu, niż tych klasycznych. Marchewkę wystarczy tylko obrać i zetrzeć na średnich oczkach tarki. Można też rozdrobnić ją na dużych oczkach, jednak niektórym mogą przeszkadzać wyczuwalne kawałki warzywa, zatopione w miękkiej masie ziemniaczanej. Na 1 kg ziemniaków wystarczy użyć 1-2 marchewki. Warzywo to doda potrawie koloru i przyjemnie słodkawego smaku.

Przepis: Placki ziemniaczane z marchewką

Chrupiące, lekko słodkawe placki ziemniaczane z dodatkiem startej marchewki

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
355 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1-2 marchewki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywZiemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na średnich lub małych oczkach tarki. Przełóż je na sito, zawieś nad miską, odciśnij z nich nadmiar soku. Sok odstaw, by na dnie zebrał się osad. Płyn delikatnie zlej, osad dodaj do ziemniaków. Marchewkę obierz, zetrzyj na średnich oczkach. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  2. Przygotowanie ciastaRozdrobnione warzywa połącz w misce. Dodaj jajko, mąkę pszenną, ok. 1/2 łyżeczki soli i trochę pieprzu. Wymieszaj jednolite ciasto.
  3. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je rozpłaszczaj, by placki miały grubość ok. 1 cm. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu, aż będą chrupiące.

Jak podać placki ziemniaczane z marchewką?

Placki ziemniaczane z marchewką doskonale będą smakować podane z gęstą, kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. W porze obiadowej warto je zaserwować np. z sosem czosnkowym czy ketchupem oraz surówką.

Czytaj też:
Placki z brokuła i sera są smaczniejsze i lżejsze od ziemniaczanych. 4 składniki, 35 minut i gotowe
Czytaj też:
Babcia zdradziła sekretny przepis na farszynki. Chrupiące kotlety ziemniaczane z idealnym farszem