Farszynki możemy przygotować od podstaw albo wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu. Tak robiła moja babcia, od której nauczyłem się robić to danie. Do nadzienia doskonale nadaje się mięso mielone, ale równie dobrze można użyć plastra mięsa na kanapki. Można swobodnie eksperymentować z dodatkami.
Jak zrobić farszynki? Sposób na kotlety ziemniaczane
Najpierw ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie dokładnie je utłucz lub przeciśnij przez praskę. Gdy ostygną, dodaj do nich jajko, trochę mąki ziemniaczanej oraz odrobinę soli i pieprzu. Masę dobrze wymieszaj, aż uzyskasz gładkie, zwarte ciasto ziemniaczane, które będzie łatwo się formować.
W międzyczasie przygotuj farsz. Najlepiej sprawdzi się mięso mielone podsmażone na patelni razem z drobno posiekaną cebulą. Dopraw wszystko solą, pieprzem, a jeśli masz ochotę, dodaj szczyptę majeranku lub czosnek dla bardziej wyrazistego smaku. Jeśli masz resztki mięsa z obiadu, możesz je posiekać i wykorzystać do farszu.
Z gotowego ciasta ziemniaczanego odrywaj porcje wielkości piłeczki tenisowej. Uformuj z nich kulki, a następnie spłaszcz w dłoniach, tworząc niewielkie placki. Na środek każdego nałóż łyżkę farszu, zlep brzegi ciasta, tak aby farsz był dokładnie zamknięty, a następnie delikatnie uformuj kotlecik. Na końcu obtocz farszynki w bułce tartej i usmaż.
Przepis: Farszynki mazurskie
Proste farszynki mazurskie w mniej niż godzinę
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 424 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto ziemniaczane:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- Sól i pieprz do smaku
Na farsz:
- 300 g mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego lub drobiowego)
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku (opcjonalnie)
- Sól, pieprz, majeranek lub inne ulubione przyprawy
Dodatkowo:
- Bułka tarta do obtaczania
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyUgotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i wymieszaj z jajkiem, mąką ziemniaczaną oraz przyprawami. Dokładnie zagnieć, aż masa będzie gładka i łatwa do formowania.
- Przygotowanie farszuNa patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę, aż stanie się miękka i lekko złocista. Dodaj mięso mielone i smaż, aż będzie dobrze przypieczone. Jeśli chcesz, dodaj drobno posiekany ząbek czosnku dla głębszego smaku. Dopraw farsz solą, pieprzem i ewentualnie innymi przyprawami do smaku.
- Formowanie kotletówZ przygotowanego ciasta ziemniaczanego odrywaj porcje, formuj kulki, a następnie spłaszcz je w dłoni, tworząc placek. Na środku każdego placka połóż porcję farszu, zlep brzegi, zamykając nadzienie w środku, i delikatnie uformuj kotlecik.
- SmażenieObtocz farszynki w bułce tartej i rozgrzej olej na patelni. Smaż je na średnim ogniu, aż zyskają złocistą, chrupiącą skórkę.
Z czym podać kotlety ziemniaczane?
Farszynki nadziewane mięsem świetnie smakują podane z różnymi sosami oraz warzywami w postaci surówek. Oto moje propozycje:
- Sosy pieczarkowy, koperkowy lub pomidorowy doskonale podkreślą smak farszynek. Jeśli wolisz coś bardziej wyrazistego, możesz spróbować sosu czosnkowego lub w tatarskiego.
- Świeże i chrupiące surówki, takie jak marchewka z jabłkiem, colesław czy surówka z kiszonej kapusty, dodadzą lekkości i orzeźwienia temu daniu.
Czytaj też:
Wykorzystuję gotowane ziemniaki i w mig robię obłędne placki na obiad. Pokochasz ten szybki przepisCzytaj też:
Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków to u mnie hit od lat. Danie jest o niebo lepsze od zwykłych placków