Robiąc domowe kotlety mielone, jednym ze składników jest bułka tarta. Dodajemy ją do masy mięsnej, ale także obtaczamy nią kotlety przed smażeniem. Nie każdy wie, że można ją łatwo zastąpić. Wystarczy użyć zdrowych płatków, a danie zyska na smaku i będzie bardziej wartościowe.
Jak zrobić kotlety mielone bez bułki tartej?
Przygotowując obiad, możemy zastąpić bułkę tartą płatkami owsianymi. Są one bogate w błonnik, który wspomaga trawienie i utrzymuje uczucie sytości na dłużej. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy dbają o linię. Gwarantuję, że osoba, która nie zna tego sposobu nie zobaczy różnicy.
Płatki owsiane mielimy blenderem lub młynkiem do kawy. Jej struktura będzie przypominać klasyczną panierkę z bułki tartej. Dalej sposób wykorzystania jest taki sam. Na 1/2 kilograma mięsa polecam dodać około 100 gramów zmielonego proszku. To, co zostanie wykorzystaj, jako panierkę przed smażeniem kotletów.
Przepis: Kotlety mielone bez bułki tartej
Sposób na kotlety mielone, które będą zdrowsze od tradycyjnych.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 369 w każdej porcji
Składniki
- 500 gramów mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego)
- 200 gramów płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- Sól i pieprz do smaku
- Olej roślinny do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie płatków owsianychZmiel płatki owsiane w blenderze lub młynku do kawy, aż uzyskasz konsystencję przypominającą bułkę tartą.
- Przygotowanie składnikówCebulę i czosnek posiekaj. Wymieszaj razem z 3/4 płatków owsianych i mięsem, wbij jajko. Całość posól i popierz dla smaku.
- Formowanie kotletówPrzygotuj owalne kotlety o długości około 8 cm i grubości 2 cm. Obtocz je w pozostałych płatkach owsianych.
- SmażenieRozgrzej olej. Połóż kotlety na patelnię i smaż po 4-5 minut z każdej strony. Tak, żeby się zarumieniły.
Dodatki do kotletów mielonych
W Polsce standardowo do mielonych podaje się ziemniaki i surówkę. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć kaszy lub ryżu oraz podać kotlety w towarzystwie pysznego sosu. Oto kilka propozycji na dodatki.
Klasycznie dodatki do mielonych:
- Purée ziemniaczane – kremowe, maślane purée ziemniaczane doskonale komponuje się z kotletami mielonymi.
- Mizeria – lekka sałatka z ogórków w śmietanie, z dodatkiem kopru i odrobiny octu lub cytryny.
- Buraczki na ciepło – tarkowane buraczki z cebulą, podsmażone na maśle, to tradycyjny i smakowity dodatek.
Lekkie i zdrowe dodatki do kotletów mielonych:
- Sałatka z pomidorów i cebuli – świeże pomidory, czerwona cebula, oliwa z oliwek i bazylia, doprawione solą i pieprzem.
- Marchewka z groszkiem – gotowana marchewka z groszkiem, podana z odrobiną masła i przypraw.
- Zielona sałata z dressingiem – mix sałat z lekkim winegretem na bazie oliwy z oliwek, musztardy i miodu.
Nowoczesne i kreatywne dodatki na obiad z mielonymi:
- Kasza kuskus z warzywami – kuskus zrobiony na bulionie, z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół.
- Pieczone bataty – słodkie ziemniaki pokrojone w plastry, pieczone z oliwą, solą i przyprawami.
- Sałatka z rukoli i gruszek – rukola z cienko pokrojonymi gruszkami, orzechami włoskimi i serem pleśniowym, polana dressingiem balsamicznym.
Sosy idealne do kotletów mielonych:
- Sos pieczarkowy – aksamitny sos z pieczarkami i śmietaną, doskonały do kotletów mielonych.
- Sos pomidorowy – gęsty sos na bazie pomidorów, z czosnkiem, bazylią i oregano.
- Sos koperkowy – delikatny sos z dużą ilością świeżego kopru, idealny do mięsnych potraw.
Tak zmniejszysz kaloryczność kotletów mielonych
Do przygotowania kotletów mielonych możesz wykorzystać piekarnik lub air fryer. Dzięki temu, że nie potrzeba tam tłuszczu, jak w przypadku smażenia na patelni, zmniejszysz liczbę kalorii w daniu. A do tego kotlety będą lżej strawne.
Czytaj też:
Z mielonego mięsa robię genialne steki. Pyszna odmiana od kotletów mielonych i pulpetów w sosieCzytaj też:
Mielone w lekkim sosie biją na głowę tradycyjne. Są lżejsze dla żołądka, a robi się je ekspresowo