Zastąpiłem w kotletach bułkę tartą tanim składnikiem. Mielone są smaczniejsze i mniej kaloryczne

Zastąpiłem w kotletach bułkę tartą tanim składnikiem. Mielone są smaczniejsze i mniej kaloryczne

Dodano: 
Kotlety mielone
Kotlety mielone Źródło: Shutterstock / marekusz
Kotlety mielone to podstawa obiadowa na stołach w całej Polsce. Każdy ma swoje triki, jak je robić, czego dodać więcej, a czego mniej. Ale czy wiedzieliście, że tradycyjne mielone mogą być zdrowsze?

Robiąc domowe kotlety mielone, jednym ze składników jest bułka tarta. Dodajemy ją do masy mięsnej, ale także obtaczamy nią kotlety przed smażeniem. Nie każdy wie, że można ją łatwo zastąpić. Wystarczy użyć zdrowych płatków, a danie zyska na smaku i będzie bardziej wartościowe.

Jak zrobić kotlety mielone bez bułki tartej?

Przygotowując obiad, możemy zastąpić bułkę tartą płatkami owsianymi. Są one bogate w błonnik, który wspomaga trawienie i utrzymuje uczucie sytości na dłużej. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy dbają o linię. Gwarantuję, że osoba, która nie zna tego sposobu nie zobaczy różnicy.

Płatki owsiane mielimy blenderem lub młynkiem do kawy. Jej struktura będzie przypominać klasyczną panierkę z bułki tartej. Dalej sposób wykorzystania jest taki sam. Na 1/2 kilograma mięsa polecam dodać około 100 gramów zmielonego proszku. To, co zostanie wykorzystaj, jako panierkę przed smażeniem kotletów.

Przepis: Kotlety mielone bez bułki tartej

Sposób na kotlety mielone, które będą zdrowsze od tradycyjnych.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
369 w każdej porcji

Składniki

  • 500 gramów mięsa mielonego (np. wieprzowo-wołowego)
  • 200 gramów płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej roślinny do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie płatków owsianychZmiel płatki owsiane w blenderze lub młynku do kawy, aż uzyskasz konsystencję przypominającą bułkę tartą.
  2. Przygotowanie składnikówCebulę i czosnek posiekaj. Wymieszaj razem z 3/4 płatków owsianych i mięsem, wbij jajko. Całość posól i popierz dla smaku.
  3. Formowanie kotletówPrzygotuj owalne kotlety o długości około 8 cm i grubości 2 cm. Obtocz je w pozostałych płatkach owsianych.
  4. SmażenieRozgrzej olej. Połóż kotlety na patelnię i smaż po 4-5 minut z każdej strony. Tak, żeby się zarumieniły.

Dodatki do kotletów mielonych

W Polsce standardowo do mielonych podaje się ziemniaki i surówkę. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć kaszy lub ryżu oraz podać kotlety w towarzystwie pysznego sosu. Oto kilka propozycji na dodatki.

Klasycznie dodatki do mielonych:

  • Purée ziemniaczane – kremowe, maślane purée ziemniaczane doskonale komponuje się z kotletami mielonymi.
  • Mizeria – lekka sałatka z ogórków w śmietanie, z dodatkiem kopru i odrobiny octu lub cytryny.
  • Buraczki na ciepło – tarkowane buraczki z cebulą, podsmażone na maśle, to tradycyjny i smakowity dodatek.

Lekkie i zdrowe dodatki do kotletów mielonych:

  • Sałatka z pomidorów i cebuli – świeże pomidory, czerwona cebula, oliwa z oliwek i bazylia, doprawione solą i pieprzem.
  • Marchewka z groszkiem – gotowana marchewka z groszkiem, podana z odrobiną masła i przypraw.
  • Zielona sałata z dressingiem – mix sałat z lekkim winegretem na bazie oliwy z oliwek, musztardy i miodu.

Nowoczesne i kreatywne dodatki na obiad z mielonymi:

  • Kasza kuskus z warzywami – kuskus zrobiony na bulionie, z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół.
  • Pieczone bataty – słodkie ziemniaki pokrojone w plastry, pieczone z oliwą, solą i przyprawami.
  • Sałatka z rukoli i gruszek – rukola z cienko pokrojonymi gruszkami, orzechami włoskimi i serem pleśniowym, polana dressingiem balsamicznym.

Sosy idealne do kotletów mielonych:

  • Sos pieczarkowy – aksamitny sos z pieczarkami i śmietaną, doskonały do kotletów mielonych.
  • Sos pomidorowy – gęsty sos na bazie pomidorów, z czosnkiem, bazylią i oregano.
  • Sos koperkowy – delikatny sos z dużą ilością świeżego kopru, idealny do mięsnych potraw.

Tak zmniejszysz kaloryczność kotletów mielonych

Do przygotowania kotletów mielonych możesz wykorzystać piekarnik lub air fryer. Dzięki temu, że nie potrzeba tam tłuszczu, jak w przypadku smażenia na patelni, zmniejszysz liczbę kalorii w daniu. A do tego kotlety będą lżej strawne.

Czytaj też:
Z mielonego mięsa robię genialne steki. Pyszna odmiana od kotletów mielonych i pulpetów w sosie
Czytaj też:
Mielone w lekkim sosie biją na głowę tradycyjne. Są lżejsze dla żołądka, a robi się je ekspresowo