Fasolka po bretońsku bez zbędnych kalorii. Ten trik na wersję fit musisz poznać

Fasolka po bretońsku bez zbędnych kalorii. Ten trik na wersję fit musisz poznać

Dodano: 
Fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku Źródło: Wikimedia Commons / Abraham / Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0
Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce, choć jej nazwa nie ma nic wspólnego z kuchnią bretońską. W rzeczywistości Bretończycy w ogóle jej nie znają – podobnie jak Grecy nie znają „ryby po grecku”.

To klasyczne danie jest sycące i aromatyczne, a jego podstawę stanowi fasola Jaś oraz intensywny sos pomidorowy z boczkiem i kiełbasą, doprawiony cebulą, czosnkiem i ziołami. Jednak tradycyjna wersja fasolki po bretońsku jest dość kaloryczna. Okazuje się, że można przygotować jej lżejszą wersję – równie smaczną, ale o znacznie niższej wartości energetycznej.

Ile kalorii ma fasolka po bretońsku?

Klasyczna fasolka po bretońsku jest dość kaloryczna, głównie ze względu na wysoką zawartość tłustych składników, takich jak boczek i kiełbasa. W 100 gramach samej ugotowanej fasoli Jaś znajduje się około 140-150 kcal, a dodatki mięsne w daniu znacząco podnoszą jego kaloryczność (może sięgać nawet ok. 250 kcal na 100 g, w zależności od ilości tłustych dodatków). Alternatywą jest fasolka szparagowa, która ma tylko 30-35 kcal na 100 g. Zastępując fasolę Jaś fasolką szparagową, możemy obniżyć wartość kaloryczną potrawy nawet o połowę. Oczywiście danie odchudzimy również zmniejszają ilość mięsa.

Jak zrobić mniej kaloryczną fasolkę po bretońsku?

Składniki w moim przepisie są bardzo zbliżone do tradycyjnej wersji fasolki po bretońsku. Najważniejsza zmiana to zamiana fasoli Jaś na fasolkę szparagową. Przyrządzając lżejszą wersję, możesz wykorzystać zarówno fasolkę świeżą, jak i mrożoną. Świeża fasolka szparagowa sprawdzi się najlepiej w sezonie letnim, natomiast mrożona to świetna opcja przez cały rok. Warzywo zachowuje większość wartości odżywczych i nie wymaga długiego gotowania. Dzięki temu gotowanie będzie jeszcze szybsze i wygodniejsze.

Przepis: Fasolka po bretońsku z fasolki szparagowej

To doskonała propozycja dla osób, które chcą jeść zdrowiej, nie rezygnując z ulubionych potraw.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
303 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej)
  • 200 g boczku wędzonego
  • 300 g kiełbasy wiejskiej lub kiełbasy śląskiej
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 gramów krojonych pomidorów
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki cukru
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie fasolkiFasolkę szparagową umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli używasz mrożonej fasolki, możesz ją dodać do gotowania bez wcześniejszego rozmrażania. Obgotuj ją przez około 8 minut, aby była lekko chrupiąca.
  2. Przygotowanie sosuPokrój boczek, kiełbasę i cebulę. Na rozgrzanym oleju podsmaż boczek, aż się zarumieni. Dodaj kiełbasę i smaż przez około 2 minuty. Na końcu dodaj cebulę i smaż do zeszklenia, regularnie mieszając, aby się nie przypaliła.
  3. Łączenie składnikówDo garnka dodaj krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i cukier. Dokładnie wymieszaj. Dodaj obgotowaną fasolkę szparagową, dopraw solą i pieprzem do smaku. Całość duś na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aż smaki się połączą, a sos zgęstnieje.

Jak zrobić idealny sos pomidorowy?

Do przygotowania sosu do fasolki po bretońsku najlepiej użyć pomidorów w puszce, ale można również przygotować sos na bazie koncentratu pomidorowego. Wystarczy wymieszać 4 łyżeczki koncentratu w szklance wody i doprawić solą, pieprzem oraz 1-2 łyżkami cukru, aby złagodzić kwaśność.

Czytaj też:
Fasolka po bretońsku nie musi powodować wzdęć. Poznaj przepis mojego taty na to danie
Czytaj też:
Ekspresowa fasolka po bretońsku. Pokochają ją nie tylko zabiegani