Sos do tego makaronu bazuje na uwielbianym warzywie. To szybkie danie obiadowe zrobisz za grosze

Sos do tego makaronu bazuje na uwielbianym warzywie. To szybkie danie obiadowe zrobisz za grosze

Dodano: 
Makaron z cebulą
Makaron z cebulą Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Jeśli szukacie pomysłu na oryginalny i pyszny sos do makaronu, oto i on. Zrobicie go z pospolitego, taniego warzywa i kilku aromatycznych dodatków. Danie przyrządza się dosyć szybko. Jest proste, ale ma głęboki smak.

Większość sosów do makaronu jest dziełem kuchni włoskiej. Ten jednak pochodzi z kuchni francuskiej, która charakteryzuje się prostotą i wyrafinowanym smakiem. I taki właśnie jest makaron z karmelizowaną cebulą, który składem nawiązuje do słynnej zupy cebulowej. Oprócz pospolitego warzywa, do sosu dodaje się też tymianek, ser i śmietankę. Za ich sprawą potrawa zyskuje niepowtarzalny smak.

Na czym polega karmelizacja cebuli?

Cebula to warzywo charakteryzujące się ostrym, wyrazistym smakiem. Mało kto by podejrzewał, że zawiera cukier. A jednak zawiera go całkiem sporo. Dzięki temu w czasie smażenia na tłuszczu, warzywo zaczyna robić się złociste i nabiera słodkawego smaku. Trzeba je jednak smażyć na niedużym ogniu, często mieszając. By przyspieszyć proces karmelizacji i nadać cebuli odpowiedni smak, w czasie smażenia warto ją oprószyć cukrem i solą.

Jak zrobić makaron z karmelizowaną cebulą?

Przygotowanie makaronu z karmelizowaną cebulą to niezwykle prosta sprawa. Cebulę trzeba tylko pokroić w krążki, a potem zrumienić ją na maśle lub oleju. Gdy zrobi się miękka i złocista, należy dodać do niej kilka składników aromatyzujących, a także ser i śmietankę. Za ich sprawą powstanie doskonały sos, do którego wystarczy dodać ugotowany makaron i całość chwilę podgrzać, często mieszając.

Przepis: Makaron z karmelizowaną cebulą

Szybkie danie obiadowe na bazie makaronu i cebuli

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
3
Liczba kalorii
600 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g makaronu (penne, rigatoni lub fettuccine)
  • 3 duże cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki bulionu wołowego lub warzywnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub białego wina
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 100 g sera Gruyère lub Parmezan
  • 50 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Karmelizowanie cebuliCebulę obierz, pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, dodaj cebulę, szczyptę soli i cukru. Smaż na małym ogniu 25-30 minut, mieszając co kilka minut. Gdy cebula stanie się złocista, dodaj ocet balsamiczny i bulion. Gotuj jeszcze 5 minut, aż cebula wchłonie płyn i zrobi się jeszcze bardziej miękka.
  2. Gotowanie makaronuMakaron wsyp na osolony wrzątek i ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj ½ szklanki wody po gotowaniu makaronu (przyda się do sosu).
  3. Łączenie składnikówDo karmelizowanej cebuli dodaj świeży tymianek i pieprz. Wrzuć ugotowany makaron i wymieszaj. Stopniowo dodawaj starty ser i trochę wody z makaronu, aby powstał kremowy sos. Na koniec dolej śmietankę i całość wymieszaj.

Jak podać makaron z karmelizowaną cebulą?

Makaron z karmelizowaną cebulą przed podaniem można posypać startym serem Gruyère lub Parmezanem. Doskonałego smaku doda mu też świeży tymianek. Do potrawy warto zaserwować świeżą, chrupiącą bagietkę, a także kieliszek białego, wytrawnego wina.

Czytaj też:
Makaron z kurczakiem w 25 minut. Odkryj ziołowy sekret, który zmienia smak tego prostego obiadu
Czytaj też:
Makaron spaghetti robię z pysznym mięsem i pikantną nutą. To genialne danie na szybki obiad bez wysiłku