Większość sosów do makaronu jest dziełem kuchni włoskiej. Ten jednak pochodzi z kuchni francuskiej, która charakteryzuje się prostotą i wyrafinowanym smakiem. I taki właśnie jest makaron z karmelizowaną cebulą, który składem nawiązuje do słynnej zupy cebulowej. Oprócz pospolitego warzywa, do sosu dodaje się też tymianek, ser i śmietankę. Za ich sprawą potrawa zyskuje niepowtarzalny smak.
Na czym polega karmelizacja cebuli?
Cebula to warzywo charakteryzujące się ostrym, wyrazistym smakiem. Mało kto by podejrzewał, że zawiera cukier. A jednak zawiera go całkiem sporo. Dzięki temu w czasie smażenia na tłuszczu, warzywo zaczyna robić się złociste i nabiera słodkawego smaku. Trzeba je jednak smażyć na niedużym ogniu, często mieszając. By przyspieszyć proces karmelizacji i nadać cebuli odpowiedni smak, w czasie smażenia warto ją oprószyć cukrem i solą.
Jak zrobić makaron z karmelizowaną cebulą?
Przygotowanie makaronu z karmelizowaną cebulą to niezwykle prosta sprawa. Cebulę trzeba tylko pokroić w krążki, a potem zrumienić ją na maśle lub oleju. Gdy zrobi się miękka i złocista, należy dodać do niej kilka składników aromatyzujących, a także ser i śmietankę. Za ich sprawą powstanie doskonały sos, do którego wystarczy dodać ugotowany makaron i całość chwilę podgrzać, często mieszając.
Przepis: Makaron z karmelizowaną cebulą
Szybkie danie obiadowe na bazie makaronu i cebuli
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 3
- Liczba kalorii
- 600 w każdej porcji
Składniki
- 250 g makaronu (penne, rigatoni lub fettuccine)
- 3 duże cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ szklanki bulionu wołowego lub warzywnego
- 1 łyżka octu balsamicznego lub białego wina
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 100 g sera Gruyère lub Parmezan
- 50 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Karmelizowanie cebuliCebulę obierz, pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, dodaj cebulę, szczyptę soli i cukru. Smaż na małym ogniu 25-30 minut, mieszając co kilka minut. Gdy cebula stanie się złocista, dodaj ocet balsamiczny i bulion. Gotuj jeszcze 5 minut, aż cebula wchłonie płyn i zrobi się jeszcze bardziej miękka.
- Gotowanie makaronuMakaron wsyp na osolony wrzątek i ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowaj ½ szklanki wody po gotowaniu makaronu (przyda się do sosu).
- Łączenie składnikówDo karmelizowanej cebuli dodaj świeży tymianek i pieprz. Wrzuć ugotowany makaron i wymieszaj. Stopniowo dodawaj starty ser i trochę wody z makaronu, aby powstał kremowy sos. Na koniec dolej śmietankę i całość wymieszaj.
Jak podać makaron z karmelizowaną cebulą?
Makaron z karmelizowaną cebulą przed podaniem można posypać startym serem Gruyère lub Parmezanem. Doskonałego smaku doda mu też świeży tymianek. Do potrawy warto zaserwować świeżą, chrupiącą bagietkę, a także kieliszek białego, wytrawnego wina.
Czytaj też:
Makaron z kurczakiem w 25 minut. Odkryj ziołowy sekret, który zmienia smak tego prostego obiaduCzytaj też:
Makaron spaghetti robię z pysznym mięsem i pikantną nutą. To genialne danie na szybki obiad bez wysiłku