Zupa krem z białych warzyw to świetna alternatywa dla niedzielnego rosołu. To również doskonały pomysł na elegancki obiad. W mojej wersji wykorzystałam popularne warzywa, takie jak por, seler czy korzeń pietruszki, dzięki czemu zupa jest lekkostrawna i pełna wartościowych składników odżywczych. Niestety, te warzywa nie zawsze są lubiane, szczególnie przez najmłodszych. W formie kremowej zupy łatwiej je „ukryć”. To mój sprytny sposób na włączenie ich do diety.
Jak zrobić zupę krem z białych warzyw?
Zupa kremowa powinna mieć gładką, jednolitą konsystencję. Jeśli po zblendowaniu jest zbyt gęsta, możesz dodać więcej bulionu lub wody, aby ją rozrzedzić. Jeżeli preferujesz gęstsze zupy, krem może być doskonałą bazą do dalszych eksperymentów – na przykład, możesz dodać trochę gotowanej ciecierzycy lub soczewicy.
Wskazówka: jeśli chcesz, aby zupa była lżejsza, zamiast śmietany kremówki możesz użyć śmietany o obniżonej zawartości tłuszczu lub zamienić ją na mleko – zwykłe lub roślinne (np. owsiane, migdałowe). To sprawi, że zupa stanie się bardziej dietetyczna.
Przepis: Zupa krem z białych warzyw
Ziemniaki, seler, korzeń pietruszki i por w białym, kremowym miksie.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 315 w każdej porcji
Składniki
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie ziemniaki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 mały seler
- 1 por (biała część)
- 1l bulionu warzywnego (lub wody)
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- Do dekoracji
- kilka gałązek natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywObierz cebulę, czosnek, ziemniaki, pietruszkę, seler i pora. Cebulę i czosnek posiekaj, a pozostałe warzywa pokrój w kostkę.
- Gotowanie zupyW dużym garnku rozgrzej łyżkę masła i dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek. Smaż na małym ogniu przez około 5 minut, aż staną się miękkie i lekko złociste. Następnie dodaj pokrojone ziemniaki, pietruszkę, seler i por. Wlej bulion lub wodę, aby warzywa były w pełni zanurzone. Gotuj przez około 25-30 minut, aż warzywa staną się miękkie.
- Blendowanie zupyGdy warzywa będą miękkie, zblenduj całość na gładki krem.
- Zabielanie i doprawienieDo zupy wlej śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dodać trochę bulionu lub wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- DekorowaniePrzelej zupę do misek i udekoruj świeżą natką pietruszki.
Co dodać do kremu z białych warzyw?
Zupa krem z białych warzyw jest neutralna w smaku, dlatego warto dodać zioła i przyprawy, które nadadzą jej głębi. Możesz użyć tymianku, gałki muszkatołowej, kurkumy lub świeżego rozmarynu. Świetnie sprawdzi się także czarny pieprz, który doda lekko pikantnego smaku.
Wskazówka: do zupy możesz dodać także nietypowe warzywa. Sprawdzi się pasternak lub skorzonera.
Z czym podawać zupę krem z białych warzyw?
Zupa krem najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa, grzanek lub groszku ptysiowego. Możesz także dodać na wierzch odrobinę parmezanu, aby nadać jej intensywniejszy smak. Jeśli chcesz dodać trochę chrupkości, przygotuj grzanki z chleba pełnoziarnistego.
Czytaj też:
Do szybkiej zupy serowej dodałam nietypowy składnik. Moja rodzina się nią zajadaCzytaj też:
Zapomniane warzywo, które smakuje jak zimowe szparagi. Przygotuj z niego genialną, zdrową zupę