Filet z piersi indyka to jedno z najzdrowszych i najtańszych mięs, jakie obecnie możecie kupić. Jest to chude, lekkostrawne mięso, które można jeść będąc na diecie. A przy tym bardzo elegancko prezentuje się na stole. Zwłaszcza jeśli nadzieje się je kilkuskładnikowym, kolorowym farszem.
Czy pierś indyka jest zdrowsza od piersi kurczaka?
Zarówno pierś indyka, jak i pierś kurczaka są chudym, delikatnym mięsem. Jak się jednak okazuje, pierś indycza ma nieco korzystniejszy dla nas skład. Przede wszystkim zawiera trochę więcej białka, niż pierś kurczaka. Dostarcza także mniej tłuszczu, a tym samym kalorii, dzięki czemu jest to produkt idealny dla osób odchudzających się. Poza tym pierś indycza jest bogatsza w selen, który działa przeciwutleniająco, a także wspiera funkcjonowanie tarczycy i układu odpornościowego.
Jak upiec faszerowaną pierś indyka?
Przygotowanie faszerowanej piersi indyczej należy zacząć od opłukania i nacięcia mięsa. Trzeba w nim zrobić dość głęboką kieszonkę, którą potem napełni się farszem. Po nacięciu mięso należy przyprawić i odstawić na 1-2 godziny, by przeszło przyprawami. Po nadzianiu i spięciu nacięcia, całość wystarczy wstawić do piekarnika.
Przepis: Faszerowana pierś indycza
Pieczona pierś indycza nadziewana szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 1 duża pierś z indyka ok. 1 kg
- papryka mielona słodka i ostra
- zioła prowansalskie
- 3 ząbki czosnku
- 200 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 100 g suszonych pomidorów z oliwy
- 150 g mozzarelli
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaPierś z indyka opłucz, osusz, natnij dość głęboko przez środek, tak by nie przeciąć jej na wylot. Mięso natrzyj dwoma zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Oprósz solą, pieprzem, papryką i ziołami. Odstaw na 1-2 godziny w chłodne miejsce.
- Przygotowanie farszuNa patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju z suszonych pomidorów. Dodaj opłukany szpinak i smaż, aż straci elastyczność. Dodaj posiekany ząbek czosnku oraz pokrojone suszone pomidory i duś całość ok. 5 minut. Szpinak osącz, wystudź, wymieszaj ze startą na dużych oczkach mozzarellą. Dopraw solą i pieprzem.
- Nadziewanie mięsaPrzygotowanym farszem napełnij nacięcie w mięsie. Miejsce rozcięcia zepnij wykałaczkami lub zaszyj kuchenną nicią.
- Smażenie i pieczenie mięsaRozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i masło. Obsmaż mięso z każdej strony. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, przykryj i piecz ok. 50-60 minut. 10 minut przed końcem pieczenia, naczynie odkryj, by mięso ładnie się zrumieniło.
Wskazówka: Po wyjęciu z piekarnika mięso należy pozostawić na 10 minut, by równomiernie rozeszły się w nim soki. Dopiero potem należy je pokroić w plastry.
Z czym podać pieczoną pierś indyka?
Pieczona, faszerowana pierś indycza doskonale będzie smakować podana z pieczonymi ziemniakami. Można je pokroić w talarki i upiec w osobnym naczyniu jednocześnie z mięsem. Dobrze też będą pasować do tego mięsa ziemniaki gotowane, a także ryż i kasza jęczmienna. Do mięsa można też podać sos np. sos pieprzowy oraz lekką surówkę, np. surówkę z kapusty pekińskiej czy surówkę z marchewki.
Czytaj też:
Polędwiczka w tym aromatycznym sosie smakuje jak marzenie. Lepszej nie zamówisz w restauracjiCzytaj też:
Ten przepis to hit na święta. Zrób lekką i aromatyczną pieczeń z indyka bez zbędnych kalorii