Sosy to dodatki do potraw, które potrafią podnieść ich smak i zwiększyć soczystości. Zwykle nie starcza nam czasu, by je przygotować, nieraz jednak specjalnie rezygnujemy z sosów, bo uważamy je za kaloryczne. Jednak upieczone mięso, drób czy ryba dużo tracą na smaku, gdy nie podamy do nich sosu. Są wtedy po prostu suche i mało wyraziste. Dlatego dziś pokażemy wam, jak przygotować dość prosty sos, który pasuje do wielu potraw.
Jakie składniki powinien zawierać sos?
Sos ma za zadanie podnieść smak mięsa czy ryby. A jak wiadomo najlepszym nośnikiem smaku jest tłuszcz. Dlatego sos powinien mieć dodatek tłuszczu. Może to być masło, które idealnie pasuje do wielu potraw, ale też oliwa z oliwek czy olej. Do wielu sosów warto też dolać śmietankę kremówkę. Ona również zawiera sporo tłuszczu, a dodatkowo nadaje sosowi aksamitną konsystencję.
Jeśli sos robisz na zasmażce, można ją rozprowadzić płynem spod pieczeni, bulionem, winem, mlekiem lub śmietanką. By sos zyskał odpowiednią gęstość, można go zagęścić mąką albo gotować go tak długo, aż się zredukuje, czyli odparuje z niego większość wody. Smaku sosom nadają głównie przyprawy i zioła. Dobrymi dodatkami są np. fileciki anchois, grzyby, ser, czosnek, musztarda czy chrzan.
Jak przygotować uniwersalny sos pieprzowy?
Do przygotowania sosu pieprzowego najlepiej jest użyć zielonego pieprzu marynowanego. Jednak można też sięgnąć po suszony pieprz zielony lub czarny albo pieprz tłuczony.
Przepis: Sos pieprzowy
Pieprzowy sos do mięs, drobiu i ryb
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 200 ml sosu spod pieczeni lub bulionu
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka zielonego pieprzu marynowanego
- 1 łyżeczka tłuczonego czarnego pieprzu
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie zasmażkiCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle. Oprósz ją mąką, chwilę przesmaż nie rumieniąc. Zasmażkę rozprowadź zimnym sosem spod pieczeni lub bulionem. Gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje.
- Dosmaczanie sosuDo sosu wlej śmietankę i dodaj pieprz. Gotuj całość ok. 10 minut na niedużym ogniu. Sos dopraw do smaku solą.
Wskazówka: Do sosu pieprzowego można też wlać kieliszek wytrawnego wina, a także doprawić go musztardą.
Do jakich potraw można podać sos pieprzowy?
Sos pieprzowy dodaje potrawom wyrazistości i ostrości i jest dość uniwersalny w użyciu. Doskonale pasuje on do pieczonych i grillowanych mięs, np.: wieprzowiny (np. polędwiczki), wołowiny, jagnięciny i drobiu. Można go też podać do pieczonych i smażonych ryb, a także do kotletów, nuggetsów, hamburgerów. Niektórzy serwują go także do grillowanych lub gotowanych na parze warzyw i ziemniaków.
Czytaj też:
Od dawna nie kupuję sosu tysiąca wysp. Mam szybki przepis na ten wyjątkowo smaczny dressingCzytaj też:
Ten sos tatarski robię w 20 minut, a wznosi moje dania na wyższy poziom. Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń