Obiad z mielonego mięsa nie musi oznaczać kotletów. Są o wiele ciekawsze i zdrowsze potrawy, których przygotowanie jest całkiem szybkie. Jednym z takich dań jest zapiekanka z dodatkiem ziemniaków i żółtego sera. Po upieczeniu składniki zamieniają się w pyszną i soczystą całość. Danie wystarczy uzupełnić tylko surówką.
Jakie mięso jest najlepsze na zapiekankę?
Do przygotowania zapiekanki z dodatkiem ziemniaków najlepiej jest użyć mięso, które zawiera nieco tłuszczu. Może to być mielona łopatka czy karkówka wieprzowa. Wytapiający się z mięsa tłuszcz doskonale nasączy ziemniaki, a przy okazji doda im smaku. Dobrze też sprawdzi się tu mielone mięso z indyczego udźca. Zapiekanka z jego dodatkiem też wyjdzie smaczna, choć nieco mniej kaloryczna.
Jak zrobić zapiekankę z mielonego mięsa i ziemniaków?
Gdy macie gotowe, mielone mięso, przyrządzenie tej zapiekanki nie zajmie wam dużo czasu. Wystarczy tylko zetrzeć i odcisnąć ziemniaki, a potem je doprawić, podobnie zresztą, jak mięso. W potrawie wykorzystuje się jeszcze kilka prostych dodatków, które wiążą składniki, a także dodają zapiekance smaku i chrupkości.
Przepis: Zapiekanka mięsno-ziemniaczana
Zapiekanka z mielonego mięsa i startych ziemniaków
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 690 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 600 g mielonego mięsa
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- 100 g sera żółtego w kawałku
- 2 łyżki śmietany lub majonezu
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na dużych oczkach. Posyp je solą, wymieszaj, odstaw na pół godziny. Po tym czasie odciśnij z nich nadmiar płynu. Ziemniaki wymieszaj z posiekaną cebulą, jajkiem i mąką. Masę dopraw pieprzem i w razie potrzeby odrobiną soli.
- Doprawianie mięsaDo mielonego mięsa dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość dopraw majerankiem, solą i pieprzem.
- Układanie warstwNaczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Przełóż do niego połowę masy ziemniaczanej, przykryj ją mięsną masą. Pozostałe ziemniaki wymieszaj ze śmietaną lub majonezem, wyłóż na warstwę mięsa. Wierzch posyp startym serem. Zapiekankę piecz 50-60 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: Warstw zapiekanki nie należy równać, ani ugniatać, a wyłożyć je dość luźno do naczynia.
Czym można wzbogacić zapiekankę z mięsa i ziemniaków?
Jeśli chcecie otrzymać jeszcze pożywniejszą zapiekankę, możecie ją wzbogacić np. warzywami, pieczarkami. Starte lub pokrojone i podsmażone pieczarki najlepiej jest dodać do mięsa mielonego. Podobnie zresztą, jak np. startą na dużych oczkach marchewkę, cukinię czy posiekaną paprykę. Dzięki tym dodatkom danie zyska na smaku, wyglądzie i będzie bogatsze w składniki odżywcze.
Czytaj też:
Plastry ziemniaków łączę z mielonym mięsem i tanim warzywem. Ta prosta zapiekanka to poezja smakówCzytaj też:
Tanią i smaczną zapiekankę robię z 2 popularnych warzyw. Jest idealna na obiad i do obiadu