Tę prostą, pożywną zupę gotowała moja babcia. Często do niej wracam, bo smakuje i rozgrzewa

Tę prostą, pożywną zupę gotowała moja babcia. Często do niej wracam, bo smakuje i rozgrzewa

Dodano: 
Zupa z kaszą kukurydzianą
Zupa z kaszą kukurydzianą Źródło: Shutterstock / A. Zhuravleva
Jeśli szukacie pomysłu na ciekawą, rozgrzewającą zupę, oto on. Przepis na tę zupę mam od mojej babci, która często serwowała to danie. Było proste, a bardzo pożywne dzięki dodatkowi pysznej kaszy.

Każda zupa przyjemnie rozgrzewa dzięki płynnej konsystencji. Dlatego uważam, że jest to danie wprost idealne na chłodne dni. Mnie i mojej rodzinie znudziły się jednak ogórkowa, pomidorowa i rosół. Przypomniałam sobie więc przepis mojej babci na lekką lecz sycącą zupę z dodatkiem zdrowej kaszy. I bardzo go polecam, bo tę potrawę robi się szybko i za grosze, a doskonale smakuje.

Jaką kaszą można wzbogacić zupę?

Jeśli chodzi o zupy z dodatkiem kaszy, to chyba wszyscy doskonale znają krupnik. Robi się go z dodatkiem kaszy jęczmiennej, która nadaje zupie odpowiedniej konsystencji i smaku. Jednak zupy można też wzbogacać kaszą jaglaną, kukurydzianą, a nawet manną. Kasze jaglana i kukurydziana są bardzo zdrowe i nie zawierają glutenu. Poza tym dają zupie apetyczny, złocisty kolor. Jeśli chodzi o kaszę mannę, często podaje się ją do rosołu w postaci kostki, ale można nią też zagęszczać inne zupy.

Jak zrobić zupę jarzynową z kaszą kukurydzianą?

Moja babcia częściej niż krupnik gotowała zupę jarzynową z dodatkiem kaszy kukurydzianej. Potrawa ta była lekka, ale sycąca za razem i miała przyjemny, delikatny smak. Zawsze wolałam ją od krupniku, w którym przeszkadzał mi smak kaszy. A zupę z dodatkiem kaszy kukurydzianej zjadałam z wielką przyjemnością. Moja babcia gotowała ją zawsze na mięsnym wywarze, np. na kawałku kurczaka czy indyka. A potem podawała zupę z kawałkami gotowanego mięsa. Teraz ja robię tak samo.

Przepis: Zupa jarzynowa z kaszą kukurydzianą

Zupa z warzyw korzeniowych z dodatkiem kaszy kukurydzianej gotowana na mięsnym wywarze

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • porcja rosołowa z kurczaka lub indyka
  • 2 listki laurowe
  • 2 pietruszki
  • 3 marchewki
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 1/3 szklanki kaszy kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie wywaruMięso opłucz, włóż do garnka, zalej ok. 2 l zimnej wody. Podgrzewaj na niedużym ogniu, aż woda się zagotuje. Usuń szumowiny, dodaj listki laurowe, trochę soli i pieprzu. Gotuj całość ok. 15 minut.
  2. Krojenie warzywWarzywa obierz, opłucz. Ziemniaki pokrój w większą kostkę, a pozostałe warzywa w mniejszą. Wrzuć je do wywaru mięsnego i gotuj 5 minut.
  3. Wykańczanie zupyDo zupy dodaj opłukaną kaszę kukurydzianą i całość gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie. Zupę dopraw do smaku, przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Wskazówka: Zupa będzie jeszcze bardziej rozgrzewająca, gdy doprawicie ją odrobiną ostrej papryki.

Jak ugotować lżejszą zupę jarzynową z kaszą kukurydzianą?

Jeśli chcecie ugotować lżejszą wersję zupy jarzynowej z kaszą kukurydzianą, przygotujcie ją na warzywnym wywarze. Zupa będzie mniej kaloryczna, a też smaczna. Przed podaniem dodajcie do niej jednak łyżkę masła, bo dzięki temu danie znacznie zyska na smaku i wartości odżywczej.

Czytaj też:
Ta prosta zupa rozgrzewa i syci moją rodzinę na długie godziny. To mój patent na pyszny i tani obiad
Czytaj też:
Ta zupa rozgrzewa i syci, a kosztuje grosze. Moja rodzina może jeść ją non stop