Do karkówki dodaj jeden tani składnik. O przepis na te kotlety będzie prosił każdy

Do karkówki dodaj jeden tani składnik. O przepis na te kotlety będzie prosił każdy

Dodano: 
Kotlety panierowane
Kotlety panierowane Źródło: Shutterstock / Chatham172
Panierowane kotlety z karkówki są smaczną i tańszą alternatywą dla tradycyjnych schabowych. Ale wystarczy jeden dodatek, aby wynieść je na zupełnie nowy poziom.

Karkówka wieprzowa ma dużo więcej tłuszczu od schabu, dlatego kotlety z niej zrobione są bardziej soczyste. To też tańsze mięso, dlatego często się po nie sięga jako alternatywę dla schabowych. Spróbujcie jednak dodać do kotletów z karkówki jeden tylko składnik, którego nie ma w tradycyjnych schabowych, a zyskacie zupełnie nowe, wyjątkowe danie na szybki i tani obiad.

Jak zrobić kotlety z karkówki?

Sekretem tych kotletów z karkówki jest musztarda. Może być łagodna, może być ostra – wszystko zależy od tego, jakie smaki preferujesz. Chodzi o to, aby posmarować rozbitą karkówkę musztardą przed panierowaniem. Dobrze jest wówczas odstawić mięso na jakiś czas, aby nabrało więcej smaku.

Potem to już nic trudnego: wystarczy postępować tak, jak przy smażeniu tradycyjnych schabowych. Przyjmuje się, że tego typu kotlety powinny się smażyć po około 7 minut z każdej strony.

Do smażenia można wykorzystać olej roślinny o neutralnym smaku (np. rzepakowy albo z pestek winogron), można też smażyć tak, jak robiły to nasze babcie, czyli na smalcu. Podczas smażenia można też wrzucić na patelnię odrobinę masła.

Przepis: Kotlety panierowane z karkówki

Pomysł na mięso do obiadu.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
790 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kotlety karkówki
  • 4 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 8 łyżek bułki tartej
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie mięsaKotlety rozbij, dopraw solą, pieprzem i z obu stron posmaruj musztardą. Odstaw na ok. 30 minut.
  2. Smażenie kotletówRozmąć jajko, a na osobnych talerzach uszykuj mąkę i bułkę tartą. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Kotlety manieruj kolejno w mące, jajku i bułce. Smaż na złoto z obu stron.

Jak podawać panierowane kotlety z karkówki?

Takie kotlety są idealnym dodatkiem do obiadu. Podaj je zwyczajnie: z ziemniakami (całymi, tłuczonymi, gotowanymi lub pieczonymi) oraz ulubioną surówką. Może to być kiszona kapusta, surówka z buraczków, mizeria, sałata ze śmietaną czy pomidory ze śmietaną. Pełna dowolność.

Kotlety z karkówki na drugi dzień można wykorzystać do zrobienia porządnych, sycących kanapek do pracy w dawnym stylu (kanapki ze schabowym za czasów komuny były wręcz synonimem luksusu). Oprócz kotleta wystarczy włożyć w kanapkę liść sałaty i ogórka kiszonego lub konserwowego.

Czytaj też:
Do tej pieczonej wieprzowiny mam wyjątkowy sentyment. Przepis na mięso z sosem pochodzi z notatnika babci
Czytaj też:
Zwykłe naleśniki przemienisz szybko w genialne roladki. Ta przekąska zrobi wrażenie na wszystkich