Leczo to potrawa kuchni węgierskiej składająca się z cebuli, papryki i pomidorów. Do duszonych razem warzyw dodaje się też kiełbasę, a całość doprawia papryką w proszku. Leczo można podawać jako samodzielne danie, a także jako dodatek do ziemniaków, ryżu czy kaszy. Sprawdzi się w roli obiadu, a także ciepłej, sycącej kolacji.
Z czego powinno się składać leczo wg Makłowicza?
Robert Makłowicz to znawca i miłośnik kuchni. W swoich programach kulinarnych prezentuje potrawy z różnych kuchni. Sporo czasu poświęcił w nich węgierskim specjałom. Za każdym razem przypomina, z czego składa się węgierskie leczo. Na pytanie od widza, jakich wskazówek udzieliłby na temat leczo, Robert Makłowicz odpowiedział:
Zero pieczarek, zero cukinii, zero tego typu dodatków. Leczo to tylko cebula, papryka – i to nie ta papryka, którą najczęściej w naszych sklepach można kupić – hiszpańska, pękata. To podłużna – żółta albo zielona węgierska papryka), (...) czosnek, papryka w proszku – również węgierska, no i tłuszcz – albo olej albo smalec albo wytopiony smalec z wędzonej słoniny. (...) No i pomidory, sól i nic więcej. Żadne pieczarki, żadna cukinia, żadne kabaczki. To nie jest leczo wtedy! To wtedy jest ratatouille. Ratatouille jest potrawą pokrewną, ale nie wywodzi się z Węgier. (...) I ewentualnie dodatek kiełbasy.
Moja wersja leczo, którą uwielbiają dzieci
Zdaję sobie sprawę, że moja wersja leczo jest daleka od oryginału i ideału Roberta Makłowicza. Jednak moje dzieci z leczo najbardziej lubią właśnie cukinię. To warzywo nie smakuje im w żadnej innej potrawie, a tu zawsze się pytają, czy dorzuciłam cukinię. Ja też lubię moją wersję leczo z cukinią. Jest pożywne, tanie i bardzo smaczne.
Przepis: Leczo z dodatkiem cukinii
Leczo z cebuli, papryki, pomidorów i cukinii z dodatkiem kiełbasy
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- węgierska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- 300 g cienkiej kiełbasy
- 3-4 łyżki oleju
- 3 cebule
- 3 kolorowe papryki
- 4 pomidory
- 1 większa cukinia
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówKiełbasę pokrój w krążki. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę. Paprykę oczyść, pokrój w dużą kostkę. Pomidory umyj, usuń stwardniałe kawałki, pokrój w dużą kostkę. Cukinię umyj, pokrój w dużą kostkę. Czosnek obierz, posiekaj.
- Podsmażanie składnikówW garnku rozgrzej olej, wsyp kiełbasę i zrumień ją ze wszystkich stron. Przełóż na talerz. Na pozostały w garnku tłuszcz wsyp cebulę. Smaż ją na średnim ogniu, aż zmięknie. Oprósz ją słodką papryką, wymieszaj, chwilę podgrzej. Do cebuli dodaj paprykę, pomidory i cukinię. Całość skrop odrobiną wody, dodaj koncentrat pomidorowy, trochę soli i pieprzu. Duś na średnim ogniu ok. 15 minut.
- Doprawianie leczoDo podduszonych warzyw dodaj posiekany czosnek i podsmażoną kiełbasę. Duś jeszcze ok. 5-7 minut. Leczo dopraw do smaku pikantną papryką, solą i pieprzem.
Moja wersja leczo – wskazówki
Oto kilka moich wskazówek na temat leczo. Może nie typowo węgierskiego, ale bardzo smacznego.
- Wszystkie składniki leczo podgrzewam w jednym naczyniu. Przyrządzenie leczo zaczynam od podsmażenia w garnku plasterków kiełbasy. Potem przekładam ją na talerzyk, a na pozostałym tłuszczu podsmażam cebulę
- W sezonie do leczo dodaję świeże pomidory. Poza sezonem sięgam po pomidory w puszce – całe lub krojone. Gdy pomidory świeże lub krojone są zbyt słodkie, dodaję też 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego.
- Warzywa na leczo zwykle kroi się w paski. Ja jednak kroję je w kostkę i potrawa też jest bardzo smaczna.
- Leczo doskonale nadaje się do odgrzewania. I za każdym odgrzaniem robi się jeszcze smaczniejsze. Trzeba jednak podgrzewać je na średnim ogniu, bo może się przypalić.
- Leczo najlepiej smakuje podane z chlebem.
Czytaj też:
To jednogarnkowe danie robię ekspresowo z prostych składników. Zajadają się nim wszyscyCzytaj też:
Ten patent na leczo zdradził mi węgierski kucharz. Ze świeżym pieczywem smakuje obłędnie