Pierś kurczaka możesz przygotować na wiele sposobów. Delikatne mięso świetnie komponuje się z przeróżnymi dodatkami i w tym zakresie ograniczeniem w zasadzie jest tylko wyobraźnia. Ogromnym więc zdziwieniem dla mnie było, gdy znajomy szef kuchni powiedział mi, że jego ulubioną potrawą z kurczaka jest pierś pieczona z pomidorkami i serem mozzarella. Byłam przekonana, że tak banalne danie niczym mnie nie zaskoczy. A jednak przepis, który dostałam — mimo że prosty — sprawił, że zmieniłam zdanie. Teraz nie wyobrażam sobie, bym mogła go porzucić.
Jak zrobić pyszną pieczoną pierś z kurczaka?
Seretem obiadu od szefa kuchni jest prostota. Znajomy wybiera zawsze wysokiej jakości mięso i łączy je z kilkoma dodatkami, a efekty są świetne. Jeśli więc chcesz zaskoczyć bliskich pysznym posiłkiem, a nie masz wiele czasu, weź pierś z kurczaka, natrzyj ją oliwą z oliwek i przyprawami i zapiecz z dodatkiem pomidorków cherry i mozzarelli. Będą zachwyceni.
Przepis: Pierś z kurczaka pieczona z serem i pomidorkami
Prosty obiad od szefa kuchni, który zawsze zachwyca.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 413 w każdej porcji
Składniki
- 4 piersi z kurczaka
- 100 g sera mozzarella
- 100 g pomidorków cherry
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówKurczaka oczyść. Natrzyj go oliwą, solą i pieprzem. Ser mozzarella zetrzyj na tarce. Pomidorki cherry opłucz, przetnij na połówki.
- Pieczenie piersi z kurczakaKurczaka wraz z pomidorkami przenieś do natłuszczonej formy żaroodpornej. Posyp wszystko bazylią. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. Po tym czasie posyp serem i zapiekaj jeszcze przez 10-15 minut.
Jak podać pieczoną pierś z kurczaka z serem i pomidorkami?
Znajomy serwuje ten prosty obiad z pieczywem. Najczęściej stawia na świeżą bagietkę. Ten dodatek pasuje — i nawet umożliwia całkowite wyczyszczenie talerza — ale osobiście wolę podać ryż lub ugotowaną na sypko kaszę o delikatnym smaku np. pęczak. Surówka czy duszone warzywa nie są już tutaj konieczne, ale czasem skuszę się na podanie mieszanki sałat z winegretem i porcją pomidorów czy papryki.
Inne warianty prostego obiadu z pieczonej piersi z kurczaka
Do dania możesz wykorzystać inne zioła, także świeże. Zwykle nie mam ochoty na uprawę domowego ogródka ziołowego, więc znajomy szef kuchni przystał na pomysł użycia suszonej bazylii. Sam jednak używa świeżej i czasem zastępuje ją oregano. Te dwie przyprawy świetnie podkreślają smak pomidorów i piersi z kurczaka.
Świetnym urozmaiceniem prostego obiadu będą też suszone pomidory. Posiekany smakołyk włóż w środek niewielkich kieszonek — które przygotujesz przez delikatne nacięcie piersi z kurczaka — a smak dania stanie się głębszy.
Czytaj też:
Wkładam filety z kurczaka do naczynia i zalewam sosem. Ten szybki obiad z piekarnika robi się samCzytaj też:
Kucharz pokazał, jak zrobić chrupiącego kurczaka w cieście kokosowym. Ważne są 2 szczegóły