Kucharz pokazał, jak zrobić chrupiącego kurczaka w cieście kokosowym. Ważne są 2 szczegóły

Kucharz pokazał, jak zrobić chrupiącego kurczaka w cieście kokosowym. Ważne są 2 szczegóły

Dodano: 
Kurczak w cieście kokosowym
Kurczak w cieście kokosowym Źródło:Shutterstock / AS Foodstudio
Chcesz przygotować chrupiącego kurczaka w cieście kokosowym, niczym z chińskiej restauracji? Znany kucharz zdradził, jak go zrobić i na co zwrócić uwagę, by mięso wyszło chrupiące i soczyste.

Piotr Ogiński to kucharz znany z programu Top Chef, który w mediach społecznościowy prezentuje ciekawe przepisy. Niedawno na swoim kanale Kocham Gotować na YouTube pokazał, jak zrobić chrupiącego kurczaka w cieście kokosowym. Oprócz szczegółowego przepisu, ekspert zawarł też kilka cennych porad, dzięki którym to danie nie może się nie udać. Jeśli tylko lubicie smażonego kurczaka lub nie macie pomysłu na to, co zrobić z fileta z piersi kurczaka, oto pyszna propozycja.

Przepis Piotra Ogińskiego na kurczaka w cieście kokosowym

Propozycja Piotra Ogińskiego zaczerpnięta z kuchni orientalnej, doskonale sprawdzi się w charakterze obiadu lub ciepłej przekąski. Wszystko zależy od tego, z czym i jak ją podacie.

Przepis: Kurczak w cieście kokosowym

Receptura Piotra Ogińskiego na filet z kurczaka smażony w cieście kokosowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Chińska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g fileta z piersi kurczaka
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • szczypta soli
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • olej do głębokiego smażenia

Na ciasto:

  • 200 g zimnego mleczka kokosowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-3 łyżki zimnej wody

Sposób przygotowania

  1. Krojenie i marynowanie mięsaMięso opłucz, osusz, oczyść z błon. Pokrój w dość dużą kostkę, umieść w misce. Oprósz je solą, dodaj sos sojowy, wymieszaj, wstaw do lodówki.
  2. Przygotowanie ciastaMleczko kokosowe wymieszaj w puszce, przelej do miski. Dodaj pozostałe składniki ciasta i na początku tylko 1 łyżkę zimnej wody. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, dodaj jeszcze 1-2 łyżki wody. Ciasto wstaw do lodówki.
  3. Pierwsze smażenie kurczakaW garnku rozgrzej olej do 180 stopni Celsjusza. Kawałki kurczaka obtocz w mące pszennej, a potem zanurzaj je w cieście i kładź na gorący olej. Smaż ok. 3 minuty, a potem wyjmij je na sito. W tym czasie w ten sam sposób usmaż kilka kolejnych kawałków kurczaka. Obsmażone raz kawałki kurczaka osącz z tłuszczu.
  4. Drugie smażenie kurczakaOlej w garnku podgrzej do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wkładaj do niego po kilka kawałków kurczaka i smaż je 1-2 minuty, aż ciasto ładnie się przyrumieni. Zdejmij je na sito, osącz i podawaj z surówką.

Wskazówka: Jeśli chcecie, do ciasta możecie wsypać też trochę wiórków kokosowych.

Kilka cennych wskazówek Piotra Ogińskiego

W takcie filmu Piotr Ogiński daje kilka cennych rad, dzięki którym kurczak wyjdzie chrupiący z wierzchu i soczysty w środku. Na co należy zwrócić uwagę?

  • Po pierwsze składniki potrawy powinny być dobrze schłodzone. Do lodówki wkładamy więc kurczaka w marynacie, z zimnych składników robimy też ciasto, a po przygotowaniu wstawiamy je do lodówki. W zimnym cieście zanurzamy także kawałki kurczaka przed smażeniem. To umożliwi usmażenie kurczaka na chrupko.
  • Ciasto do panierowania kurczaka powinno być gęste, ale lekko ściekające. Dzięki temu powlecze kawałki mięsa niezbyt grubą warstwą. Dlatego jeśli jest zbyt gęste należy zwiększyć ilość wody o 1-2 łyżki. Trzeba też pamiętać, że woda musi być bardzo zimna.
  • By ciasto na kurczaku było chrupiące, mięso należy smażyć dwukrotnie. Pierwszy raz smaży się je w oleju rozgrzanym do ok. 180 stopni Celsjusza przez ok. 3 minuty. Gdy panierka lekko się zrumieni, kawałki kurczaka należy wyjąć z tłuszczu i osączyć. Po chwili odpoczynku kurczaka smaży się po raz drugi. Tym razem w wyższej temperaturze, bo olej powinien mieć ok. 200 stopni Celsjusza. Teraz kurczaka smaży się do momentu, aż uzyska złocisty kolor.
  • Nie należy wkładać do oleju na raz zbyt dużo kawałków kurczaka, bo temperatura tłuszczu za mocno opadnie i nie usmaży się na chrupko.
  • Po pierwszym i drugim smażeniu kawałki kurczaka najlepiej jest przełożyć na sito zawieszone nad miską. Do miski będzie ściekał nadmiar tłuszczu. Kucharz odradza stosowanie ręcznika papierowego, bo panierka może stracić chrupkość.

Z czym podać kurczaka w cieście kokosowym?

Piotr Ogiński kurczaka smażonego w cieście kokosowym podaje z surówką z kapusty i marchewki. Jej przygotowanie jest bardzo proste, a dzięki temu dodatkowi całe danie smakuje, jak z chińskiej restauracji. Jak przygotować ten pyszny dodatek do kurczaka? Niedużą kapustę trzeba zetrzeć na mandolinie, a 2-3 marchewki na tarce o dużych oczkach. Całość należy oprószyć solą i odstawić na 10 minut, by warzywa puściły sok. W tym czasie trzeba je kilka razy przemieszać. W rondelku należy umieścić: 3 łyżki cukru, 1 łyżkę oleju, 100 ml octu ryżowego, 1 zmiażdżony ząbek czosnku, 1/2 cm startego imbiru i opcjonalnie 1 łyżeczkę chilli. Całość trzeba zagotować i gorącym sosem polać warzywa, wymieszać i odstawić na jakiś czas.

Czytaj też:
Nacinam filet z piersi kurczaka i wkładam 3 składniki. Ten obiad z piekarnika jest prosty i pyszny
Czytaj też:
Kładę filet z kurczaka na patelnię i dodaję 3 składniki. Cała rodzina szaleje na punkcie tego obiadu

Źródło: smaki.pl, youtube.com/@kochamgotowac