Naleśniki z kurczakiem i warzywami w moim domu nie pojawiały się często. Zwykle smażyłam słodkie ciasto, które serwowałam z konfiturami czy białym serem. Ostatnio jednak skończył mi się cukier, a lodówka była pełna resztek warzyw. Nie chciałam nic wyrzucać, więc postanowiłam wyjść poza swoje przyzwyczajenia.
Przygotowałam zatem wytrawny farsz do naleśników. Trafiłam na bardzo prosty przepis, który pozwolił mi wykonać nadzienie do ciasta szybko i sprawnie. Połączenie delikatnego mięsa, lekko chrupiącej papryki i soczystych pomidorów w mig skradło moje serce. Bliscy też niemal pochłonęli te naleśniki.
Jak zrobić naleśniki z kurczakiem i warzywami?
Farsz do naleśników zrobiłam raz-dwa, krojąc oczyszczone warzywa oraz mięso i po prostu podsmażając je na patelni z odrobiną rozgrzanego tłuszczu. Potem przygotowałam genialne w swojej prostocie naleśniki francuskie i zapiekłam wszystko pod pierzynką z sera żółtego. Obiad wyszedł tak pyszny, że jeszcze nie raz go zrobię.
Przepis: Farsz do naleśników z kurczakiem i warzywami
Prosty farsz do naleśników, którym zachwycisz nawet najbardziej wybrednych.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 206 w każdej porcji
Składniki
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 1 duży pomidor
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka oregano
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówKurczaka oczyść, pokrój w kostkę. Oprósz go mąką kukurydzianą. Paprykę umyj, oczyść z nasion, także pokrój w kostkę. Pomidora sparz, usuń skórkę i sok z pestkami. Przesiekaj. Cebulę pozbaw łupiny, posiekaj.
- Smażenie farszuNa patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Zrumień na nim delikatnie kurczaka, a następnie odłóż go na bok. Wlej resztę tłuszczu i zeszklij na nim cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili wrzuć paprykę i pomidora. Smaż, aż papryka lekko zmięknie. Wtedy wrzuć kurczaka oraz przyprawy. Podgrzewaj przez chwilę i zdejmij z ognia. Dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
Jak podawać farsz z kurczakiem i warzywami?
Nadzienie możesz zamykać w dowolnych naleśnikach. Ja wybrałam te najprostsze – cienkie i elastyczne. Możesz jednak postawić na inne. Naleśniki gryczane lub szpinakowe też się sprawdzą. Nie musisz także wcale zapiekać dania z serem. Będzie lżejsze, a nadal pozostanie smaczne. Ten farsz do naleśników sprawdzi się też dobrze jako baza do lekkiego gulasz podawanego z subtelną w smaku kaszą lub ziemniakami.
Jak urozmaicić farsz do naleśników?
W moich naleśnikach z kurczakiem i warzywami wykorzystałam to, co miałam w lodówce. Zaproponowaną kompozycję możesz jednak dowolnie modyfikować. Zamiast pomidorów czy papryki dodaj cukinię lub bakłażana – też będzie smacznie. Pomidory świeże podmień na te z puszki, uprzednio je redukując. Dodaj papryczkę chili, jeśli lubisz ostrzejsze dania. Usmaż kurczaka po uprzednim zamarynowaniu w ulubionych przyprawach. Możliwości jest wiele i ogranicza cię jedynie twoja wyobraźnia.
Czytaj też:
Farszem jak do gołąbków nadziewam to warzywo. Ta potrawa z prostych składników robi u mnie furoręCzytaj też:
To najlepsze wytrawne naleśniki, jakie jadłam. Ich sekretem jest nieziemsko smaczny farsz