Wydrążam ziemniaki i napełniam je pysznym farszem. Polacy pokochają ten prosty i sycący obiad

Wydrążam ziemniaki i napełniam je pysznym farszem. Polacy pokochają ten prosty i sycący obiad

Dodano: 
Ziemniaki nadziewane mięsem
Ziemniaki nadziewane mięsem Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Dziś macie szansę zaskoczyć bliskich pysznym daniem obiadowym. Nie ma przy nim dużo pracy, a doskonale syci i wygląda kusząco. Podstawą potrawy będą ziemniaki, które napełnimy farszem i upieczemy. Proste, a smaczne.

Polacy kochają ziemniaki, kochają też mięso. Jest więc duża szansa, że danie, które składa się z tych dwóch produktów, przypadnie do gustu większości z was. A z pewnością jest o wiele ciekawsze niż ugotowane ziemniaki podane z kawałkiem pieczonego mięsa. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne, ani czasochłonne. Większość czasu zajmuje bowiem gotowanie i pieczenie.

Jak przygotować ziemniaki do zapiekania?

Ziemniaki przeznaczone do zapiekania trzeba najpierw ugotować. Powinny zrobić się na tyle miękkie, by dały się bez problemu wydrążyć i doszły w czasie 15 minut zapiekania. Ziemniaki należy ugotować w mundurkach, dzięki czemu będą smaczniejsze i ładnie będą się trzymały. Po ugotowaniu należy je nieco przestudzić, by nie parzyły. Potem trzeba je przekroić wzdłuż na połowę i wydrążyć z każdej połówki większość miąższu, tak by było dużo miejsca na farsz. Wydrążone ziemniaki powinny mieć jednak na tyle grube ścianki, by pozostały sztywne i stabilne. Wydrążony miąższ zostanie wykorzystany do przygotowania farszu.

Jak zrobić ziemniaki faszerowane mięsem?

Przygotowanie tego dnia składa się z trzech etapów. Pierwszym jest ugotowanie i wydrążenie ziemniaków, drugim przygotowanie farszu, trzecim nadzianie i zapieczenie ziemniaków. Całość nie powinna wam zająć więcej niż godzinę.

Przepis: Ziemniaki faszerowane mięsem

Zapiekane połówki ziemniaków nadziane mięsnym farszem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
350 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • papryka mielona słodka i ostra
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki wyszoruj, opłucz, włóż do garnka, zalej zimną wodą, zagotuj. Gotuj je jeszcze ok. 20 minut, aż będą miękkie. Możesz to sprawdzić wbijając w środek ziemniaka wykałaczkę. Gdy gładko wejdzie, ziemniaki są gotowe. Ziemniaki odcedź, przestudź.
  2. Wydrążanie ziemniakówPrzestudzone ziemniaki przekrój wzdłuż na połowę. Możesz też odkroić z nich mniejszy kawałek, tak by powstały głębsze łódeczki. Z każdej części ziemniaka wydrąż 1/2-2/3 miąższu. Używaj do tego celu małej łyżeczki. Wydrążony miąższ posiekaj lub przepuść przez praskę.
  3. Przygotowanie farszuCebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do niej posiekany czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj mielone mięso, przesmaż je często mieszając. Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy oraz przyprawy, smaż na niedużym ogniu, aż odparuje nadmiar płynu. Mięso przestudź, wymieszaj z miąższem z ziemniaków, dopraw do smaku.
  4. Nadziewanie i pieczenie ziemniakówPrzygotowanym farszem napełnij wydrążone połówki ziemniaków. Jeśli masz dużo farszu możesz nałożyć kopiec na ziemniaki. Farsz lekko ubij. Ziemniaki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, możesz je posypać startym, żółtym serem. Piecz ok. 15 minut w 200 stopniach Celsjusza. Przed podaniem ziemniaki posyp posiekanym szczypiorkiem.

Z czym podać ziemniaki faszerowane mięsem?

Ziemniaki faszerowane mięsem to niemal pełne danie obiadowe. Wystarczy je dopełnić sosem, np. czosnkowym, ziołowym czy odrobiną kwaśnej, gęstej śmietany. Dobrym dodatkiem do tej potrawy będzie też lekka surówka, np. surówka z marchewki i kapusty albo sałata z dodatkami.

Czytaj też:
Jak usmażyć ziemniaki, by były miękkie w środku i miały chrupiącą skórkę? Decydują 2 czynności
Czytaj też:
Te pieczone ziemniaki są pyszne, a robią się same. Są idealne do obiadu lub na obiad

Źródło: smaki.pl