Mieszam tylko dwa składniki z gorącą wodą. Po chwili mam tani obiad dla całej rodziny

Mieszam tylko dwa składniki z gorącą wodą. Po chwili mam tani obiad dla całej rodziny

Dodano: 
Kluski gryczane
Kluski gryczane Źródło: Shutterstock / Lucie Peclova
Mamy dla was pomysł na oryginalny, tani obiad dla całej rodziny. Przygotujcie pyszne, domowe kluski. Są bardzo zdrowe dzięki jednemu składnikowi, a robi się je prosto i można podać z różnymi dodatkami.

Gotowe makarony można kupić w każdym sklepie i szybko zamienić w pyszny obiad. Jeśli jednak tęsknicie za smakiem domowych klusek, mam dla was przepis na bardzo zdrowe i oryginalne. Te kluski robi się szybko z dwóch rodzajów mąki i z gorącej wody. Naprawdę trudno o tańszy posiłek.

Wartość odżywcza mąki gryczanej

Do przygotowania szybkich klusek użyję mąki gryczanej i pszennej. Ta pierwsza stanowi o wysokiej wartości odżywczej tego dania, a także wpływa na jego smak. Mąka gryczana jest produktem pełnoziarnistym, który nie zawiera glutenu. Z tego powodu często jest stosowana w diecie osób z nietolerancją glutenu lub chorych na celiakię. Jednak wszystkim wyjdzie na zdrowie. To dlatego, że jest bogata w składniki pokarmowe.

Mąka gryczana zawiera dużo białka i błonnika, więc jest odżywcza i wspomaga przemianę materii. Jest też bogata w magnez, fosfor, żelazo i potas, dzięki czemu korzystnie wpływa na serce, kości i mięśnie. Dostarcza także witamin z grupy B, które są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i dobrze wpływają na skórę. Mąka gryczana ma też niski indeks glikemiczny, co oznacza, że stabilizuje poziom cukru we krwi i jest dobra dla osób chorych na cukrzycę i dbających o szczupłą sylwetkę.

Jak zrobić kluski gryczane?

Kluski gryczane znane są w kuchni czeskiej, a także małopolskiej. Mają wyrazisty smak i brązowawy kolor dzięki dodatkowi mąki gryczanej. Łączy się ją z mąką pszenną po to, by nieco przełamać ten smak i zwiększyć zwięzłość klusek. Pszenica zawiera bowiem gluten, który zapewnia ciastu elastyczną strukturę. Gdy obie mąki wymiesza się z gorącą wodą, powstanie dość zwarte, kleiste ciasto, z którego formuje się kluski.

Przepis: Kluski gryczane

Pożywne kluski z mąki gryczanej i pszennej

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mąki gryczanej
  • 150 g mąki pszennej
  • gorąca woda
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta na kluskiMąkę gryczaną i pszenną wsyp do miski. Dodaj dużą szczyptę soli, wymieszaj. Dodawaj stopniowo gorącą wodę i mieszaj całość, by powstała gładka, dość gęsta masa. Odstaw ją do ostygnięcia.
  2. Gotowanie klusekW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Łyżką nabieraj porcje ciasta i kładź na gorącą wodę podłużne lub bardziej kuliste kluski. Delikatnie je zamieszaj i gotuj ok. 2 minuty, licząc od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Z czym podać kluski gryczane?

Kluski gryczane smakują z wieloma dodatkami. Wystarczy okrasić je podsmażonym boczkiem lub słoniną, ale wcześniej można posypać pokruszonym twarogiem. Twaróg można też rozmieszać ze śmietaną i taką białą masą pokryć kluski. Kluski gryczane mogą być też smacznym i zdrowym dodatkiem do dań mięsnych i sosów.

Czytaj też:
Mieszam 4 składniki i po chwili mam tani, pyszny obiad. Kluski kładzione kocha cała moja rodzina
Czytaj też:
Przepis na te szare kluski zdradziła mi moja babcia. Mogę je jeść każdego dnia, a najlepiej smakują z okrasą