W te plastry zawijam warzywa i ulubiony ser. Po 15 minutach w piekarniku mam pyszną przekąskę

W te plastry zawijam warzywa i ulubiony ser. Po 15 minutach w piekarniku mam pyszną przekąskę

Dodano: 
Roladki z boczku i sera
Roladki z boczku i sera Źródło: Pixabay / mploscar
Jeśli lubicie ciepłe przekąski, ta z pewnością przypadnie wam do gustu. Robi się ją szybko i prosto. Wystarczy zwinąć w roladkę 4 smaczne składniki. Po upieczeniu, całość jest pyszna i chrupiąca.

Choć jest lato i to całkiem ciepłe, nie oznacza to, że nie mamy ochoty na ciepłe przysmaki. Zwłaszcza takie, które są soczyste i chrupiące jednocześnie. Dokładnie takie, jak roladki przygotowane z wędzonego boczku, sera i warzyw. Są proste do zrobienia, a po podgrzaniu w piekarniku zamieniają się w coś naprawdę pysznego.

Jaki ser można zawinąć w plastry boczku?

Ser jest ważnym składnikiem roladek z boczku. Pozwala bowiem „związać” wszystkie składniki w jedną całość. W tej roli dobrze spisze się w zasadzie każdy ser, który łatwo się topi. Może to więc być żółty ser typu gouda czy emmentaler, a także mozzarella żółta lub biała. Jeśli ktoś lubi bardziej wyraziste smaki, może sięgnąć po ser camembert, brie lub z niebieską pleśnią. Istotne, by ser dał się pokroić w dość cienkie plasterki, które łatwo roluje się z pozostałymi składnikami.

Jak zrobić roladki z boczku na przekąskę?

Do przygotowania ciepłych roladek z boczku możecie wykorzystać plastry boczku wędzonego parzonego lub nie. Ułóżcie tylko na nich pozostałe składniki, zwińcie i zepnijcie wykałaczką.

Przepis: Roladki z boczku i sera

Ciepła przekąska z boczku, sera i warzyw

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
320 w każdej porcji

Składniki

  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1 mała, młoda cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywCukinię umyj, wytrzyj, nie obieraj. Przy pomocy nożyka szczelinowego lub zwykłego noża pokrój ją wzdłuż w długie, cienkie plasterki. Paprykę umyj, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w słupki.
  2. Zwijanie roladekKażdy plaster żółtego sera pokrój wzdłuż w paski o szerokości podobnej do szerokości plastrów boczku. Na każdym plastrze boczku ułóż wzdłuż paski sera, a potem plaster cukinii. Na jednym końcu połóż 1-2 słupki papryki i wokół nich zwiń roladkę. Zepnij wykałaczką.
  3. Pieczenie roladekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej roladki z boczku. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 10-15 minut, aż ser się roztopi, a boczek zrumieni.

Jakie inne składniki można zawinąć w plastry boczku?

Doskonałym dodatkiem do roladek z wędzonego boczku jest nie tylko ser, ale też warzywa. To one zwiększają wartość odżywczą tej ciepłej przekąski, wzbogacając ją w błonnik, witaminy i sole mineralne. Oprócz cukinii i papryki doskonale tu sprawdzą się: plastry bakłażana, plasterki lub słupki marchewki, cząstki pomidora pozbawione nasion, szparagi, liście pora, szpinaku, a także kawałki selera naciowego.

Czytaj też:
Tę ciepłą przekąskę robię z 3 prostych składników. Moje dzieci za nią przepadają
Czytaj też:
Przepis na tę przekąskę przywiozłam z urlopu. Robi się ją 10 minut, a smakuje bosko