Od dzisiaj tania cukinia w Lidlu. Kupię jej dużo i zrobię panierowaną cukinię na obiad dla całej rodziny

Od dzisiaj tania cukinia w Lidlu. Kupię jej dużo i zrobię panierowaną cukinię na obiad dla całej rodziny

Dodano: 
Panierowana cukinia
Panierowana cukinia Źródło: Shutterstock / Ollphotograph
Tania cukinia właśnie pojawiła się w Lidlu. Zniżka zachęciła mnie do sięgnięcia po znany i lubiany przepis na pyszne danie obiadowe. Zrobię je jeszcze dziś.

Cukinia latem dość często gości w moim domu. Tanie warzywo wykorzystuję nie tylko do dań obiadowych i zup, ale też do deserów. Ulubioną potrawą mojej rodziny są proste talarki w panierce. Podaję je najczęściej na obiad zamiast mięsnych kotletów. Niska cena cukinii W Lidlu to świetna okazja do ich przygotowania.

Jak wybrać smaczną cukinię?

Kupowanie cukinii wydawać by się mogło trywialne. Jednak od tego, jakie warzywo wybierzemy, będzie zależał smak potrawy. W przypadku przepisów, w których będziemy cukinię ścierać, zwracanie uwagi na jej kształt czy rozmiar niespecjalnie ma znaczenie – gniazdo z pestkami i tak możemy usunąć.

Do zrobienia panierowanej cukinii warto jednak wybrać niewielkie młode okazy, które charakteryzują się pełnym środkiem, często z niewielką liczbą nasionek. Takie sztuki mają też zazwyczaj dużo cieńszą skórkę, więc nie będzie konieczne ich obieranie.

Jak przygotować panierowaną cukinię?

Proste danie obiadowe robię bardzo sprawnie. Muszę jedynie pokroić cukinię, opanierować ją i usmażyć na złoto. Jest to zatem przepis nie tylko tani, ale też szybki. W lecie, gdy upały zniechęcają do gotowania, to ogromna zaleta.

Przepis: Panierowana cukinia

Pyszne i tanie talarki w panierce są idealnym pomysłem na obiad dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 2 niewielkie cukinie
  • 1 jajko
  • ½ szklanki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCukinie umyj i osusz. Pokrój w grube plastry. Jajka wbij do głębokiego talerza. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Roztrzep. W osobnym naczyniu umieść bułkę tartą.
  2. Smażenie panierowanej cukiniiKawałki cukinii obtaczaj w jajku i bułce. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Smaż warzywne talarki w  panierce, aż zrumienią się z obu stron. Odsądź z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Jak podawać panierowaną cukinię?

Chrupiące kąski najlepiej smakują na ciepło. Można podać je z wieloma dodatkami. Pasować będzie w zasadzie wszystko, co moglibyśmy zaserwować do mielonego czy schabowego. Ja stawiam najczęściej na ziemniaczane purée doprawione ziołami np. oregano lub tymiankiem. Dorzucam jeszcze soczystą surówkę — np. kwaśną z ogórków kiszonych lub słodką z marchewki i jabłka— i mam pyszny obiad, który nie kosztuje wiele.

Panierowaną cukinię można też potraktować jako samodzielną przekąskę i zajadać, zanurzając w ulubionym sosie. Moim zdaniem najlepszy jest czosnkowy – dodaje cukinii charakteru.

Czytaj też:
Wydrążam cukinie i nadziewam je pożywnym farszem. Uwielbiam ten obiad z piekarnika
Czytaj też:
Ten pasztet z cukinii zachwyca bogatym smakiem. Przepis przywiozłem z Lubelszczyzny