Patent na to pyszne zapiekane danie mam od szwagierki. Rodzina ciągle o nie prosi

Patent na to pyszne zapiekane danie mam od szwagierki. Rodzina ciągle o nie prosi

Dodano: 
Zapiekanka z kurczaka i warzyw
Zapiekanka z kurczaka i warzyw Źródło: Shutterstock / minadezhda
Oto pomysł na pyszne, pożywne danie z prostych składników. Weź filet z kurczaka i trzy warzywa i zapiecz je w sosie. Powstanie pyszna zapiekanka, która sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację.

Połączenie mięsa i warzyw zawsze doskonale smakuje. A dodatkowo jest pożywne i odżywcze. Dlatego dziś proponuję z tych składników przygotować danie z piekarnika. Nie będzie przy nim dużo pracy, a efekt wyjdzie przepyszny. Moja rodzina bardzo lubi tę potrawę, a pomysł na nią podpatrzyłam u szwagierki.

Jakie mięso jest najlepsze do zapiekanki?

Do zapiekanki warzywnej najlepiej użyć delikatne mięso, które piecze się podobnie szybko, jak warzywa. W tej roli dobrze sprawdzi się drób, a zwłaszcza filet z piersi kurczaka czy indyka. Mięso z drobiowych ud jest nieco twardsze i będzie wymagało dłuższej obróbki kulinarnej. Ewentualnie przed połączeniem z warzywami można je poddusić. Do zapieczenia z warzywami można też przeznaczyć polędwiczkę wieprzową lub schab. Wcześniej też trzeba je obsmażyć, a schab dodatkowo poddusić.

Przepis na zapiekankę z kurczaka i warzyw

Filet z kurczaka dodawany do tej zapiekanki warto wcześniej zrumienić na patelni. Dzięki temu zachowa więcej soków i będzie smaczniejszy.

Przepis: Zapiekanka z kurczaka i warzyw

Szybka, kolorowa zapiekanka z fileta z piersi kurczaka, cukinii, cebuli i pomidorków

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 500 fileta z piersi kurczaka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 nieduże cukinie
  • 1 duża cebula
  • 250 g małych pomidorków
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie kurczakaFilet z piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój w paski. Oprósz solą i pieprzem, zrumień na patelni z 2 łyżkami oleju, przełóż na talerz.
  2. Krojenie warzywCukinie umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę, a potem w grubsze plasterki. Cebulę obierz, przekrój na pół, pokrój w plasterki. Pomidorki umyj, osusz.
  3. Mieszanie składników i pieczenieFormę do zapiekania wysmaruj olejem. Filet z piersi kurczaka wymieszaj z warzywami, oprósz solą i pieprzem, przełóż do naczynia do zapiekania. Jajka rozkłóć ze śmietanką i zmiażdżonym czosnkiem, dopraw gałką, solą i pieprzem. Całość piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Te warzywa też będą pasować do kurczaka

Moja zapiekanka zawiera tylko trzy warzywa – cukinię, cebulę i pomidorki. Jednak do mięsa z kurczaka i ogólnie do tej potrawy, będą też pasować inne warzywa. Tu dobrze sprawdzą się: kolorowa papryka, bakłażan, kalafior, brokuł, a także marchewka, fasolka szparagowe i ziemniak. Fasolkę i ziemniaki warto wcześniej obgotować.

Czytaj też:
Kroję ziemniaki na cienkie plasterki i zapiekam z tymi dodatkami. Mam prosty obiad dla całej rodziny
Czytaj też:
Tę zapiekankę z mielonym mięsem robię z prostych składników. Szybki obiad, który zawsze wychodzi