Połączenie mięsa i warzyw zawsze doskonale smakuje. A dodatkowo jest pożywne i odżywcze. Dlatego dziś proponuję z tych składników przygotować danie z piekarnika. Nie będzie przy nim dużo pracy, a efekt wyjdzie przepyszny. Moja rodzina bardzo lubi tę potrawę, a pomysł na nią podpatrzyłam u szwagierki.
Jakie mięso jest najlepsze do zapiekanki?
Do zapiekanki warzywnej najlepiej użyć delikatne mięso, które piecze się podobnie szybko, jak warzywa. W tej roli dobrze sprawdzi się drób, a zwłaszcza filet z piersi kurczaka czy indyka. Mięso z drobiowych ud jest nieco twardsze i będzie wymagało dłuższej obróbki kulinarnej. Ewentualnie przed połączeniem z warzywami można je poddusić. Do zapieczenia z warzywami można też przeznaczyć polędwiczkę wieprzową lub schab. Wcześniej też trzeba je obsmażyć, a schab dodatkowo poddusić.
Przepis na zapiekankę z kurczaka i warzyw
Filet z kurczaka dodawany do tej zapiekanki warto wcześniej zrumienić na patelni. Dzięki temu zachowa więcej soków i będzie smaczniejszy.
Przepis: Zapiekanka z kurczaka i warzyw
Szybka, kolorowa zapiekanka z fileta z piersi kurczaka, cukinii, cebuli i pomidorków
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 425 w każdej porcji
Składniki
- 500 fileta z piersi kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 2 nieduże cukinie
- 1 duża cebula
- 250 g małych pomidorków
- 300 ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Obsmażanie kurczakaFilet z piersi kurczaka opłucz, osusz, pokrój w paski. Oprósz solą i pieprzem, zrumień na patelni z 2 łyżkami oleju, przełóż na talerz.
- Krojenie warzywCukinie umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę, a potem w grubsze plasterki. Cebulę obierz, przekrój na pół, pokrój w plasterki. Pomidorki umyj, osusz.
- Mieszanie składników i pieczenieFormę do zapiekania wysmaruj olejem. Filet z piersi kurczaka wymieszaj z warzywami, oprósz solą i pieprzem, przełóż do naczynia do zapiekania. Jajka rozkłóć ze śmietanką i zmiażdżonym czosnkiem, dopraw gałką, solą i pieprzem. Całość piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Te warzywa też będą pasować do kurczaka
Moja zapiekanka zawiera tylko trzy warzywa – cukinię, cebulę i pomidorki. Jednak do mięsa z kurczaka i ogólnie do tej potrawy, będą też pasować inne warzywa. Tu dobrze sprawdzą się: kolorowa papryka, bakłażan, kalafior, brokuł, a także marchewka, fasolka szparagowe i ziemniak. Fasolkę i ziemniaki warto wcześniej obgotować.
Czytaj też:
Kroję ziemniaki na cienkie plasterki i zapiekam z tymi dodatkami. Mam prosty obiad dla całej rodzinyCzytaj też:
Tę zapiekankę z mielonym mięsem robię z prostych składników. Szybki obiad, który zawsze wychodzi