Po przyjściu z pracy często robię szybki makaron z kurczakiem. Moja rodzina uwielbia ten obiad

Po przyjściu z pracy często robię szybki makaron z kurczakiem. Moja rodzina uwielbia ten obiad

Dodano: 
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym
Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym Źródło: Shutterstock / OlgaBombologna
W tygodniu obiady dla rodziny przygotowuję dzień wcześniej lub w ostatniej chwili. Te drugie to zwykle proste dania, które da się zrobić w 30 minut. Taki też jest ten pyszny makaron z kurczakiem.

Jako osoba pracująca, zwykle w weekend układam sobie obiadowe menu na 2-3 najbliższe dni. Dzięki temu mam zrobione odpowiednie zakupy i wiem, kiedy gotuję wieczorem, a kiedy po przyjściu z pracy. W sumie wolę obiady robione na szybko, bo są świeże i smakują, jak należy. Jednym z takich ulubionych, rodzinnych dań obiadowych jest makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym. Robi się go szybko i równie szybko znika z talerzy.

Jak zagęścić sos śmietanowy?

Sos śmietanowy do makaronu powinien być dość gęsty i aksamitny. By uzyskać taki efekt, tak naprawdę wystarczy odpowiednio długo gotować śmietankę. Jednak w przypadku śmietanki zawierającej 30 lub 36% tłuszczu, gotowanie w celu zagęszczenia nie trwa długo. Do sosu można też dodać ser, np. starty parmezan, który ma za zadanie nie tylko zagęścić sos, ale też nadać mu wyrazistego smaku. W tej roli dobrze też sprawdzi się inny ser żółty o wyrazistym smaku, np. cheddar lub ser z niebieską pleśnią.

Przepis na makaron z kurczakiem i sosem śmietanowym

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia kurczaka i nastawienia makaronu. W czasie, gdy będzie się gotował, ty przygotujesz sos śmietanowy. Dzięki temu idealnie zsynchronizujesz obie części tej potrawy.

Przepis: Makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym

Makaron penne podany z sosem śmietanowym i kawałkami kurczaka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
750 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g makaronu penne lub innego grubszego
  • 2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 50 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 50 g startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Krojenie kurczakaFilety z piersi kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Pokrój je w paski lub w kostkę. Oprósz solą i pieprzem, krótko obsmaż na oleju, zdejmij z patelni.
  2. Gotowanie makaronuW sporym garnku zagotuj wodę, posól ją. Wsyp makaron, wymieszaj, gotuj minutę krócej, niż zaleca producent na opakowaniu.
  3. Przygotowanie sosuNa dużej patelni rozpuść masło. Wsyp posiekany czosnek i smaż go pół minuty, aż puści aromat. Dodaj śmietankę i całość zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj większość startego sera i mieszaj, aż ser się rozpuści. Sos dopraw do smaku.
  4. Dodawanie kurczaka i makaronuDo sosu dodaj kawałki obsmażonego kurczaka. Odlej ok. 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu. Makaron odcedź, dodaj do sosu na patelni. Wymieszaj i podgrzewaj całość 1-2 minuty, często mieszając. W razie potrzeby sos możesz rozcieńczyć wodą z gotowania makaronu.
  5. Podawanie makaronuMakaron rozłóż na talerze. Posyp go pozostałym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.

Inne wersje makaronu z sosem śmietanowym

Makaron z sosem śmietanowym znany jest we włoskiej kuchni jako makaron Alfredo. To podstawowa wersja tego dania, którą można wzbogacić kurczakiem smażonym lub grillowanym, ale też krewetkami. Kto zaś woli bezmięsny obiad, do sosu śmietanowego może dorzucić podduszone pieczarki, różyczki gotowanego brokułu czy liście szpinaku.

Czytaj też:
Przepyszny obiad z makaronu robię w kwadrans. Pomysł na proste danie dla zabieganych
Czytaj też:
Moje spaghetti bolognese smakuje, jak z włoskiej restauracji. Dzieci ciągle o nie proszą