Moje spaghetti bolognese smakuje, jak z włoskiej restauracji. Dzieci ciągle o nie proszą

Moje spaghetti bolognese smakuje, jak z włoskiej restauracji. Dzieci ciągle o nie proszą

Dodano: 
Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese Źródło: Shutterstock / Piotr Krzeslak
Spaghetti bolognese to klasyka włoskiej kuchni. By jej spróbować, nie trzeba iść do włoskiej restauracji. Ten specjał bez trudu przygotujecie w domu. Wystarczy mielone mięso, makaron i kilka dodatków.

Spaghetti bolognese to doskonałe danie z wykorzystaniem mielonego mięsa. Robi się je dość szybko, można doprawić według swojego gustu i podać na obiad lub kolację. Moje dzieciaki za nim przepadają, ale nie tylko one, bo ja i mąż też zawsze zjemy ten makaron ze smakiem. Jest pożywny i prosty do przygotowania, za co bardzo go cenię.

Z jakiego mięsa zrobić sos bolognese?

Oryginalny sos bolognese (boloński) robi się z mięsa mielonego dwóch rodzajów – z wołowiny i wieprzowiny. Przy czym dodatek wieprzowiny jest zwykle nieduży, wynosi ok. 1/3. Wołowina nadaje potrawie smaku i aromatu, a wieprzowina odpowiedniej soczystości. Jednak sos boloński robi się też z mielonej wołowiny i wieprzowiny wymieszanych w proporcji 1:1, a nawet z samej wołowiny. Można też użyć mielonej cielęciny czy mięsa drobiowego, zwłaszcza jeśli przygotowuje się dietetyczną wersję tego dania.

Mięso najlepiej kupić w kawałkach i poprosić o jego zmielenie w sklepie. Wtedy będziecie mieć pewność, że nie zawiera ono żadnych zbędnych dodatków i że potrawa wyjdzie smaczna.

Jak zrobić spaghetti bolognese?

Podstawowymi składnikami sosu bolognese są: mielone mięso i pomidory. By sos był pełen smaku, przygotowanie potrawy należy rozpocząć od podsmażenia mięsa.

Przepis: Spaghetti bolognese

Makaron spaghetti podany z sosem z mielonego mięsa i pomidorów

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
540 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina
  • 150 ml bulionu
  • 4 pomidory lub 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • 300 g makaronu spaghetti
  • parmezan do posypania

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie składnikówCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oliwie. Dodaj mielone mięso, przesmaż co jakiś czas mieszając. Smaż, aż mięso lekko się zrumieni. Wtedy dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, całość chwilę przesmaż.
  2. Duszenie sosuNa patelnię wlej wino i gotuj całość, aż wino prawie odparuje. Wtedy dodaj do mięsa bulion i pokrojone pomidory lub pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy, a także trochę soli, pieprzu, ziół prowansalskich i bazylii. Mięso duś na niedużym ogniu ok. 40 minut. Dodaj mleko i gotuj jeszcze 20-30 minut. Dopraw do smaku.
  3. Podawanie daniaMakaron ugotuj w osolonym wrzątku, by był półmiękki. Odcedź go, dodaj do sosu, wymieszaj. Podgrzewaj 1-2 minuty, często mieszając. Potrawę rozłóż na talerze, posyp startym parmezanem.

Wskazówka: Do podsmażanego mięsa można też dodać trochę startej marchewki i pokrojoną łodygę selera naciowego.

Jak podać spaghetti bolognese?

Spaghetti bolognese można podać na dwa sposoby. Oryginalny, włoski przewiduje dodanie ugotowanego makaronu do gotowego sosu, a potem wymieszanie i podgrzanie całości. Dzięki temu makaron doskonale przenika sosem i całe danie smakuje doskonale. Bardziej elegancki sposób podania spaghetti bolognese polega na wyłożeniu porcji sosu na porcję ugotowanego makaronu. W obydwu wersjach danie posypuje się startym parmezanem lub wiórkami tego sera. Potrawę na talerzu można też ozdobić listkami świeżej bazylii.

Czytaj też:
Spaghetti z tymi 2 dodatkami jest lekkie i pożywne. To najlepsze, szybkie danie i na upalne dni
Czytaj też:
Najprostsza wersja penne na obiad. To tanie i pyszne danie robię w 10 minut