Ten prosty przepis na krem z czosnku dostałem od sąsiadki. Wypróbuj tę delikatną i aromatyczną zupę

Ten prosty przepis na krem z czosnku dostałem od sąsiadki. Wypróbuj tę delikatną i aromatyczną zupę

Dodano: 
Zupa krem z czosnku
Zupa krem z czosnku Źródło: Shutterstock / NoirChocolate
Uwielbiam smak czosnku, ale wcześniej nie próbowałem zupy z tego warzywa. Teraz, gdy mam już przepis i zasmakowałem zupy krem z czosnku, często gotuję to tanie i obłędnie pyszne kulinarne arcydzieło. Zachęcam do wypróbowania prostego przepisu na delikatną i aromatyczną zupę czosnkową.

Czosnek stosowany jest przede wszystkim jako przyprawa, jednak może też być głównym składnikiem zup i sosów, które są serwowane na zimno i ciepło. Wyśmienicie smakuje również masło z dodatkiem czosnku i czosnek pieczony w piekarniku z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy i rozmarynu, który doskonale nadaje się do smarowania m.in. tostów.

Zupa czosnkowa to tradycyjna potrawa kuchni czeskiej. Jednak w Czechach podawana jest najczęściej klarowna zupa z czosnkiem, pokrojonymi w kostkę ziemniakami i grzankami. Ja zachęcam do ugotowania zupy kremu z czosnku.

Jak zrobić prosty krem z czosnku?

Zupa krem z czosnku ma bardziej wyrazisty smak i nadaje się zarówno do podawania prosto z garnka, jak i do zapiekania pod pierzynką z żółtego sera – taki krem z czosnku wyśmienicie smakuje z dodatkiem chrupiących grzanek z pszennej bagietki.

Poniżej znajdziesz przepis podstawowy na kremową zupę czosnkową. Zupa najlepiej smakuje z dodatkiem młodego, bardzo aromatycznego czosnku, który pojawia się w sklepach wiosną. Smak zupy możesz podbić, dodając do niej świeży lub suszony czosnek niedźwiedzi.

Kupując czosnek, sprawdź jego pochodzenie. Odradzam kupowanie czosnku z Azji. Jeżeli nie możesz sprawdzić, skąd pochodzi czosnek, to zwróć uwagę, czy ma długą łodyżkę – azjatycki czosnek rzadko ma łodyżkę. Sprawdź również, czy główki czosnku nie są spleśniałe – zepsuty czosnek nie nadaje się do spożycia. Dobry czosnek wydziela delikatny zapach (nie czuć go stęchlizną) i jest jędrny. Ja robię zupę czosnkową dla 4 osób z 2 i 1/2 dużych główek czosnku.

Porada: krem z czosnku robię na bulionie. Możesz użyć bulionu warzywnego, drobiowego lub drobiowo-warzywnego. Nie polecam dodawania intensywnego w smaku bulionu wołowego lub bulionu z kaczki.

Przepis: Krem z czosnku

Przygotowanie zupy w postaci kremu z czosnku jest bardzo proste i nie wymaga spędzania wielu godzin w kuchni. Danie przygotujesz w jednym garnku, dzięki czemu unikniesz długiego sprzątania kuchni i zmywania.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 litr bulionu
  • 3 średnie cebule szalotki
  • 2 i 1/2 główki czosnku
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 1 kg ziemniaków
  • 4 łyżki klarowanego masła
  • 1/3 łyżeczki rozmarynu
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • szczypta kminku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Na grzanki:

  • 8 kromek czerstwego chleba lub bułki wrocławskiej
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 ząbek czosnku

Do dekoracji:

  • świeży szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz. Ząbki z 1/2 główki czosnku pokrój na plasterki. Pozostałego czosnku nie rozdrabniaj. Odłóż 1 ząbek czosnku – wykorzystasz go podczas smażenia grzanek. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm. Porada: jeżeli chcesz, aby zupa czosnkowa miała delikatniejszy smak, to przygotuj również 1 średniej wielkości korzeń pietruszki. Pietruszkę umyj, obierz i pokrój w kostkę.
  2. SmażeniePrzygotuj garnek z grubym dnem. W garnku rozgrzej tłuszcz i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulkę szalotkę. Uważaj, żeby cebula się nie przypaliła, bo zupa będzie miała gorzki smak. Na zeszkloną cebulę dodaj drobno pokrojone ząbki z połówki główki czosnku. Smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając.
  3. Dodanie bulionuPodsmażoną cebulę z czosnkiem zalej 1 litrem bulionu. Doprowadź bulion do wrzenia na średnim ogniu.
  4. Dodanie ziemniakówDo gotującego się bulionu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i opcjonalnie pokrojony w kostkę korzeń pietruszki. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 10 minut.
  5. Dodanie czosnku i przyprawienieDo gotującej się zupy dodaj pozostały czosnek. Możesz każdy ząbek zmiażdżyć nożem. Dodaj do zupy kminek, gałkę muszkatołową, rozmaryn i tymianek. Gotuj zupę na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości ziemniaków.
  6. Robienie grzanekZ czerstwego chleba odetnij skórki i pokrój pieczywo w małą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej i podsmaż na nim rozgnieciony ząbek czosnku, uważając, żeby się nie przypalił (możesz pominąć dodanie czosnku). Zdejmij czosnek z patelni i usmaż na aromatyzowanym tłuszczu grzanki, często mieszając, żeby się nie przypaliły. Możesz również zrobić grzanki bez tłuszczu w piekarniku. Przed końcem smażenia możesz posypać grzanki ulubionymi ziołami np. oregano.
  7. MiksowanieGdy ziemniaki zmiękną, dodaj śmietankę kremówkę (lub 200 g serka mascarpone) i zmiksuj zupę na gładki krem. Gotową potrawę dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Jeżeli zupa wyjdzie bardzo gęsta, to możesz dodać trochę bulionu. Aby uniknąć szybkiego wyparowania płynu, gotuj zupę na małym ogniu, pod przykryciem.

Wskazówka: Intensywny zapach czosnku możesz zniwelować, posypując gotową zupę natką pietruszki. Dobrym sposobem neutralizacji intensywnego zapachu czosnku jest również dodanie do gotowania korzenia pietruszki. Ja lubię smak i zapach czosnku, więc nie dodaję korzenia pietruszki.

Do zupy polecam zrobić grzanki z czerstwego chleba lub bułki wrocławskiej. Grzanki możesz zrobić na patelni lub w piekarniku.

Jak podawać prosty krem z czosnku?

Zupę krem z czosnku przelej do miseczek, posyp grzankami i udekoruj świeżym szczypiorkiem. Możesz również polać każdą porcję zupy oliwą aromatyzowaną ziołami lub chili, udekorować natką pietruszki i podawać ze świeżym pieczywem.

Jak zrobić kremową zupę z dodatkiem czosnku niedźwiedziego?

Czosnek niedźwiedzi to idealny dodatek do zup. Możesz zmniejszyć ilość dodawanych do zupy ząbków czosnku i dodać kilka łyżek drobno posiekanych liści czosnku niedźwiedziego lub czosnek niedźwiedzi suszony (do smaku). Taka zupa czosnkowa ma delikatniejszy smak i ciekawy aromat.

Czytaj też:
Kalafiorowa nigdy nie była tak kremowa. Zagęszczam ją tym serem
Czytaj też:
Przepis na tę zupę cebulową rodem z Francji przywiozłem z urlopu. Ma prosty skład, a jej smak powala