Kalafiorowa nigdy nie była tak kremowa. Zagęszczam ją tym serem

Kalafiorowa nigdy nie była tak kremowa. Zagęszczam ją tym serem

Dodano: 
Kalafiorowa z serkiem topionym
Kalafiorowa z serkiem topionym Źródło:Shutterstock / Peredniankina
Zupa kalafiorowa to jedna z najpopularniejszych zup. Można ją zrobić na wiele sposobów, my dziś proponujemy ją w wyjątkowym, kremowym wydaniu.

Sekretem tej zupy kalafiorowej jest dodatek serka topionego. To zupa, którą zrobisz dosłownie w pół godziny, nie potrzebujesz też żadnego gotowego bulionu – ale jeśli go masz, możesz oczywiście wykorzystać zamiast wody.

Jak zrobić kremową zupę kalafiorową?

Krem z kalafiora to prosta zupa, którą śmiało możesz podać nawet na przyjęciach. Zupy kremy można zagęszczać na wiele sposobów, my tym razem proponujemy dodatek serka topionego. Ten składnik nada zupie aksamitnej kremowości i podkręci jej smak. Jeśli masz w domu rosół lub bulion warzywny, możesz na nim ugotować zupę, jeśli nie – wykorzystaj wodę (tak jak w przepisie).

Przepis: Kalafiorowa z serkiem topionym

Kremowa zupa zagęszczana serkiem.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
202 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kalafior
  • 200 g śmietankowego serka topionego
  • 1 litr wody
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • 2 liście laurowe

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie zupyCzosnek i cebulę drobno posiekaj i wrzuć do garnka na rozgrzany olej, dodaj masło, liście laurowe i smaż krótko. Zalej wszystko wodą. Kalafior podziel na różyczki i wrzuć do zupy. Gotuj, aż będzie miękki.
  2. Dodawanie serkaKiedy kalafior zmięknie, wyjmij z zupy liście laurowe, dodaj ser topiony i zmiksuj wszystko na gładko. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym koperkiem.

Smak zupy możesz zmieniać, dodając do niej różne serki. Zupa kalafiorowa z topionym serkiem śmietankowym to tylko jedna z możliwości. Będzie tu także pasować serek topiony z dodatkiem szynki, serek ziołowy czy serek grzybowy. Do zupy można dodać także inne białe warzywa (wówczas otrzymasz pyszny krem z białych warzyw z serkiem topionym). Może to być korzeń pietruszki, selera i biała część pora. Zetrzyj pietruszkę i seler, a por pokrój i przesmaż na początku razem z cebulką i czosnkiem. Dalej postępuj jak w naszym przepisie.

My proponujemy podawać zupę z grzankami z razowego chleba i dużą ilością świeżego koperku. Ale tu też można zrobić to na wiele sposobów. Jeśli nie przekonuje cię stuprocentowo warzywna zupa, podaj ją z chrustami z boczku (przesmaż plastry boczku na złoto) lub szynki długo dojrzewającej. Kalafiorowa świetnie smakuje także z serowymi grzankami. Wówczas pokrój bagietkę na małe kromki, każdą wysmaruj masłem z odrobiną czosnku i posyp żółtym serem. Tak przygotowane grzanki zapiecz na złoto i podawaj razem zupą. W wersji na przyjęcie możesz podać zupę posypaną uprażonymi na patelni płatkami migdałów.

Jeśli zrobisz więcej kalafiorowej, zupę możesz śmiało zamrozić.

Czytaj też:
Zupa kalafiorowa mojej mamy jest niezwykle pożywna. To zasługa pysznego dodatku
Czytaj też:
Prosty obiad z rękawa do pieczenia. Wrzucam wszystkie składniki i po godzinie mam pyszny posiłek