Już nie bawię się w parzenie i zawijanie kapusty. Teraz pyszne gołąbki robię dużo szybciej

Już nie bawię się w parzenie i zawijanie kapusty. Teraz pyszne gołąbki robię dużo szybciej

Dodano: 
Gołąbki bez zawijania
Gołąbki bez zawijania Źródło:Shutterstock / vkuslandia
Gołąbki są pyszne, ale długo się je robi. No chyba, że zrobi się gołąbki bez zawijania. Może nie wyglądają do końca, jak gołąbki, ale smakują identycznie. A w końcu najbardziej chodzi o ten wyborny smak.

Gołąbki to tradycyjne, polskie danie, które zjada się z wielkim apetytem, ale robi nieco mniej chętnie. Ja jednak zmieniłam o nich zdanie, gdy zaczęłam robić gołąbki bez zawijania. Teraz robię je podobnie szybko, jak kotlety mielone. Może z tą różnicą, że trzeba jeszcze ugotować ryż i podgotować kapustę. Jednak to prawdziwy pikuś, w porównaniu z zabawą w sparzanie kapusty i zawijanie w jej liście farszu.

Z jakiej kapusty zrobić gołąbki bez zawijania?

Robiąc gołąbki bez zawijania nie ma znaczenia, czy główka kapusty jest lekka, czy twarda i zwarta. I tak nie będziesz z niej zdejmować liści, tylko je poszatkujesz. Do tej potrawy możesz więc użyć każdą kapustę – młodą, jesienną, a nawet pekińską. Ja ostatnio zrobiłam gołąbki właśnie z dodatkiem jesiennej kapusty, którą miałam w zapasach. I danie wyszło znakomite.

Jak zrobić najszybsze gołąbki z kapustą?

Dawno już słyszałam o gołąbkach bez zawijania, które formuje się z mielonego mięsa, ryżu i kapusty. Ja jednak poszłam o krok dalej i jeszcze bardziej ułatwiłam sobie pracę. Kotlety zrobiłam bowiem tylko z mięsa i ryżu, a poszatkowaną kapustę dodałam do sosu pomidorowego. Danie wyszło obłędnie pyszne.

Przepis: Gołąbki bez zawijania

Gołąbki z mielonego mięsa i ryżu duszone w sosie pomidorowo-kapuścianym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Czas gotowania
1 godz. 40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 150 g ryżu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • pieprz ziołowy
  • 1/2 małej główki kapusty
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1 szklanka bulionu lub wody
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ryżu i smażenie cebuliRyż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku. Przemieszaj go, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, lekko zrumień na oleju, przestudź.
  2. Gotowanie kapustyKapustę oczyść, poszatkuj, wrzuć do garnka, zalej zimną wodą, zagotuj. Gotuj bez przykrywki ok. 10 minut. Odcedź ją i dokładnie osącz.
  3. Przygotowanie gołąbkówDo mielonego mięsa dodaj ryż i podsmażoną cebulkę, a także sporą ilość pieprzu ziołowego, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wyrób dłonią masę. Formuj z niej podłużne kotlety, każdy obtocz w mące.
  4. Przygotowanie sosuW garnku rozpuść masło, wsyp do niego 2 łyżki mąki i smaż ją mieszając, aż się lekko zrumieni. Całość rozprowadź zimnym bulionem lub wodą, zagotuj. Dodaj przecier pomidorowy, gotuj 5 minut. Dodaj obgotowaną kapustę, gotuj 5 minut. Sos dopraw do smaku.
  5. Zapiekanie gołąbkówNa dno naczynia do zapiekania wyłóż część sosu pomidorowego z kapustą. Ułóż na nim gołąbki, zalej je pozostałym sosem. Naczynie przykryj, gołąbki piecz ok. godzinę w 190 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Gołąbki bez zawijania można też ugotować w sosie pomidorowym, jednak jest większe ryzyko, że się rozpadną.

Inna wersja gołąbków bez zawijania

Gołąbki bez zawijania można też zrobić w inny sposób. Łączy się w nim wszystkie składniki, używane do przygotowania gołąbków i formuje z nich podłużne kotlety. Ryż trzeba oczywiście wcześniej ugotować na sypko, a kapustę dość drobno poszatkować i podgotować, by zrobiła się elastyczna. Jeśli kawałki kapusty będą zbyt duże, mogą wysuwać się z kotletów. Uformowane z tej masy gołąbki zapieka się następnie lub gotuje w sosie pomidorowym.

Czytaj też:
Te gołąbki z młodej kapusty są wyjątkowo smaczne i zdrowe. To zasługa jednego składnika
Czytaj też:
To najlepszy sposób na sparzenie kapusty na gołąbki. Nie potrzebujesz nawet garnka