To najlepszy sposób na sparzenie kapusty na gołąbki. Nie potrzebujesz nawet garnka
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

To najlepszy sposób na sparzenie kapusty na gołąbki. Nie potrzebujesz nawet garnka

Dodano: 
Kapusta na gołąbki
Kapusta na gołąbki Źródło:Shutterstock / New Africa
Gołąbki uwielbiamy jeść, nieco mniej robić, bo ich przygotowanie jest dość pracochłonne. Najwięcej kłopotu sprawia zwykle sparzenie kapusty na gołąbki. Jednak dziś zdradzimy wam rewolucyjny sposób.

Gołąbki zwykle robimy z wczesnej kapusty, która ma luźno upakowane liście. Dzięki temu łatwo je oddzielać. Jednak zimą też możemy przygotować gołąbki. Trzeba wybrać tylko odpowiednią kapustę. Najlepiej taką specjalnie przeznaczoną na gołąbki. Jest ona dość duża, spłaszczona i lekka. Bez problemu kupicie ją w popularnych dyskontach.

Tradycyjny sposób sparzania kapusty na gołąbki

Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Większość osób kojarzy tę czynność z dużym garnkiem, wodą i poparzeniami. By w klasyczny sposób sparzyć kapustę na gołąbki, najpierw trzeba zdjąć z główki wierzchnie liście i wykroić głąb. Potem wkłada się główkę otworem po wykrojonym głąbie do dołu i zalewa ją wrzątkiem. Całość należy podgrzewać na małym ogniu przez 5-7 minut. Po tym czasie kapustę należy ostrożnie wyjąć z wody, osączyć ją i zdjąć z niej miękkie, elastyczne liście. Pozostałą główkę z twardymi liśćmi trzeba ponownie włożyć do wrzątku i sparzać je tak samo, jak wcześniej.

Ten sposób na sparzenie kapusty jest pracochłonny i łatwo poparzyć przy nim dłonie. Zwłaszcza, gdy chcemy jak najszybciej zdjąć liście i kontynuować sparzanie pozostałej główki. Przy tej metodzie sparzania kapusty często zdarza się, że przeoczymy właściwy moment wyjęcia główki z wody. W wyniku tego liście stają się zbyt miękkie i zaczynają pękać przy formowaniu gołąbków.

Sposób na sparzenie kapusty na gołąbki bez użycia garnka i wody

Tym, których męczy wieloetapowe sparzanie kapusty na gołąbki, proponujemy rewolucyjną metodę jej sparzania. Nie trzeba w niej używać garnka, ani wrzątku. Wystarczy kuchenka mikrofalowa. Jak sparzyć główkę kapusty w mikrofalówce? Kapustę trzeba przygotować w podobny sposób, jak do tradycyjnego sparzania, czyli wykroić z niej głąb. Dzięki temu ciepło będzie równomiernie rozchodzić się po całej główce. Potem kapustę trzeba położyć na talerzu wycięciem do góry i wstawić ją do kuchenki. Mikrofalówkę należy ustawić na maksymalną moc, na czas ok. 10 minut. Po tym czasie warto sprawdzić, czy główka jest już odpowiednio sparzona.

Czas potrzebny do sparzenia główki kapusty zależy od jej wielkości i twardości. Młode główki sparza się o wiele krócej, niż te twarde i duże. W przypadku tych ostatnich czas sparzania może wynosić nawet 15 minut. Zaletą sparzania kapusty w kuchence mikrofalowej jest fakt, że jest ona sparzana bardziej równomierne, niż we wrzątku. Ci którzy choć raz spróbowali tej metody sparzania kapusty, nie chcą słyszeć o innej.

Tak jeszcze szybciej sparzysz kapustę na gołąbki

Modyfikacją metody sparzania kapusty w kuchence mikrofalowej, jest użycie płynu i folii spożywczej. Do główki kapusty, w miejsce po wyciętym głąbie można nalać wodę lub mleko. Płynu wlewa się tyle ile wchłonie główka, co zależy od jej gęstości i dokładności wycięcia głąba. Jeśli płyn ma swobodny przepływ między liśćmi, może go wejść w kapustę nawet 1/2 litra. Gdy użyjemy mleka, kapusta zyska aksamitny smak. Po nalaniu do kapusty płynu, główkę szczelnie zawijamy w folię spożywczą lub wkładamy do torebki na żywność i dokładnie ją zamykamy. W ten sposób kapusta sparzy się jeszcze szybciej, a wierzchnie liście pozostaną wilgotne i elastyczne.

Czytaj też:
Moja teściowa robi doskonałe gołąbki. Długo prosiłem, aby zdradziła mi swój przepis
Czytaj też:
Moja rodzina uwielbia te gołąbki. Ja również, bo są pyszne i mniej czasochłonne od tradycyjnych

Źródło: smaki.pl