Pyszna zupa cebulowa z karmelizowanej cebuli. Prosty przepis dostałem od znajomego kucharza

Pyszna zupa cebulowa z karmelizowanej cebuli. Prosty przepis dostałem od znajomego kucharza

Dodano: 
Zupa cebulowa
Zupa cebulowa Źródło:Shutterstock / Ella Hanochi
Aby przygotować pyszną zupę cebulową, wystarczą trzy podstawowe składniki oraz zioła i przyprawy. Smak zupy z cebuli karmelizowanej świetnie komponuje się z domowymi grzankami. Sprawdź, jak w prosty sposób zrobić aromatyczną zupę cebulową.

Zupę cebulową można przygotować na kilka sposobów. Ogromną popularnością cieszy się np. francuska zupa cebulowa z zapiekanym serem oraz tradycyjna polska zupa cebulowa z gotowanej cebuli. Ja jednak najczęściej robię zupę cebulową z karmelizowanej cebuli zgodnie ze wskazówkami znajomego kucharza.

Jak zrobić zupę z karmelizowanej cebuli?

Ważny dla smaku tego dania jest wybór dobrych warzyw. Cebule powinny być dorodne, z ciemną łuską, które mają bardzo wyrazisty smak.

Przepis: Zupa cebulowa

Zupa cebulowa z karmelizowanej cebuli charakteryzuje się głębokim, bogatym smakiem dzięki długiemu procesowi powolnego karmelizowania cebuli, co pozwala na uwolnienie jej naturalnych cukrów i osiągnięcie złocistej barwy oraz słodkiego, intensywnego smaku.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 10 średnich cebul
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki świeżej lub suszonej szałwii
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 3 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • gałka muszkatołowa
  • cukier
  • sól i pieprz

Na grzanki:

  • 8 kromek pieczywa pszennego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Smażenie cebuliCebulę obierz i pokrój w piórka. W garnku z grubym dnem rozgrzej klarowane masło. Zeszklij pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, kminek, szczyptę soli oraz szczyptę cukru (cukier możesz zastąpić odrobiną miodu). Smaż cebulę, często mieszając, przez około 15 minut. Gdy zacznie się rumienić, dodaj ocet balsamiczny, tymianek i szałwię. Smaż jeszcze 5-10 minut na małym ogniu. Uważaj, żeby cebula się nie przypaliła.
  2. Dodanie bulionuDo garnka z karmelizowaną cebulą dodaj bulion. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejsz moc palnika i gotuj zupę cebulową przez około 50 minut na małym ogniu.
  3. PrzyprawianieGotową zupę dopraw do smaku świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  4. Przygotowanie grzanekPieczywo pszenne pokrój w kostkę o boku około 1,5 cm. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Dodaj pieczywo i smaż do momentu, aż stanie się chrupiące i rumiane. Możesz również upiec grzanki w piekarniku.

Ugotowaną zupę cebulową podawaj posypaną ciepłymi grzankami.

Wskazówka: Do przygotowania zupy cebulowej możesz też użyć gotowej cebulki karmelizowanej ze słoika.

Cenne wskazówki, co zrobić, by zupa cebulowa była idealna

Powyższy przepis możesz oczywiście modyfikować. Mam kilka cennych rad:

  • Jeżeli nie chcesz, aby w zupie cebulowej pływały kawałki cebuli, to możesz ją zmiksować przed podaniem. Pamiętaj jednak, żeby przed rozpoczęciem miksowania wyjąć listki laurowe i ziele angielskie.
  • Smak zupy cebulowej podkręci dodanie do skarmelizowanej cebuli 1 szklanki białego wytrawnego wina. Przed dodaniem bulionu musisz odparować wino na średnim ogniu.
  • Zupę cebulową możesz podawać nie tylko z grzankami o naturalnym smaku, ale także z grzankami czosnkowymi, ziołowymi i paprykowymi oraz chipsami z parmezanu. Do zupy cebulowej doskonale pasują również grzanki z bagietki pszennej, które zostały upieczone z dodatkiem żółtego sera.

Czytaj też:
Tę aromatyczną zupę pieczarkową robię w pół godziny. Uwielbia ją cała rodzina
Czytaj też:
Nie gotuję już pomidorówki na rosole. Robię na nim znacznie pożywniejszą zupę