Tę serową zapiekankę robię często po powrocie z pracy. Znika w 5 minut

Tę serową zapiekankę robię często po powrocie z pracy. Znika w 5 minut

Dodano: 
Zapiekanka serowa
Zapiekanka serowa Źródło:Shutterstock / Goskova Tatiana
Zapiekanka serowa to pomysł na szybki obiad lub ciepłą kolację. Jest łatwa do przygotowania i mało przy niej pracy, a smakuje i syci doskonale. Zrób ją raz, a będziesz wracać do tego przepisu.

Makaron zapiekany z serem jest przepisem zaczerpniętym z kuchni szwajcarskiej. W oryginale jednak wykorzystuje się ser Appenzeller, który ma lekko orzechowy, gorzkawy smak. Można go jednak zastąpić popularnym u nas Ementalerem, ewentualnie połączyć oba sery albo połączyć je jeszcze z odrobiną szwajcarskiego Gruyera. Jednak ja zwykle sięgam po ser, który właśnie mam w lodówce i też wychodzi smacznie. Nie jestem bowiem zwolenniczką robienia zakupów specjalnie pod danie. Zapewniam was, że zapiekanka za każdym razem smakuje bardzo dobrze. A chrupiąca skórka i ciągnący ser kuszą całą rodzinę.

Z tych składników przygotujesz zapiekankę serową

Podstawą zapiekanki serowej jest makaron. Najlepiej by był średniej wielkości, np. kolanka, świderki, bo wtedy idealnie połączy się z sosem i pozostałymi składnikami zapiekanki. Drugim istotnym składnikiem jest ser żółty. Dobrze jeśli ma wyraźny smak, bo wtedy danie będzie smaczniejsze. Szwajcarzy do tej zapiekanki dodają też boczek i cebulę, choć boczek można pominąć np. w wersji wegetariańskiej. Dopełnieniem całości jest sos przypominający sos beszamelowy. Daje on daniu soczystość, a w połączeniu z serem chrupiącą skórkę.

Przepis: Zapiekanka serowa

Szwajcarska zapiekanka makaronowa z serem, boczkiem i cebulą

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
900 w każdej porcji

Składniki

  • 30 dag makaronu
  • 25 dag sera żółtego
  • 3 cebule
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 kieliszek białego wina
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuMakaron wsyp na osolony wrzątek i gotuj go kilka minut, aż będzie jeszcze lekko twardy. Odcedź go.
  2. Smażenie boczku i cebuliBoczek pokrój w kostkę, zrumień na patelni. Dodaj pokrojoną w krążki cebulę i smaż ją, aż zmięknie.
  3. Mieszanie makaronuBoczek i cebulę dodaj do makaronu, wymieszaj. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, przełóż do niego makaron z dodatkami.
  4. Przygotowanie sosuSer zetrzyj na małych oczkach. W rondelku rozpuść masło. Przesmaż na nim mąkę, bez jej rumienienia. Rozprowadź bulionem i winem, chwilę gotuj. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj serem.
  5. Pieczenie zapiekankiMakaron zalej sosem serowym. Wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni Celsjusza i piecz ok. 15 minut. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Inne pomysły na zapiekankę serową

Zapiekankę serową można oczywiście dowolnie modyfikować. I nie chodzi tu tylko o rodzaj sera, ale też o dodanie innych składników. Można ją np. wzbogacić o warzywa. Doskonale będzie do niej pasować podgotowany brokuł, kalafior czy podsmażony por. Zamiast boczku można też użyć szynki, dzięki czemu potrawa będzie nieco mniej kaloryczna.

Dzięki temu zapiekanka makaronowa z serem nie będzie sucha

Istotne jest by nie piec tej zapiekanki zbyt długo. Może wyjść wtedy sucha, a makaron zrobi się zbyt miękki i niesmaczny. W zasadzie pieczemy ją tylko tyle, by ser rozpuścił się i apetycznie zrumienił. Wszystkie składniki są bowiem jadalne już przed włożeniem zapiekanki do pieczenia.

Czytaj też:
Szybka zapiekanka z ziemniaków, kiełbasy i cebuli. Jak znalazł na obiad lub kolację
Czytaj też:
Czy można dodać śmietanę do carbonary? Włoch wielu zszokował odpowiedzią: Można!

Autor: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl