Risotto z kurczakiem. Przepis na to sycące danie dostałem od znajomego Włocha
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Risotto z kurczakiem. Przepis na to sycące danie dostałem od znajomego Włocha

Dodano: 
Risotto z kurczakiem
Risotto z kurczakiem Źródło: Shutterstock / New Africa
Risotto z kurczakiem to szybkie, pyszne i sycące danie. Od lat przygotowuję je dla całej rodziny według receptury od kolegi mieszkającego we Włoszech. Poznaj przepis, a risotto na zawsze zagości z twoim menu.

Risotto z kurczakiem, które robię zachwyca wszystkich bogatym smakiem i kremową konsystencją. To idealny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny. Z łatwością skomponujesz z niego pełnowartościowy, zdrowy posiłek.

Pyszne risotto z kurczakiem Klasyczne risotto z kurczakiem ma bogaty smak i kremową konsystencję. W wersji podstawowej możesz przygotować je z zaledwie kilku składników, czyli m.in. ryżu do risotto (np. arborio lub carnaroli), czosnku, cebuli, kurczaka oraz sera parmezan. Przepis na risotto z kurczakiem można dowolnie modyfikować, dodając do jednogarnkowej potrawy ulubione warzywa (np. cukinię, paprykę, marchewkę, szpinak), zioła (np. zioła prowansalskie lub posiekaną pietruszkę), a także inne dodatki. Autorska wersja risotto z kurczakiem jest świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek z lodówki – do ryżu możesz dodać pieczonego lub grillowanego kurczaka z poprzedniego dnia, a także np. grzyby.

Pamiętaj, że risotto przygotowuje się na głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem. Jeżeli wybierzesz nieodpowiednią patelnię lub garnek, to potrawa może się przypalić.

Przepis: Risotto z kurczakiem

Dania kuchni włoskiej są jednymi z najpopularniejszych na całym świecie. Jednym z nich jest risotto. Polecam przepis na to danie w wersji z kurczakiem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
403 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g ryżu arborio
  • 300 g surowej piersi z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 szklanek bulionu
  • 100 g parmezanu
  • 125 ml białego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaFilety z kurczaka oczyść z błonek i tłuszczu. Kurczaka pokrój w kostkę i delikatnie dopraw solą i pieprzem. Na mniejszą patelnię nalej łyżkę oliwy z oliwek, rozgrzej i dodaj pokrojonego kurczaka. Smaż na małym ogniu do momentu, aż się zarumieni. Zdejmij z palnika.
  2. SmażenieCebulę drobno posiekaj, czosnek pokrój w drobną kostkę. Na dużej patelni lub w garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj łyżkę masła i cebulę, a następnie podsmaż na niewielkim ogniu. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojony czosnek i smaż około 1 minutę. Na patelnię z podsmażoną cebulą i czosnkiem dodaj ryż (ryżu do risotto nie płucz przed dodaniem go na patelnię). Ryż podsmaż do momentu, aż ziarenka staną się przezroczyste, ciągle mieszając. W tym momencie możesz dodać białe wino (to składnik opcjonalny, więc możesz z niego zrezygnować) – poczekaj do momentu odparowania płynu i przejdź do kolejnego kroku.
  3. Dolewanie bulionuCiepły bulion warzywny lub drobiowy wlewaj stopniowo na patelnię. Dodaj filiżankę bulionu i poczekaj, aż ryż wchłonie cały płyn, a następnie dodawaj kolejne porcje płynu. Pamiętaj, że ryż powinien być ugotowany al dente. Podgrzewaj ryż na małym ogniu, ciągle mieszając.
  4. Dodanie składnikówGdy ryż wchłonie cały bulion, dodaj kurczaka, łyżkę zimnego masła i starty ser parmezan (około 40 g). Całość wymieszaj i sprawdź smak, ewentualnie dopraw solą, pieprzem i ziołami (pasują np. zioła prowansalskie, tymianek, oregano oraz posiekana natka pietruszki). Na koniec duszenia dodaj kawałki usmażonej piersi z kurczaka i ulubione zioła. Gotowe risotto powinno mieć odpowiednią konsystencję – nie może być zbite. Po zakończeniu duszenia przykryj potrawę pokrywką i pozostaw na chwilę, aby „odpoczęła”.
  5. SerwowanieRisotto z kurczakiem podawaj na talerzu lub w niewielkich miskach, posypane startym parmezanem, skropione odrobiną oliwy z oliwek i ewentualnie ozdobione świeżymi ziołami.

Powyższe składniki będą ci potrzebne do przygotowania klasycznego risotto z kurczakiem. Pamiętaj jednak, że możesz także dodać dowolne warzywa i zioła. W ten sposób stworzysz własne wersje risotto z kurczakiem i warzywami. Jeśli w powyższym przepisie pominiesz pierś z kurczaka, to uzyskasz równie smaczne klasyczne risotto, stanowiące bazę do risotto z warzywami.

Jaki ryż do risotto z kurczakiem?

Za aksamitną konsystencję gotowego risotto odpowiada w dużej mierze właściwe wybrany ryż. Produkt ten musi charakteryzować się dużą zawartością skrobi. Idealne kremowe risotto zrobisz z ryżu arborio lub ryżu carnaroli.

Czytaj też:
Jak przygotować idealne risotto? Potrzebujesz tylko kilku składników