Naleśniki bez jajek to przepis nie tylko dla alergików. Zastąp jajka tym produktem, a będą miały idealną konsystencję

Naleśniki bez jajek to przepis nie tylko dla alergików. Zastąp jajka tym produktem, a będą miały idealną konsystencję

Dodano: 
Naleśniki
Naleśniki Źródło:Shutterstock / sanjagrujic
Ciasto na naleśniki nie musi zawierać jajek. Choć zwykle je dodaję, to ciasto naleśnikowe bez jajek przygotowuje, gdy odwiedza mnie uwielbiająca naleśniki siostrzenica, która jest alergiczką. Dodaję jeden składnik, aby zastąpić jajko i dodatkowo sprawić, że naleśniki nie będą przyklejały się do patelni.

Naleśniki bez jajek to nie naleśniki wegańskie. W przepisie, z którego najczęściej robię naleśniki bez jajek, znajduje się mleko krowie. Śmiało można je jednak zastąpić mleko napojem roślinnym i wówczas naleśniki będą odpowiednie dla osób na diecie wegańskiej. Co ważne – usunięcie jajka z przepisu i zastąpienie go olejem roślinnym nie powoduje, że naleśniki pękają podczas smażenia – wręcz przeciwnie – są bardzo elastyczne, co ułatwia zawijanie farszu np. z twarogu. Zyskują też dodatkową cechę, nie przywierają do patelni.

Przepis: Naleśniki bez jajek

Domowe naleśniki to idealny pomysł na sycący obiad. Placuszki z ciasta bez jajek nadziejesz dowolnym farszem. Ze składników podanych w przepisie wyjdzie ok. 12 średniej wielkości naleśników. Zanim przystąpisz do robienia ciasta naleśnikowego bez jajek, wyjmij mleko z lodówki, aby ogrzało się do temperatury pokojowej.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
400 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka krowiego półtłustego (500 ml) lub opcjonalnie – 1 szklanka mleka i 1 szklanka wody gazowanej
  • 15 ml oleju rzepakowego (4 łyżki stołowe)
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Połącz składniki na ciastoDo miski lub innego naczynia wlej mleko i dodaj olej oraz szczyptę soli (lub więcej, jeżeli będą podawane z wytrawnym farszem). Jedną szklankę mleka możesz zastąpić szklanką wody gazowanej. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną i mieszaj ciasto za pomocą rózgi kuchennej lub miksera. Rób to do momentu aż otrzymasz gładką masę.
  2. Leżakuj ciasto na naleśnikiKażde ciasto naleśnikowe powinno chwilę odpocząć. Tak jest też w przypadku ciasta naleśnikowego bez jajek. Odstaw naczynie z ciastem naleśnikowym w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  3. Przygotuj patelnię do smażenia naleśnikówDo smażenia naleśników najlepiej używać płaskiej patelni. Jeżeli nie masz specjalnej patelni do smażenia naleśników, to wybierz zwykłą patelnię z cienkim dnem. Smaż naleśniki na mocno rozgrzanej patelni. W przypadku naleśników z powyższego przepisu nie musisz dodawać oleju na patelnię z nieprzywierającą powłoką. Jeżeli korzystasz z innej patelni i naleśniki do niej przywierają, to dodaj odrobinę oleju.
  4. Usmaż naleśnikiCiasto naleśnikowe wlewaj za pomocą niewielkiej chochelki na środek rozgrzanej patelni i rozprowadzaj je po całej powierzchni. Naleśniki smaż z obu stron na złocisty kolor. Przewróć placek na drugą stronę za pomocą szpatułki, gdy będzie dobrze usmażony. Aby sprawdzić, czy naleśnik jest usmażony, wystarczy energicznie potrząsnąć patelnią – prawidłowo usmażony placek z ciasta naleśnikowego odchodzi od jej dna.

Usmażone naleśniki odkładaj na przewrócony do góry dnem głęboki talerz lub deskę kuchenną. Podawaj z ulubionym farszem. Możesz też pokrojone w cienkie paseczki naleśniki dodać do zupy zamiast makaronu.

Naleśniki bez jajek można je wykorzystać do przygotowania słodkich dań (takich jak np. naleśniki z serem, naleśniki z dżemem lub naleśniki z jabłkami) oraz dań wytrawnych (polecam np. naleśniki ze szpinakiem, naleśniki z pieczarkami i żółtym serem oraz naleśniki z kurczakiem).