Takich leniwych jeszcze nie jedliście. Kluseczki serowe z truskawkami można podać na śniadanie

Takich leniwych jeszcze nie jedliście. Kluseczki serowe z truskawkami można podać na śniadanie

Dodano: 
Kluski serowe z truskawkami
Kluski serowe z truskawkami Źródło: Shutterstock / Petrovich Nataliya
To leniwe z truskawkami, ale w nieco innej formie. Te kluseczki serowe w sezonie truskawkowym mogą stać się hitem w niejednym domu.

Leniwe z truskawkami to prosty sposób na śniadanie na słodko, ale nie tylko. Te serowe kluseczki z pysznymi dodatkami mogą być obiadem, deserem i kolacją.

Jak zrobić leniwe truskawkami?

Kluski leniwe, inaczej pierogi leniwe, to nic innego jak kluski serowe na bazie twarogu. Wykorzystuje się do nich tradycyjny twaróg (te z wiaderka nie będą się nadawały), który należy zmielić. Jeśli nie masz maszynki do mięsa, wykorzystaj praskę do ziemniaków lub sitko. Miksowanie blenderem w tym przypadku się nie sprawdzi, ponieważ chodzi o to, aby twaróg zachował swoją teksturę, a nie zamienił się w idealnie gładki krem.

W naszym przepisie truskawki po prostu kroimy i podajemy z kluskami, słodką śmietanką i chrupiącymi orzechami, ale jeśli chcesz, możesz rozgnieść truskawki razem ze śmietaną.

Czym różnią się te kluski od zwykłych leniwych? Kształtem! Proponujemy uformować z nich kulki, zamiast kroić je w charakterystyczny dla leniwych kształt. Kulki nie powinny być zbyt duże, a podczas ich przygotowywania warto podsypać blat lub stolnicę mąką, aby ciasto się nie przyklejało.

Przepis: Kluseczki serowe z truskawkami

Tradycyjne leniwe w nieco innej formie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
759 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g tłustego twarogu
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 400 g truskawek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki śmietany

Sposób przygotowania

  1. Robienie klusekTwaróg zmiel w maszynce do mięsa lub przepuść przez praskę do ziemniaków. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj lub zmiksuj (masa ma być jasna i puszysta), dodaj do ich ser, mąkę, szczyptę soli i ubite białka. Wymieszaj wszystko.
  2. Gotowanie klusekW garnku zagotuj 2-3 litry osolonej wody. Z ciasta formuj niewielkie kulki i wrzucaj na wrzątek. Gotuj kilkanaście sekund od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
  3. Serwowanie daniaTruskawki pokrój na mniejsze cząstki, orzechy posiekaj, śmietanę wymieszaj z cukrem. Podawaj kluski ze słodką śmietaną, truskawkami i orzechami.

Te kluseczki serowe z truskawkami można podawać od razu, ale jeśli zostaną, doskonale smakują także odsmażane. Wówczas przesmaż je na maśle i dodaj na patelnię odrobinę cukru. Ten prosty trik sprawi, że kluski smakowicie się skarmelizują. Tak przygotowane podawaj ze słodką śmietaną, truskawkami i orzechami.

Jeśli chcesz przygotować wersję bardziej fit tego dania, część mąki w przepisie zastąp mąką pełnoziarnistą, a zamiast śmietany do podania wykorzystaj jogurt naturalny (może być dosłodzony miodem). Z kolei w wersji deserowej – ponieważ te kluski mogą być także deserem – dodaj do nich domowej roboty bitą śmietanę. Aby ją zrobić, ubij z odrobiną cukru schłodzoną śmietankę 36 proc.

Czytaj też:
Ta sałatka zachwyca kolorami i zaskakuje składnikami. A smakuje, że palce lizać
Czytaj też:
Błyskawiczny koktajl śniadaniowy idealny na płaski brzuch. Kluczowy jest jeden składnik