Leniwe z truskawkami to prosty sposób na śniadanie na słodko, ale nie tylko. Te serowe kluseczki z pysznymi dodatkami mogą być obiadem, deserem i kolacją.
Jak zrobić leniwe truskawkami?
Kluski leniwe, inaczej pierogi leniwe, to nic innego jak kluski serowe na bazie twarogu. Wykorzystuje się do nich tradycyjny twaróg (te z wiaderka nie będą się nadawały), który należy zmielić. Jeśli nie masz maszynki do mięsa, wykorzystaj praskę do ziemniaków lub sitko. Miksowanie blenderem w tym przypadku się nie sprawdzi, ponieważ chodzi o to, aby twaróg zachował swoją teksturę, a nie zamienił się w idealnie gładki krem.
W naszym przepisie truskawki po prostu kroimy i podajemy z kluskami, słodką śmietanką i chrupiącymi orzechami, ale jeśli chcesz, możesz rozgnieść truskawki razem ze śmietaną.
Czym różnią się te kluski od zwykłych leniwych? Kształtem! Proponujemy uformować z nich kulki, zamiast kroić je w charakterystyczny dla leniwych kształt. Kulki nie powinny być zbyt duże, a podczas ich przygotowywania warto podsypać blat lub stolnicę mąką, aby ciasto się nie przyklejało.
Przepis: Kluseczki serowe z truskawkami
Tradycyjne leniwe w nieco innej formie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 759 w każdej porcji
Składniki
- 500 g tłustego twarogu
- 3 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- sól
- 400 g truskawek
- 50 g orzechów włoskich
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki śmietany
Sposób przygotowania
- Robienie klusekTwaróg zmiel w maszynce do mięsa lub przepuść przez praskę do ziemniaków. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka utrzyj lub zmiksuj (masa ma być jasna i puszysta), dodaj do ich ser, mąkę, szczyptę soli i ubite białka. Wymieszaj wszystko.
- Gotowanie klusekW garnku zagotuj 2-3 litry osolonej wody. Z ciasta formuj niewielkie kulki i wrzucaj na wrzątek. Gotuj kilkanaście sekund od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
- Serwowanie daniaTruskawki pokrój na mniejsze cząstki, orzechy posiekaj, śmietanę wymieszaj z cukrem. Podawaj kluski ze słodką śmietaną, truskawkami i orzechami.
Te kluseczki serowe z truskawkami można podawać od razu, ale jeśli zostaną, doskonale smakują także odsmażane. Wówczas przesmaż je na maśle i dodaj na patelnię odrobinę cukru. Ten prosty trik sprawi, że kluski smakowicie się skarmelizują. Tak przygotowane podawaj ze słodką śmietaną, truskawkami i orzechami.
Jeśli chcesz przygotować wersję bardziej fit tego dania, część mąki w przepisie zastąp mąką pełnoziarnistą, a zamiast śmietany do podania wykorzystaj jogurt naturalny (może być dosłodzony miodem). Z kolei w wersji deserowej – ponieważ te kluski mogą być także deserem – dodaj do nich domowej roboty bitą śmietanę. Aby ją zrobić, ubij z odrobiną cukru schłodzoną śmietankę 36 proc.
Czytaj też:
Ta sałatka zachwyca kolorami i zaskakuje składnikami. A smakuje, że palce lizaćCzytaj też:
Błyskawiczny koktajl śniadaniowy idealny na płaski brzuch. Kluczowy jest jeden składnik